Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MaKaReNa-23

----------MARZEC 2010--------------

Polecane posty

Nikamo ja cwiczylam najwczesniej 2 miesiace po, moj szef goil sie bardzo ladnie , zadnych saczen ani nic nie mialam..wogole dobrze czulam sie po cc ..takze cwiiczylam ale ostroznie bo jednak balam sie aby mi sie ten szef nie rozszedl hehe polecam tez trucht, wiecej ruchu ... a no i powiem szczerze ze teraz jestem 6 tyg po porodzie i juz mam ladnie wciagniety brzuszek, wrocila moja figura moje kosci biodrowe hehe talia a po pierwszym porodzie niby wazac 53(o wiele mniej jak teraz) jakos brzuch dluzej dochodzil do siebie napewno wiecej jak 2 miesiace bo sylwestra pamietam doskonale jaki beboszek mialam... Nikamo co do krostek moze to ten niemowlecy tradzik..te krostki sa bardziej widoczne jak malemu bedzie cieplej i mniej widoczne np. na swiezym ppwietrzu...powstaja i znikaja moja mala to ma az bardzoo, poszlo jej na dekold:O na dworzu to malo co to widac a jak sie precy i robi sie czerwona to strasznie to wyglada... Sawana po twoich przejsciach to sie nie dziwie ze chcesz zostac przy butli..wy wszyscy musiecie byc szczesliwi i zadowoleni takze jestem za, nie ma co sie stresowac i robic cos na sile.. infacol dziala zatwardzajaca, jakim cudem? kurde ja malej wczesniej podawalam czasem wieczorem herbatke plantex i to jeszcze wypijala mi raptem 25ml ...wieczorami jakos to prezenie ja bralo wiec widzialam poprawe po podaniu jej..w dzien jakos mniej sie prezyla i robia ladnie kupkee...teraz mi sie ta plantex skonczyla i juz plakala przy robieniu kupki badz prykaniu i tak sie napinala ze masakraaa takze musialo to dzialac...zakupilam wiec ten infacol i tez ze niby latwiej podac jak ta herbatke....zobaczymy ... co do spania na brzuszku ...wlasnie moja w dzien spi tak 2 h spi, 1h nie spi, 2 h spi na rekach i znow z 1 nie spi i czasem 3 h spi ale czasem;)....dzis spala 1 h na brzuszku i o 14 zasnela najedzona kiedy to znow ja polozylam na brzuszku..pomyslalam sobie ze moze lepiej bedzie jej w zwiazku z tymi gazami i coo spala 3,5 h a ja razem z nia, nakarmilam ja i takie kupsko walla ze hoho az szkoda mi ja bylo wybudzac bo dalej spala hehe jak dla mnie ona moze tak calyy czas...M z synkiem pilonowal i nie wierzylam ze spala w tym halasie i wariactwie..mnie byklo trudno;) Mmowil ze z 5 razy sobie glowke przekrecala takze od dzisiaj wrpowadzam spanie na brzuszku....zreszta pisalam ze szybko usypia mi na piersi;) zalazki juz byy hehe takze czasem da popalic a czasem jest aniolkiem Bialo czarn wspolczuje, mam nadzieje ze malej szybiutko przejda te kolki.. sawanna dziecko tak tez reaguje na 'za duzo wrazen' moze to to? kurcze, swieta mowicie , jakos ich nie czuje, mysle aby nalepic pierogow, zrobic bigosu i flakow aby miec na czas kiedy to bede miec zero czasu na obiad...;) kurde niech sie robi cieploo to moglabym z malcem na plac zabaw isc itp, a tak to za duzo tego ubierania itp...a sie tak wychlodzilo ze szokk snieg padal:O: Engine nie mam tych boli... no i teraz sobie siedze a malutka ladnie spi...czemu mnie tak meczy tym nie spaniem jak jestem sama w domu z malym... teraz M pojechal po piwko i czasem ja tez mam ochotke ehh to jest minus karmienia piersia;) no ale chociaz sobie oboje razem posiedzimy bez wrzaskow naszych pociech...

