Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytająca mamaaaa

Czy jest sens iść na usg w 15-16 tygodniu ciąży?

Polecane posty

Gość pytająca mamaaaa

Bylam na wizycie u ginekologa ostatnio w 11t6d i zrobil mi badania i kazal przyjsc za 4 tygodnie. Po co? Czy to jest normalne ze sie chodzi tak czesto czy nie warto isc w 15-16 tyg i isc dopiero na usg polowkowe?

Gość tak często
na wizyty chodzisz tak jak lekarz karze! W 16 tc będzie już wysłuchiwał tętno płodu i zrobi usg genetyczne, które wykrywa prawdopodobieństwo wad wrodzonych. ja chodzę do gina co 3 tyg. od początku ciąży, usg miałam do tej pory 5 razy, niedługo rodzę.

Gość a co gin na to
przeciez to proste - zarabia na tobie ja tam nie uwazam, ze usg na kazdej wizycie jest konieczne. Nie wiem, czy gdzies jeszcze na swiecie sie to praktykuje?

na USG nie ale na wizyty chodzic trzeba ja mam wizyty co 4 tygodnie a USG mialam w 7 tygodniu (bo sama chcialam), w 12 tygodniu, w 22 tygodniu i bedzie jeszcze w 33 tygodniu, a pozniej to nie wiem

Gość Ja swoje zaniosłam
Musisz chodzic do lekarza, kiedy on wyznacza Ci termin. Też chodziłam co 4 tygodnie, a później, pod koniec ciąży co 2 tyg. USG miałam robione na każdej wizycie, chciałam widzieć moje maleństwo. Poza tym chodziłam do ginekologa z nfz i za nic nie płaciłam.

Gość pytająca mamaaaa
Miałam już robione usg na ryzyko wad wrodzonych więc właśnie nie rozumiem czemu mam przyjść w takim dziwnym tygodniu jak 15-16 i czemu ma to służyć. Ale z tego co piszecie to normalne ze chodzi sie tak czesto tak?? i ze po prostu moze nie bede miala usg ale wizyte zaliczyc trzeba?

Gość Ja swoje zaniosłam
Musisz często chodzić. Lekarz będzie Ci co 2 miesiąc zlecał badania krwi itp, także będzie Cię badał czy wszystko jest okej. Nic się nie martw. To konieczne dla dobra dziecka :)

do ginekologa chodzi się w ciąży właśnie co 4 tyg. oczywiście jesli wszystko jest ok, bo jeśli są jakieś problemy to nawet częściej. zapewne nie będziesz miałą wtedy usg, ale zwykłą wizytę.

chyba ze to lekarz z typu naciagaczy to bedzie Ci robil USG co wizyte i bedziesz za to placic ja kiedys trafilam na takiego co kazal mi zaplacic za USG i za wizyte po 90 zl czyli lacznie 180 i powiedzial ze nic nie widzi na USG i mam przyjsc za tydzien i wydac kolejne 180 zl

Ja USG od początku ciąży mam robione co 4 tygodnie. Badanie to jest bardzo ważne, bo pozwala lekarzowi stwierdzić, czy z dzieciątkiem wszystko OK. Na każdej wizycie mój lekarz szczegółowo ogląda poszczególne narządy dziecka - czy rozwijają się prawidłowo, równomiernie, adekwatnie do tygodnia ciąży. Lekarz wie, co w którym tygodniu ma się rozwinąć, jak duże \"to\" powinno być itd. Ja na Twoim miejscu cieszyłabym się, że lekarz chce Ci robić USG. Ja na każdej wizycie tylko czekam na to, aż zobaczę dzieciątko na monitorze :)

Gość popieram bjedroneczke
ja tez mam wizyty z usg co 4-5 tygodni

PS. A za wizytę i usg płacę stałą, jedną cenę - 80zł. USG jest w cenie wizyty, nie płacę żadnych dodatkowych pieniędzy. Jeśli czujesz, że Twój lekarz jest naciągaczem, to po prostu rozejrzyj się za innym, ale nie lekceważ badania usg.

jesli macie to USG robione na bardzo dobrym sprzecie to moze i jest sens, ale zazwyczaj w gabinetach gdzie chodzi sie na wizyty sprzet jest gorszy, taki, ktory stosuje sie dopiero pod koniec ciazy by zobaczyc jak dziecko jest ulozone itp albo np czy nie ma torbieli na jajnikach na zalecane USG ja jezdze do innego gabinetu gdzie maja specjalistyczny sprzet do wszelkich pomiarow i takie USG kosztuje 200 zl

Tak, ja mam badanie robione na dobrym, nowym sprzęcie, który lekarz zakupił w styczniu tego roku. I lekarz super, i aparat super :)

bjedronecka to masz szczescie co do lekarza ja wczesniej wlasnie trafilam na takiego co to na kiepskim sprzecie chcial ciagle robic USG i brac za to kase ;)

A ja na swoim przykładzie powiem, że warto usg robić na każdej wizycie. Chodziłam do lekarza co trzy tygodnie, pod koniec ciąży co dwa, na każdej wizycie usg i wszystko było dobrze. Na ostatnim usg lekarz zauważył arytmię serca i pojawiło się podejrzenie wady serca u mojego synka. Następnego dnia rano zgłosiłam się do szpitala, ktg, usg i natychmiastowe cc z powodu zanikającego tętna. Gdyby nie to usg (teoretycznie nie robi się go już w tym tygodniu ciąży) to łatwo się domyślić jakby to się skończyło. Całe szczęście wszystko okazało się dobrze- mój synek uciskał na pępowinę, gdy ja chodziłam.

Gość jagodka ;niezgodka
tez jestem ciekawa czy mozna wykonac badanie genetyczne w 15;16 tygodniu ciazy?