Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Takie moje skromne zdanie

ciąża a umowa na czas określony?

Polecane posty

Drogie forumowiczki. moje pytranie brzmi. Umowa o pracę (umowa na rok) kończy mi się 1 listopada2009, do kiedy musze zajść w ciążę aby przedłuzyli mi ją do dnia porodu? (oczywiście planujemy dziecko z miłości ni ze wzgl na umowę, alę chce sie trochę zabezpieczyc w tej kwesti)!!! Czy jest prawdą, że przed wygasnięciem umowy muszę być co najmniej 3 mieciące w ciąży???

kobieta jest chroniona prawem od 3 miesiaca ciazy.Jesli zajdziesz w ciaze w lipcu, to w listopadzie bedziesz w 4 miesiacu, wiec nie moga Cie zwolnic-musisz tylko o ciazy poinformowac pracodawce po 3 miesiacu i przedstawic mu zaswiadczenie lekarskie. Zazwyczaj jednak pracodawcy robia tak, ze przedluzaja umowe do dnia porodu, a pozniej otrzymujesz zasilek macierzynski z zus-u. ja rodze w lipcu, umowe mam do konca sierpnia, a pozniej wlasnie czeka mnie zus-owski zasilek

po 3 miesiącach jesteś chroniona i umowę muszę przedłużyć ale żeby zus na zwolnieniu płacił ci kasę musisz mieć przepracowane w danej firmie min 30 dni (wiem bo właśnie jestem kontrolowana przez tą instytucje i mam wstrzymaną płatność)

Franka, jak to Cie kontroluja? ja pracuje-pracowalam wlasciwie, bo od 33 tc jestem na l4- w mojej firmie od kwietnia 08 z dwumiesiecznym urlopem bezplatnym w tym czasie i troche mnie przestraszylas....

Oczywiście tygodnie/miesiace ciąży liczy sie od dnia ostatniej miesiączki? czy od zapłodnienia? bo wtedy jest u mnie, przy moich 36 dniowych cyklach różnica ok 3 tyg!!?

Czyli do porodu chroni mnie umowa o pracę i mam minimalne jakies tam wynagdrodzenie. A jak to jest z macierzyńskim? Dostaje świadczenia z Zus-u? w jakiej kwocie i jak długo?

proszę o kontynuacje odpowiedzi:)

zwolnienie i macierzyńskie płaci zus, zwolnienie jest płatne 100% macierzyński chyba tez ale głowy nie dam, przy poerwszym dziecku teraz macierzyńskie to 20 tygodni po nowym roku 22 tygodnie

Chcialam tylko dodac, ze kobieta w ciazy jest chroniona od samego poczatku ciazy. Z poczatkiem stycznia dostalam wypowiedzenie, ale bylam w 4 tygodniu ciazy i nie mozna mnie bylo zwolnic. Polecam kodeks pracy do wgladu!!!

No FRANKA ja tez juz cos kolo tego ale kodeks musialam przestudiowac bo szef mn meczyl glupotami. Niestety, po porocie i macierzynskim nie mam gdzie wracac.

oki-kobieta jest chroniona od piewrszych dni ciaży przy umowie na czas nieokreślony.przy umowie na czas okreslony powyzej 3go mca

Ojej naprawde!? No to nie wiedzialam bo mam umowe na nieokreslony. To przepraszam za wprowadzanie w blad.

mnie w pierwszej ciąży chcieli załatwic wiec musiałam zaciągnąc jezyka w tej sparwie u osób które sie znają,stąd wiem.to prawda ze neiznajomosc naszych praw szkodzi, ja wyczyłam co sie swięci i mogli mnie za przeproszeniem cmoknąc:)pozdrawiam

chcialam tylko dodac, ze kobieta w ciazy jest chroniona od samego poczatku ciazy. Z poczatkiem stycznia dostalam wypowiedzenie, ale bylam w 4 tygodniu ciazy i nie mozna mnie bylo zwolnic. Polecam kodeks pracy do wgladu!!!