Mala ja nawet nie wiem ile ja mam szwow, bylam nacieta teraz ta blizna jest twarda ale to chyba normalne...i podajze mam wszystkie szwy rozpuszczalne bo nikt mi nic nie zdejmowal a wogole nic mnie tam nie uwiera ani nie przeszkadza(kurcze takie cos i calkowicie o tym zapomnialam w glowie byla mi MALA caly czas)

Mala i wspaniale ze ci sie udalo przez tp przebrnac, w porodzie najgorsze jest to ze nie wiadomo co nas czeka i czy sie uda,,, czlowiek cierpi i mysli tylko o najgorszym ze SIE NIE UDA a jednak najczesciej sie udaje;)

dziś trafiłam na akcje robienia kupy naszego małego :) ubieraliśmy go na spacer i stwierdzam " ma narobione" zaczynam go przebierać no i okazało się , że on w trakcie, do prania śpiochy, prześcieradełko z przewijaka, pielucha na przewijaku, jezu dziewczyny byłam w szoku ile czasu on robił, kiedy myślałam, że to koniec on dalej aż w końcu stwierdziłam niech skończy bo husteczek zużyłam że hoho, i na koniec mnie osikał " jaja jak berety " mój M był w szoku a co się naśmieliśmy to nasze :)

hey, gotuje jaja, zaraz malowanie. izabell to ci sie gosc trafil, moze cos swojego ugotuje i tez przyniesie jak taki cwany. no niestetey wiekszosc wlochow jest tego typu co do jedzenia, wydaje im sie ze my to koty gotujemy:) . my mamay znajomego co tak wydziwia i od jakiegos czasu go unikamy bo nam cisnienie podnosi. gratuluje nowym mamuskom pozdrawiam.

Wazka Ja mam na zewnatrz zwykle szwy i tez o nich zapomnialam do momentu, az polozna powiedziala, ze sie rozchodza i tez mam takie twarde tam.

cześć, niestety nie uczestniczę regularnie w rozmowie, czytam od czasu do czasu...w ogóle brak mi czasu :) nawet nie mogę naczyń zmyć Po porodzie wszedł mi między łopatki taki ból, że niestety ogranicza mnie we wszystkim.

Marcelina mam cos dla ciebie..podaj mi swoja poczte..mozesz wyslac mi tez na Nk...wstawilabym fote na Nk ale nie wiem czy moge;)

Mala i to takie twarde bedzie chyba juz do konca, blkzne po cc mam nadal twarda;)

Olena mialam tez taka sytuacje, mysle ze juz skonczyla kupkac a tu nastepna porcja itd. az wszystko do wymiany;) takze wiem jaki ubaw mieliscie...

Ja pamietam jak przebierałam Arturka i w jednym momencie posiusiał sie, zrobił kupke i mu się ulało :) makabra :P

