Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 1j111111

Co bedzie z nami i z naszymi dziecmi? SZOK!

Polecane posty

Gość 1j111111

Wczoraj doznalem szoku a chodzi o reforme edukacji w szkolach nie zaakcpeptowana przez rodzicow. Otoz na zebraniu w szkole dowiedzialem sie, ze od tego roku dzieci 7-siedmioletnie beda sie uczyly w pierwszej klasie programu dla szesciolatkow, ktory w duzym stopniu jest powtorzeniem programu z zerowki. Jest to szok, zgroza i totalne oszustwo rzadu (PO), ministerstwa edukacji bo wprowadzono to bez rozglosu, tylnymi dzwiami. W szkole, do ktorej posylam swoje dziecko jest 1, slownie jeden szesciolatek, ktory idzie do pierwszej klasy a w skali kraju jest to okolo 2-3% dzieci. Doszlo do sytuacji gdzie wbrew woli i wiedzy rodzicow wprowadzono reforme na sile (mialo byc do wyboru) obnizajac diametralnie poziom nauczania, co bedzie mialo dotkliwe nastepstwa! Nie wiem czy czytajacy zdaja sobie sprawe z powagi sytuacji bo przypuszczam, ze nie ale to jest cos nieslychanego, wyjatkowy ewenement, oszustwo ze szkoda dla naszych dzieci. Podsumowujac, w calej Polsce po wakacjach 2009 roku, od wrzesnia dzieci 7-siedmioletnie beda sie uczyc programu na dzieci 6-scioletnich w pierwszej klasie szkoly podstawowej: liczenie do 10ciu, poznawanie literek przez caly rok. SZOK, ZGROZA a wniosek jest taki, ze chetnie zorganizowalbym protest, poszedl pieszo do Warszawy, obalil rzad, ktory dziala na nasza szkode, ale obawiam sie ze ludzie traktowani sa jak trzoda, a zachowuja sie jak potulna masa, ktora jest w stanie przyjac wszystko. Co z tym zrobimy? Znowu zaakceptujemy? Jaromir z Gdanska P.S. Podaj dalej komu mozliwe i uswiadom sasiada

Gość sześciolatek
Człowieku, nie rób paniki. Najgorszy jest strach przed nieznanym. Według mnie lepiej jest jak sześciolatki zaczną edukację wczesniej, zresztą już tak jest od dawna i jakoś nie narzekają.

Gość ....1
nie skumales tresci listu, 7dmiolatki beda sie uczyc na poziomie 6sciolatkow, kumasz?

Gość kubciamala
obnizanie poziomu nauki trwa juz od wielu lat. obecna matura nie jest nawet na poziomie dawnych egzaminow wstepnych do szkoly sredniej. jest to zenada. i rzeczywiscie spowoduje glupienie spoleczenstwa. nie wiem kto ma w tym interes ale na pewno nie polska

Gość ....2
masz racje, ludzie to jednak tumany sa

Gość kubciamala
z checia sie wybiore na ten protest. niestety wiekszosc spoleczenstwa nie uswiadamia tego sobie bo sa zbyt glupi zeby to pojac

Gość kubciamala
w szkolach nawet dzieci z zaswiadczeniem o opuznieniu w rozwoju nie potrafiace zrozumiec co to jest czasownik i dodawac do 100 zdaja mature. jestem swiadkiem takiej sytuacji

Gość bardzo mądra osoba
kubciamala - ty też jesteś opÓźniona w rozwoju :p

Gość grzesiowa
dyskusje jak zwykle są nam obce ,natomiast wyzwiska opanował naród do perfekcji,gratulacje ,możecie przejsc do następnej klasy. jeśli chodzi o zaniżanie programu to też jestem przeciw ,mój syn w zerówce ma opanowane liczenie ,czytanie itd i teraz jeszcze raz ma poznawac to wszystko od początku ? Regresja narodu.

Gość mamateez
Moje dziecko idzie w tym roku do zerówki ma 5 lat. Posyłam go wcześniej nie dlatego że to moje widzimisie i popiereram tą ustawę. zapisłam go po wcześniejszej rozmowie z synem, on bardzo chce iść do szkoły, zna już literki, zaczyna czytać, liczy dodaje do 10. Oczywiście jeżeli sobie będzie nie radził, lub nie będzie jeszcze gotowy emocjonalnie - tpo oczywiście zrezygnujemy i spróbujemy za rok. Nic na siłę. W tym tygodniu tez byłam na zebraniu w szkole. Dyrektorka powiedziała że 6 latki nie będą miały żadnych książek, będą bardzo mało się uczyły i wiecej bedzie zabawy niż nauki. Zero poznawania liter itp. Mówiła rownież ze od 2011 posyłania 5 latków do zerówki bedzie obowiązkowy. No i z tym się już totalnie nie zgadzam. Ja mam możliwość wyboru i to ja zadecyduje we wrzesniu czy bede go posyłała do szkoły, natomiast już niedługo rodzice beda tego pozbawieni. Żenada.

mój mały chodził do szkolnej zerówki i bardzo sobie to chwaliłam owszem było już trochę nauki ale też dużo ciekawych zajęć panika rodziców moim zdaniem jest bardzo mocno przesadzona co do programu pierwszoklasistów- ja osobiście bardzo się dziwiłam, że w pierwszej klasie program jest koszmarnie łatwy- bo dzieci w większości dawno wiedzę pierwszoklasisty nabyły w przedszkolu i zerówce właśnie

od wrzesnia dzieci 7-siedmioletnie beda sie uczyc programu na dzieci 6-scioletnich w pierwszej klasie szkoly podstawowej: liczenie do 10ciu, poznawanie literek przez caly rok. SZOK, ZGROZA :D a to nowum! jak świat światem głównie tego uczą w pierwszej klasie i kiedyś i dziś i pewnie w przyszłości

Gość gość
a