Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anilewka

Kiedy powinnam czuc ruchy dziecka???????

Polecane posty

Gość Anilewka

Witam mam takie pytanie ,a raczej nie wiem co myslec.Jestem w 19 tygodniu ciazy. Ale martwi mnie to ze nie czuje ruchow dziecka;/ brzuszek tez mam nie duzy.Boje sie ze dzecko martwe albo ze cos jest nie tak;(.To jest moje pierwsze dziecko.Do lekarza chodze regularnie.Ale czemu jeszcze nie czuje ruchow,....;(:(:(:(

Gość Anilewka
kURCZE zamartwiam sie .mama mi mowi ze juz powinnam czuc a ja nic;(

Gość Anilewka
Do tego 18 czerwca jade rovic usg 3d i usg przeplywowe maluszka ,strasznie sie boje ze dowiem sie ze moje malenstwo jest chore albo jest martwe;(Nie zniose mysli ze mamw brzuszku malenstwo ktore urodzi sie chore;(Boje sie

Gość aneczka277
:) przypominają mi się moje lęki:) nie martw się jak chodzisz regularnie do lekarza to spokojnie:) Ruchy zaczniesz czuć wyraźnie ok 22-23tygodnia narazie masz jeszcze duuuużo czasu:) Czasami se zdarza, że dziewczyny czują wcześniej, ale rzadko kiedy w pierwszej ciąży:) Ja poczułam moje słonko w 24 tygodniu więc bardzo późno. Też się marwiłam, a później ruszał się tak mocno, że aż bolało:)

Nie musisz jeszcze czuc. Co ci mowi lekarz? 19-ty tydzien to dosc wczesnie na ruchy, wiele pierworodek czuje 20 - 22 tc. a jesli masz lozysko na przedniej scianie bedziesz czula kopniaki dopiero jak dzidzia nabierze sil.

Gość aneczka277
a mama tym razem nie ma racji....

różnie z tymi ruchami jest , ja czułam w 13 tc dziwne mrowienie a w 16 tc ruchy (1 ciąża) ale to wyjątki są, z reguły po 20 tygodniu czuć, nie martw sie na zapas

Gość Anilewka
wlasnie ja zaczelam czuc dziwne laskotanie w 14 tygodniu ktore powtarzaly sie co jakis czas a teraz juz nic.Powiedzialam o tym lekarzowi to powiedzial mi ze to jest nie mozlwe by bylo to dziecko.Nie wiem ale bardzo sie martwie;(

Gość Anilewka
do tego martwie sie ze jak zrobie w 21 tygodniu usg 3d i te usg przeplywowe maluszkowi to bedzie na to jeszzcze za wczesnie i nic sie nie dowiem;/

ja poczulam pierwsze delikatne pukniecia ok.20 tygodnia. Ginekolog mowila mi, ze pierworodki moga poczuc pierwsze ruchy nawet ok.24 tygodnia i jest to normalne, wiec nie martw sie :)

Gość Anilewka
jak bylam 18.05 maja u ginekologa to w karcie ciazy napisal mi w tygodniach ciazy 16/17 .martwi mnie to ze w miejscach gdzie pisze tetno plodu robi tam same plusiki + co to moze oznaczac.od ktorego tygodnia lekarz mierzy tetno plodu dziecka?

Plusik oznacza, ze tetno jest wyczuwalne. Czyli jestes 18/19 tc i naprawde masz czas na czucie ruchow. Juz wkrotce pooogladasz swoje dziecko na usg i przekonasz sie ze wiercipietka tam rosnie. A moze do tego czasu poczujesz.

Gość Anilewka
O dziekuje wam nie wiedzialam co oznaczaja te plusy.mysllam ze poprostu tak o sobie pisze.ale czy przez zwykle usg brzuszne mozna wyczuc tetno plodu??? ja serduszko zobaczylam jak bije juz 5tyg

Na usg mierzono go dokladnie. Na polowkowym nawet bedzie sprawdzane czy aby dzidzia nie ma jakiejs wady. Na zwyklej wizycie bez usg tetno plodu polozna sprawdzala mi przez specjalne urzadzenie. Przykladala do brzuszka i bylo slychac, ze bije serduszko malej. Nie okreslano wtedy tempa, tylko sprawdzano czy bije wogole. I stawiano plusik w karcie ;) . Stad moje przypuszczenie, ze tak jest w twoim przypadku.

Gość Anilewka
ja chodze prywatnie do lekarza i co wizyte mam robione usg.

Wyluzuj.. Tak naprawdę masz czas do 22 tygodnia ciąży. Ja poczułam pierwsze kopniaki gdy miałam 20 skończonych tygodni i 2 dni. I nie przejmuj się, gdy ktoś mówi, że czuł swoje pierwsze dziecko od 15 tygodnia, to najczęściej bujna wyobraźnia... Zobaczysz, że gdy już poczujesz te ruchy przestaniesz liczyć czas, po prostu nie będziesz się już zastanawiać.

Gość mnkljh
ja poczułam w 21 tygodniu. To jest moje pierwsze dziecko. Łożysko mam na przedniej ścianie.

Gość ja jestem w 23tc
i czuje slabiutkie ruchy chyba od tygodnia

Gość ja jestem w 23tc
zyrafa-dluga mnie lekarz powiedzial ze nawet w 24 mozna poczuc pierwsze ruchy.........duzo zalezy od czulosci matki,a ja nigdy nie odczuwalam np bolu ;) wiec to wszystko jest relatywne

ja pierwsze delikatne ruchy poczułam właśnie w 19 tyg a solidne kopniaki w 23 teraz jestem w 25 i również mam malun brzuszek:) niektórzy nawet nie dostrzegają mojej ciąży:) dodatkowych kg też dużo nie przybyło bo tylko 4:)

Gość Anilewka
A ja nic nie przytylam. tylko schudlam

z tego co wiem to pierwódki odczuwają pierwsze ruchy płodu czasem nawet długo po 20 tc. Ja osobiście pierwsze ruchy poczułam w 18.t.c. Ale nie martw się. To, ze nie czujesz jeszcze ruchów maleństwa nie znaczy, że coś jest nie tak. Jeśli nie ma żadnych innych niepokojących objawów nie stresuj się bo przecież stres bardzo źle wpływa na maluszka. Bądź cierpliwa i poczekaj. Cierpliwośc popłaca:)))) 3maj się i się nie denerwuj, na pewno jest wszystko dobrze:)

Gość Anilewka
kochani a co wykazuje usg przepływowe dziecka???

Gość gość
Z tego co czytałam na emaluszki w kalendarzu ciąży to ruchy dziecka można poczuć między 16-20 tygodniem ciąży, ja poczułam w 18 :)

Gość gość
gdy bylam w pierwszej ciazy poczulam ruchy jakos na poczatku 20tc a w drugiej pozno bo w 23 juz sie martwilam ze cos nie tak,ale maluch byl tak odwrocony,ze przez cala ciaze bardzo slabo go czulam

Gość gość
t1ns4Pt4LZrNcZLhkKa0LaCE