dzien dobry brzuszki:) wkoncu i ja sie rozpaowalam:)))po krotce Wam napisze...noc przed planowanym terminem 25/26 marca zaczely mi sie regularne skurcze co 5 min, wody nie odeszly, ale pomyslalam, ze juz nie ma co czekac...jedziemy.... w szpitalu okazalo sie ze mam je mocne, zadnego rozwarcia, ale skoro to juz termin to mnie zatrzymaja...po godzinie wszystko ucichlo... dopiero 29marca ok 16 jak bylam podlaczona do ktg to odeszly mi wody...lalo sie i lalo, wtedy na badaniu powiedzieli mi ze nie ma rozwarcia i do 12h mam urodzic. Od ok18 zaczely mi sie regularne skurcze, o 12 w nocy wzieli mnie na porodowke , mialam juz mega skurcze, prawie non stop i rozwarcie 2,5cm...pozniej do ok 5 nad ranem meczylam sie strasznie, telepalo mnie, maluszkowi tetno skakalo a ja juz myslalam ze schodze z tego swiata. Moj M byl caly czas przy mnie i mnie wspieral. Bylo naprawde ciezko, bardzo mnie wszystko juz bolalo i mialam wszystkiego dosyc. Nie powiem nic na temat naszej sluzby zdrowia, bo szkoda slow. moge tylko powiedziec, ze lezalam caly czas przypieta do ktg, nie moglam sie ruszac, a lekarz przychodzil raz na 1,5 h i badal, wiec nie bylam na bierzaco co i jak. Jak juz przyszedl gdzies po 5 to zaczelam go blagac o cesarke, bo ja juz nie kontaktowalam, mowialam mu ze cos jest nie tak...ze ja nawet za ta cesarke zaplace, byle by mi ja zrobil,bo sie okazalo sie rozwarcie stanelo na 2,5cm i nie ruszylo sie dalej. On po konultacji dopiero mi powiedzial, ze zrobia mi cc, bo maluchowi od dawna skacze tetno i ze pewnie jest zaplatany pepowina:((( i tak o 5.58 na swiat przyszedl moj syn...Matusz - waga 3300g, 55cm, mialam racje...najpierw pchala sie pepowina, a dopiero pozniej maluszek, stad brak tego rozwarcia, dobrze ze mialam takie przeczucie i ze ublagalam tego lekarza, bo roznie moglo byc....zaluje ze tak lekarze podchodza do sprawy...obserwowali malucha od 12 wiec wiedzieli ze cos jest nie tak, a tak zwlekali z decyzja...a porod naturalny i tak poprostu nie byl mozliwy przez ta pepowine...ale ja juz nie pamietam zlego, to jak pozniej wygladal moj pobyt w szitalu opisze pozniej, bo same wiecie ile pracy sie teraz ma, a chce jeszcze wstawic zdjecia buzka brzuszki ps. Nigdy nie zapomne oczu mojego meza, jak dowiedzial sie ze mamy jednak syna:)))zdrowego i pieknego...ech......to jedyne chce pamietac z tego pieknego dnia jakim byl dla mnie 29marca 2010! dziekuje za pamiec...Olna, dziewczyna bonda, Goyek , Minea Gratulacje dla nowych mamus - Asiulek gratulacje!!!

Mala brzuchatka jejku :( wspolczuje takiego porodu tyle godzin sie meczyc... :o Ale wazne ze juz obydwoje jestescie razem cali i zdrowi :) zycze Ci szybkiego powrotu do formy po cc :) i w ogole wszystkim zycze tak przy okazji zdrowych i wesolych swiat :) mój M wlasnie przyjechał wiec mam zamiar sie nim nacieszyc wiec przez swieta pewnie juz malo bede sie udzielac :P

Witam się już świątecznie:-) Życzę Wszystkim mamusiom, dzieciaczkom i całym rodzinkom spokojnychi zdrowych świąt. Cieszmy się cudem życia:-) Mała brzuchatka gorąco gratuluję! Rozumiem Cię troszkę, mój pierwszy poród podobnie wyglądał, niestety tak jest jak jesteś anonimowa osobą dla lekarza. Nie posmarujesz to nie pojedziesz;-) Mąz mi przypomniał jak teraz było: ostro już rodzę, 9 cm rozwarcia, tętno dziecka szaleje, ja krwawię a lekarz wpada patrzy i się pyta a po czym ja mam tę bliznę na brzuchu? Nawet nie sprawdził że miałam niedawno cesarkę;-) Z dobrych wieści od 2 dni nie mam już temperatury-czyli chyba zdrowieję. Myslałam że tylko ja tak źle przechodzę ale jak poczytałam o zapaleniu piersi Badki i innych przejściach dziewczyn to widzę że każdy ma cięzko. Mała brzuchatka a propos ilości mleczka znalazłam artukuł: http://babyonline.pl/niemowle_noworodek_artykul,1332.html oczywiście dzidzia raz zje mniej raz więcej-zależy od humorku, no i mleka matki zje pewnie więcej niż sztucznego-bardziej treściwego ale ogólnie tak to liczą.