Art. 177 par. 3 Kodeksu pracy - „Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży ulega przedłużeniu do dnia porodu”. Umowa o prace na czas okreslony, ktora uleglaby rozwiazaniu po 3 m-cu ciazy musi zostac z mocy prawa przedluzona do dnia porodu (nie dotyczy umow na zastepstwo). Jak przy kazdej umowie o prace - przepisy wymagaja formy pisemnej, natomiast brak tej formy nie stanowi o braku jej waznosci. W momencie, kiedy aktualnie obowiazujaca umowa o prace zakonczy sie, pracodawca powinien przygotowac i wreczyc pracownicy kolejna umowe na okres od dnia nastepnego po zakonczeniu poprzedniej umowy do dnia porodu. Ciąża jest liczona od dnia ostatniej miesiączki - na tej podstawie lekarz wystawia stosowne zaświadczenie i raczej podaje ciążę w tygodniach :) Jeśli będziesz na zwolnieniu lekarskim podaczs ciąży to jest ono płatne w 100% - ale musi być na zwolnieniu odpowiedni kod \"B\". Do 33 dni za zwolnienie płaci pracodawca, potem ZUS (te dni liczy się z całego roku więc jeśli byłas chora w trakcie 2009 roku to już z tej póli te dni odpadają). Po tych 33 dniach płaci albo ZUS, albo nadal pracodawca - to zależy ile Twoja firma zatrudnia osób. Prawo do wypłaty zasiłku chorobowego mają płatnicy składek na ubezpieczenie chorobowe, którzy zgłaszają do ubezpieczenia chorobowego powyżej 20 ubezpieczonych. Liczbę ubezpieczonych ustala się według stanu na 30 listopada poprzedniego roku kalendarzowego. Zatem jeżeli w twojej firmie pracuje więcej niż 20 osób płatnikiem jest pracodawca. Jeżeli mniej to przez pierwsze 33 dni pracodawca wypłaca wynagrodzenie chorobowe a od dnia 34 płatnikiem zasiłku chorobowego staje się ZUS. Jeśli Twoja firma zatrudnia mniej niż 20 pracowników to napisz - wyjasnię Ci, jak będą rozkladały się w czasie przelewy z ZUS :) Co do wysokości wynagrodzenia na zwolnieniu lekarskiM: Podstawa wymiaru Podstawę wymiaru zasiłku dla pracownika stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających powstanie niezdolności do pracy albo z faktycznego okresu zatrudnienia za pełne kalendarzowe miesiące, jeżeli niezdolność do pracy powstała przed upływem tego okresu. Do ustalenia podstawy wymiaru przyjmuje się przychód stanowiący podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie chorobowe, po odliczeniu potrąconych przez pracodawcę składek na ubezpieczenia społeczne. Jeżeli w okresie, z którego wynagrodzenie przyjmowane jest do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku pracownik nie osiągnął pełnego wynagrodzenia z przyczyn usprawiedliwionych, przy obliczaniu podstawy wymiaru zasiłku: wyłącza się wynagrodzenie za miesiące, w których pracownik przepracował mniej niż połowę obowiązującego go w tym miesiącu czasu pracy, przyjmuje się - po uzupełnieniu - wynagrodzenie za miesiące, w których pracownik przepracował co najmniej połowę obowiązującego go w tym miesiącu czasu pracy. Jeżeli pracownik w każdym miesiącu przepracował mniej niż połowę obowiązującego go czasu pracy z przyczyn usprawiedliwionych, przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku uwzględnia się wynagrodzenie za wszystkie miesiące, uzupełnione do pełnej wysokości. Oprócz składników przysługujących za okresy miesięczne, w podstawie wymiaru zasiłku uwzględnia się składniki wynagrodzenia przysługujące za okresy dłuższe niż miesiąc. Kwartalne składniki wynagrodzenia uwzględnia się w podstawie wymiaru zasiłku w wysokości 1/12 kwot wypłaconych pracownikowi za cztery kwartały kalendarzowe poprzedzające miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy. Składniki wynagrodzenia przysługujące za okresy roczne, uwzględnia się w podstawie wymiaru zasiłku chorobowego w wysokości stanowiącej 1/12 kwoty wypłaconej pracownikowi za rok kalendarzowy poprzedzający miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy. W podstawie wymiaru zasiłku przysługującego w czasie trwania ubezpieczenia nie uwzględnia się składników wynagrodzenia, do których pracownik zachowuje prawo (wypłacanych) za okres pobierania zasiłku. Składniki te uwzględnia się jednak w podstawie wymiaru zasiłku przysługującego za okres po ustaniu zatrudnienia. W razie zmiany umowy o pracę lub innego aktu nawiązującego stosunek pracy polegającej na zmianie wymiaru czasu pracy pracownika, podstawę wymiaru zasiłku stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie ustalone dla nowego wymiaru czasu pracy, jeżeli zmiana ta miała miejsce w okresie 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających powstanie niezdolności do pracy albo w miesiącu, w którym powstała niezdolność do pracy. Dla pracowników zatrudnionych w pełnym wymiarze czasu pracy podstawa wymiaru nie może być niższa od minimalnego wynagrodzenia, po odliczeniu kwoty odpowiadającej: 18,71% tego wynagrodzenia jeżeli zasiłek przysługuje pracownikowi za okres do 30 czerwca 2007 r., 15,71% tego wynagrodzenia, jeżeli zasiłek przysługuje pracownikowi za okres od 1 lipca 2007 r. do 31 grudnia 2007 r., 13,71% tego wynagrodzenia jeżeli zasiłek przysługuje pracownikowi za okres po dniu 31 grudnia 2007 r. Podstawę wymiaru zasiłku przysługującego ubezpieczonemu niebędącemu pracownikiem stanowi przeciętny miesięczny przychód, od którego opłacana jest składka na ubezpieczenie chorobowe za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających powstanie niezdolności do pracy, a gdy niezdolność do pracy powstała przed upływem tego okresu, za pełne kalendarzowe miesiące ubezpieczenia, po odliczeniu kwoty odpowiadającej: 18,71% podstawy wymiaru składek na to ubezpieczenie - w przypadku przychodu za okres do 30 czerwca 2007 r., 15,71% podstawy wymiaru składek na to ubezpieczenie - w przypadku przychodu za okres od dnia 1 lipca 2007 r. do dnia 31 grudnia 2007 r., 13,71% podstawy wymiaru składek na to ubezpieczenie - w przypadku przychodu za okres po dniu 31 grudnia 2007 r. Wysokość zasiłku Zasiłek macierzyński wynosi 100% wynagrodzenia lub przychodu stanowiącego podstawę jego wymiaru. Jeśli potrzebujesz dokładniejszych informacji daj znać :)

