Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mikola

Czy dziecko 7-letnie jest naprawde za małe na rozmowy o smierci?

Polecane posty

Gość mikola

Słuchajcie jestem bardzo zaskoczona wczorajsza postawą szwagierki. Otóz ma ona syna ( w grudniu skonczy 7 lat) no i wczoraj na spotkaniu rodzinnym, jej synek powiedział cos w stylu " My wszyscy kiedys umrzemy" a na to szwagierka szybko - "Nie wolno tak mówic!! To bardzo brzydko, zabraniam ci tak mowic" na co ja niesmialo wtrąciłam " No ale wszyscy KIEDYS umrą", a ona do mnie -"Przestan!!Nie mow mu takich rzeczy bo bedzie płakał!" :O Kurcze sama nie jestem jeszcze matka, ale uwazam ze nie nalezy tak strawiac sprawy i robic wody z mózgu dziecku ( w dodatku nie az takiemu małemu) Nie mozna go trzymac pod kloszem, on powinien znac pojecie smierci- oczywiscie odpowiednio dla jego wieku i odpowiednich słowach, a tak robi z niego emocjalnego kaleke... a moze sie myle.. a moze szwagierka ma racje? A wy mamy- jak rozmawiacie o tym z dziecmi?

Gość to trudny temat
ale szwagierka popelnia blad, bo jej dziecko juz zna pojecie smierci, wiec jej postawa jest nieprawidlowa...

Z dziećmi należy rozmawiać o śmierci,posługując się językiem odpowiednim do ich wieku.Ja np.musiałam wytłumaczyć mojemu 4 letniemu synkowi dlaczego i jak umarł Jego braciszek (w 7 miesiącu ciąży) i nie wyobrażam sobie,nie wytłumaczyć Mu tego.Dzieci nie są głupie,są w stanie zrozumieć więcej,niż nam się wydaje.Od tego jesteśmy my,rodzice,żeby pokazywać Im świat nie tylko z tej pięknej radosnej strony,bo życie,to nie bajka niestety.....

Dziecko 7 lat jest bardzo mądre, to tylko rodzicom się zdaje że nie. Z takim dzieckiem można śmiało rozmawiać o wszystkim z seksem włącznie i zrozumie. Nie mówiąc o sprawach umierania. To tylko kwestia ile czasu i wysiłku dorosły włoży w taką rozmowę i jak dokładnie wyjaśni dziecku o co chodzi z życiem i że jest to cykl który zaczyna się i kończy. Życie to nie bajka. A wyjaśnienie tego dziecku 7 lat to nie zbrodnia.

Rok temu zmarła moja teściowa, przekochana kobieta. Starsza córka miała wtedy niecałe 3 lata i już wtedy rozmawiałam z nią o śmierci. Na sposób dziecięcy, ale wiem, że zrozumiała, że coś się zmieniło. Teraz też nie unikam tego tematu. Myślę, że 7-latek, to już duże dziecko i wg. mnie matka robi mu trochę krzywdę, unikając tego tematu.

Gość roki500
Moje dziecko ma 6 lat i wie co to jest śmierć. Moja mama czyli jej babcia mie żyje już 9 lat.ona wie od malucha że miała babcię i co się jej stało. Trzy lata temu zmarł mój tato i też ma świadomość że umarł. MIMO ŻĘ BYŁA JESZCZE MALUTKA ZADAWAŁA BARDZO DUŻO PYTAŃ NA TEN TEMAT I NA WIĘSZOŚĆ DOSTAŁA ODPOWIEDZI. nie ma co ochraniać dziecka przed tym tematem,

Gość ojojojooojjj
zgadzam się - takie rozmawianie wręcz pomaga się oswoić itd - ze mną nikt nierozmawiał nigdy - jakoś izolowali mnie od tego i potem przezyłam traume z babcią w trumnie i pół roku miałam problemy ze spaniem i lęki w nocy a miałam wtedy ze 17 lat... i do tej poty generalnie mam z tym problem.. :(