Aaaa jeszcze Dziewczyny chciałam się pochwalić moją kluską;-) Wiem że nieładnie się chwalić ale tak się cieszę że nie mogę się powstrzymac. Moja Misia waży po 3 tygodniach 4200! Czyli przybrała od urodzenia 1 Kg! Mamy wagę niemowlęcą, kupiliśmy przy starszym synku, wtedy laktacja bardzo kulała i wazylismy synka przed i po karmieniu żeby zobaczyć ile zjada. A teraz widzę że jest luz, mała ma wiecznie buzię umazaną mleczkiem;-) Nabijamy się że wygląda toczka w toczkę jak Rysiu Kalisz;-)

mała brzuchatka gratuluję mateuszka !!!!!!!! nacierpiałaś się biedna ale najważniejsze że już wszystko ok i jesteście w domku :)

czesc:) Zycze Wszystkim Cudownych Swiat:) Mala brzuchatka, Ja tez prosilam, zeby mi sciagneli ktg z brzucha bo boli i tez prosilam o cc, no i gratuluje:) Wazka niech juz zostanie twarda, tylko niech sie goi bo mnie ciagnie i kluje. Spadam do mojej ksiezniczki:)

Mala ja miałam po sn 2 szwy i położna jak zdejmowała to też powiedziała że już sie rozchodzą

Życzę Wszystkim radosnych i spokojnych świąt! U mnie zapalenie piersi minęło, bardzo pomogło przykładanie twarogu w dzień a na nocy schłodzone liście kapusty, po dwóch dniach praktycznie ślasu nie było. Nasza Lila też ma trądzik niemowlęcy, najprawdopodobniej z przegrzania przez ciotkę mojego M. Posmarowałam jej twarzyczkę mlekiem z piersi i widzę, że od wczoraj trochę świnstwo zeszło. Poza tym jest małym głodomorem, najgorzej jest rano, sierotka najeść się nie może ciągle na cycu by wisiała. Może dlatego, że w nocy budzi się na papu dwa razy i najada się szybko, żeby tylko zasnąć. No i robi to bardzo łapczywie, często dostaje czkawki i czasem się krztusi momo, że trzymam jej główkę przy karmieniu wyżej. Jutro wybieramy się z M. do teściowej na obiad jak nakarmimy wampirka. Właśnie piecze mi się szyneczka, sałatka zrobiona i ciasto serowo-czekoladowe. Więcej mam nie potrzeba, poza tym obiwiązkowo na śniadanko wielkanocne biała kiełbaska.

Ja miałam po sn trzy szwy które położna zdjęła 8 dni po porodzie, przy czym jeden sam mi się rozwiązał 6 dni po porodzie. Przeziębienie ustaje, także jestem już spokojniejsza. Gratulacje dla nowych mam:-) Najlepsze życzenia z okazji świąt:-) Niech się Wam dzieciaczki zdrowo chowają a brzuchatki niech mają lekkie porody:-)