Poniżej przedstawiam sposób wyliczenie zasiłku chorobowego: - przeciętne miesięczne wynagrodzenie wynosi np. 1.126,00 zł, po odliczeniu 13,71 proc. tej kwoty wynosi 971,63 zł, - wynagrodzenie w kwocie 971,63 zł dzielimy przez 30 dni i ustalamy stawkę dzienną zasiłku, -stawkę dzienną mnożymy przez ilość dni zwolnienia lekarskiego; uzyskana kwota stanowi wysokość brutto zasiłku chorobowego, - z kwoty zasiłku potrącamy podatek dochodowego w wysokości 18 proc. Podstawę wymiaru zasiłku chorobowego stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone pracownikowi za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy. Podstawa wymiaru może być ustalana z okresu krótszego, jeżeli niezdolność do pracy powstała przed upływem 12 miesięcy kalendarzowych zatrudnienia. Wówczas podstawę wymiaru zasiłku chorobowego ustala się przyjmując przeciętne miesięczne wynagrodzenie za pełne miesiące kalendarzowe tego zatrudnienia. Miesiąc, w którym pracownik został zatrudniony od pierwszego roboczego dnia miesiąca, traktuje się jako pełny kalendarzowy miesiąc zatrudnienia i wynagrodzenie za ten miesiąc przyjmuje się do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku. Mam nadzieję, że pomogłam :)

Lesn_Duszku:0 i innym dziękuje za info! jestem zatrudniona na pół etatu, w firmie jest zatrudnionych wiecej niz 20 osób więc juz wiem jak to będzie wygladało...a więc do końca lipca musze zajśc w ciążę:)