Witam Gratuluje nowym mamusią Kurcze czasem jak słysze jak sie niektóre dziewczyny męczyły to sie ciesze że cc miałam.Jednak jako rozwiązania ciązy bym cc nikomu nie poleciła.Ja bardzo dlugo dochodziłam do siebie.Teraz już prawie 7 tygodni po jest ok.Tylko miejsce rany jest takie zdrętwiałe.Jak cos dzigne to szarpie mnie jeden bok.W 5 tyg miałam wyciek z rany.Przestraszyłam sie nie na żarty i pojechałam do szpitala.Stwierdzili że sie nic nie dzieje i mam to wodą utlenioną polewać Nie pisałam długo bo z miłym miłam jazdy praktycznie ciągle płakał.Dziś większy luz bo męzulek sie nim zjamuje.Mały dostał nową witaminę D.Pisałam wam już że ma uczulenie na witaminy na oleju.Teraz dochodzi jeszcze i uczulenia na tą witamine.Mały zaczą żygać!!Non stop słychac jak mu sie jedzenie cofa.Strasznie sie męczy.Dziś odstawiam i tą wit D i probiotyk.Niech sie dzieje co chce.Poobserwuje go i w piątek pujde do kontroli.Dziewczyny napiszcie prosze jakie witaminy biora wasze dzieci chodzi mi o wit K i wit D. Izabel co do braku stymulacji brodawek przez kapturki to czytałam o tym a propos bezpłodnosci przy karmieniu piersią.Tam jakoś było napisane że pierś jest niestymulowana i początkowo pokarm jest i to dużo a z czasem brodawki niestymulowane wytwarzają coraz mniej mleka.Czy tak jest na pewno, nie wiem .Tak wyczytałam. Dziewczyny apropo antykoncepcji.Co będziecie stosować?Ja sie zastanawiam nad spiralą.Nie moge tabletek,gum(alergia) niewiele mi zostaje.Bardzo mi zależy tez żeby nie mieć okresu.Jak na razie cisza :).Dlatego mam ambitny plan karmienia samym cycem do 6 miesiaca.Jednak jeżeli wprowadze jedzenie a nie dostane okresu to dalej będze karmić.Wole sie nawet troche przemęczyć z dzieckiem byleby nie cierpieć co miesiąc.Dziewczyna co miała cc ze mną mówiła że nie miała okresu 2 lata(!!!)bo tyle karmiła.W momęcie kiedy przestała karmic dostła okres i zaszła w ciąże :( (oczywiście nieplanowaną).Moja mama mimo karmienia piersią dostawała okres.Podobno to tez jest troche genetyczne .No cóż pożyjemy zobaczymy. Mam jeszcze jedno pytanie do dziewczyn po cc macie pokarm? Mi położna wpierała że jak mały siedzi 1,5 godz na cycu to musze mieć słaby pokarm :( .Po co sie tak męcze jak moge dokarmiać sztucznie.Zresztą i tak ten pokarm zaraz strace bo te po cc tak mają.Jak mi sie pokarm utrzyma to będzie jakiś cud.Jak poszłam Kubusia zważyć to przez 11 dni przybrał 600 gram.Lekarka byla zachwycona.Wręcz nie wierzyła że na samym cycu jest. Co do anegdot o teściowych to jak dziś pamiętam że rozmiawiałam z nią i mówilam że miałam badania-między innymi na hiv i hcv i to na nfz.Ona sie tak na mnie spojżała jak bym miała umrzeć>nie pomogły tłumaczenia że to jest badanie podstawowe ale nie wszędzie je refundują.Ona na to że jej córka nie miała tego robionego(nawiasem mówiąc to jej córka nie miała badania z glukoza ani w jednej ciąży ).Za pare dmi przyleciała i mówi ze rozmawiałą z Helką(sąsiadką) i ONA JEJ POWIEDZIŁA ZE JEJ SYNOWA TEŻ MIAŁA TO BADANIE!!Mówiła to z taką radością.Miało to znaczyć ze ja nie mam hiv hahaha Co do tematów nie związanych z ciążą.Teśiowa obiecała że fundnie nam płytki do łazienki.Jeździliśmy oglądaliśmy oczywiście z nią.Non stop zmieniała zdanie-ona tak ma.W koncu upatrzyłyśmy płytki ale nie chciała kupić ich w supermarkecie bo tam są gorszej jakości (!!!)Tylko w sklepie w naszym mieśce ,bo tak ona kupowała i Helka i były zadowolone.Ja jej tłumacze że to jest to samo i w supermarkecie są tańsze.To nie bo ona chce gdzieindziej.Ok poszliśmy tam .Mąż mówi ile metrów.Ona na to że to będzie za mało bo łazienka jest nie w kwadracie a prostokącie .Ona myślała że jak jest podłużna łazienka to więcej metrów ma niż ta sama łązienka tylko w prostokącie. I zaczeła temu gościowi tłumaczyć o co jej chodzi.Myślałam że sie spale ze wstydu!!Mąż jej tłumaczył to wiele razy to nie załapała.Omg !! A jak miałam w ciaży krwawienia to sie już całego osiedla pytałą co ja mam robić!!Wszyscy sie mnie pytali jak sie czuje ,czy już lepiej!! Boże dopomóż. Wyobrażacie to sobie że pół osiedla wie że wam sie leje krew ?

Mala brzuchatka boziu szczescie ze sie wszystko dobrze skonczylo , i teraz widac jak tu ufac lekarzom...jednak trzeba byc ostroznym w tej wierze...Grunt ze juz jest dobrze🌼 Nika nie no kazda mama , kazdy rodzic ma prawo chwalic sie swoja pociecha a takze cieszyc nia;) jak sie juz tak chwalimy to ja tez sie pochwale swoja kluseczka ktora majac 3 tyg wazyla 4,45;) teraz 30 marca (26marca skonczyla 5 tyg) wazyla 5,52...takze klusekk z niej tez niezly i przybiera bardzo ladnie...drugi podbrudek dodaje malej uroku....ciekawe czy dobije w 8tyg. do 7 kilo jak to dobil jej braciszek....:O ja malej witaminy D nie podaje ani wit. K(z synkiem tylko witm D mu podawalam jak bylam w PL ale witm K nie pierwsze slysze)...na sloneczko jak jest to ja czesto wystawiam, podobno wystarczy 5 min aby pokryc dzienne zapotrzebowanie ... i z wit.D tez lepiej nie przesadzac latwo przedawkowac i podobno lekarz nie powinien jej przepisywac bez wczesniejszych badan...jak cos to ja bym czasem podawala ja po cc mialam pokarm i to sporo, tak jak teraz takze to nie jest regula ze jak cc to ze juz pokarmu nie ma i ze on zanika..bardziej chyba zanika przez zle stymulowanie ..tak mi sie wydaje Lawina zaraz doczytam reszte bo mala musze przewinac , ale narobilaaa i to juz jej 3 wielka ku.. hehe Lawina to odretwienie to mozesz jeszcze dlugo czuc takze nie martw sie tym...

No Kochane jeszcze tylko jedna stronka i dobijemy do 500!!!! Wow nieźle natrzaskałyśmy przez ten czas. Savanna ja jak ostatnio nachwaliłam małego to teraz też mniej śpi. Obudził się o 2 i dopiero teraz u M na rękach zasnął a tak co chwilkę płakał.

Lawina hehe moja mama niestety tez chciała się sąsiadki-pediatry na emeryturze wypytywac o moje krwawienie;-) Aż jej osobiście zakazałam na wszelki wypadek gadac o tych sprawach ale czuję że i tak już wszystkie jej koleżanki znają dokładnie ten stan rzeczy u mnie;-) A faktycznie jak ktos mysli że po cc się szybko dochodzi do siebie to wyprowadzę go z błedu. Poprzednio lepiej to zniosłam a i tak po 2 tyg. jak wyszłam na spacer to wracałam po 10 min. tak mnie bolało... Jak do tej pory jeszcze z domu nie wychodziłam poza wizytami w szpitalu po antybiotyk i z kiepsko gojącą się raną... Lawina ja karmiłam ponad 8 m-cy i faktycznie zero okresu wtedy. Jak przestałam to zaraz dostałam okres i zaszłam w ciąże:-) ale świadomie, wiedzieliśmy co robimy. Teraz chyba będą prezerwatywy ale pomyślę potem dalej. Hormony mi się nie usmiechają. Kiedyś usłyszałam od lekarza że to może być powód powracających nadżerek. No i po ciązy okres to był pikuś, ledwo go zauważyłam, to ogromny plus. A co do witamin to my podajemu K i D w kapsułkach, jedna kapsułka dziennie, to wygodne i jak dotąd nie widzę żadnych problemów, ale to pewnie zależy od dziecka.

andzia ja cię kojarzę :) chodziłyśmy do jednej szkoły, pewnie mnie też kojarzysz :) mała brzuchatka śliczny synuś , podejrzałam na twoim profilu :)

co do antykoncepcji chyba założę spiralę, niby 6 tygodni po porodzie już można, pójdę na wizytę kontrolną wszystko się dowiem.