Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lolitka06.1990

Ile jeszcze osob w wieku 18, 19 czy 20 lat sie zareczy lub wezmie slub?

Polecane posty

nie o to chodzi ze pierwszy partner jest be, tylko bezsensu jest to ze 20latki choc sami sa jeszcze dziecmi (spojrzmy prawdzie w oczy) chca sie juz bawic w dorosłe zycie, o czym nie wiedza ze takie zycie jest bardzo trudne, ale jak cos jest nie tak to zawze leca do mamusi... a dzieci... to juz w ogole porazka...dzieci chca wychowywac dzieci...:O albo raczej je miec...bo dziecko trzeba tez umiec wychowac zeby potem nie wyrosło na stereotypowego polaka a jak taki młody chce to zrobic skoro sam ma jeszcze pstro w głowie...

20-sto latka moze byc bardziej dojrzała i odpowiedzialna niz niejedna 30-sto latka....nie ma co uogólniac...

Jest duża presja otoczenia y jak ludzie s już ze sobą 3 lata to już muszą być zaręczeni a potem ślub niezwane w jakim są wieku, czy dorośli do tego aby być razem, i czy mają warunki materialne aby założyć rodzinę to się powoli staje chore i tak ludzie niszczą sobie życie

na presje otoczenia to moze patrzyło sie 50 lat temu a nie teraz....ja nie chce miec nigdy dzieci i wali mnie co mysli ''otoczenie''

ciebie wali - a inni się po prostu boja ile jest na kafe topiców o nieszczęśliwych związkach kobiet które boją się odejść bo zostaną samotne itp.

Nie wiem gdzie Wy żyjecie , ale ja nie znam takich przypadków! Ja mam teraz 19 lat i nie mam koleżanki , ani nawet dalekiej znajomej która by planowała ślub. Ale znam 5 starszych ode mnie dziewczyn (nie mój rocznik) , które się hajtnęły lub miały dzieci w takim wieku. Większość to wpadki :O Z planów to tylko dwie znajome. Wszyscy ludzie z mojej klasy wybierają się na studia.

leviatan tak własnie było 50 lat temu :P i wcale nie uogolniam, jak wiadomo w kazdej regule sa wyjątki

Gość Motyl i
łooo mi sie też jakos nie spieszy a mam 20 lat ;/ moja matka w tym wieku była juz męzatką i matką. mimo wszystko ja nie planuje tego przez najblizsze 5 lat... biore pod uwage ze cos sie moze zmienic ale jak narazie nic na to nie wskazuje:P

Ja też w swoim otoczeniu nie znam osób w tym wieku, które by ciągneło do ożenku albo już były po ślubie. A mnie w wieku 20 lat nic bardziej nie odrzuca niż przypieczętowanie związku pod przysięgą i jeszcze rozpładzanie się :o

Ja mam 20 lat i planuję ślub za jakieś 3 lata i jakoś nic dziennego w tym nie widzę, kiedys 20 lat to była stara dziewczyna do ołtarza, ale tak to jest gdy dziewczyna po 18 nie potrafi zadbać o dom i pranie gaci dla niej jest czymś strasznym i nie jest w stanie pogodzić tego z pracą i rozrywką to potem mówi że jej się nie śpieszy do wesela. Bo niestety tak bardzo czesto dziś jest... kobieta w wieku 18 lat nie potrafi ugotować obiadu, zrobić prania itpe i później dla niej obowiązki żony są niewiadomo czym, a nasze matki czy babcie dały rade jakoś zrobić to wszystko, pojść do pracy, jechać na wczasy i dobrze się bawić.

Gość fablous
ja od 16go roku zycia mam stałego chłopaka, jestesmy juz 3 lata razem, zachowujemy sie juz czasem jak malzenstwo... i zaczynam powoli zalowac ze tak wczesnie zaczełam powazny zwiazek, ze nie wyszalałam sie wczesniej...

niewielka- rozumiem,że Twój przyszły małzonek nie ma rączek,więc ani sam nie upierze sobie gaci ani obiadu nie ugotuje?"obowiązki żony",omg.

Gość fabluous
ten post wyzej to ja :) a wlasnie wyszalec sie we wdojke to jest zupełnie co innego. w wieku 16 lat tak naprawde niczego jeszcze w zyciu nie sprobowałam. chociazby chodzi mi o seks. moj obecny tz jest moim jedynym mezczyzną i boję sie ze bedzie ostatnim... a nie chce czuc ze cos mnie w zyciu ominęło, zalowac ze nie sprobowałam jak to jest z innym. kocham go ale coraz czesciej nachodzi mnie ochota zeby go zdradzic. tym bardziej ze teraz poznałam mezczyzne i miedzy nami jest naprawde niesamowita chemia

zabójstwo, gdyż nie wyobrażam sobie teraz rodzinnego domu z mężem, nie wyobrażam sobie być teraz w poważnym związku, nie dojrzałam do tego absolutnie, jeszcze nigdy w moim życiu nie spotkałam faceta, z którym bym chciała mieć dzieci:), jak mówiłam indywidualna sprawa każdego z nas

Gość kafeteriada
mam 20 lat i jestem ze swoim chlopakiem 6 lat :) biore pigułki ale jesli one nie zadzialalyby i zaszłabym w ciaze to nie byloby dla nas zadnej tragedii :)

oczywiście, że ma rączki i bardzo wiele rzeczy które należą do kobiety potrafi zrobić, ale chyba są takie czynności które wykonuje kobieta a są takie które mężczyzna i nie wiem czemu w dzisiejszych czasach jest takie wielkie oburzenie ze strony kobiet. Chyba dlatego ze nie sa tak zaradne jak wczesniejsze pokolenia! Pozniej jest wiele topików o tym że mężczyzna ucieka przed ślubem, a czemu miałby nie uciekać??? jak trafi mu się taka lala która tylko o tipsach pomyśli zamiast o tym żeby zająć się domem. Nie mówie że kobieta ma być uwiązana jak pies i ma harować dniami i nocami, powtarzam nasze mamy czy babcie jakoś z wszystkim sobie potrafily poradzić i żadna nie płakała jak jej to jest źle.

No wlasnie niewielka jak sama napisalas to bylo KIEDYS a teraz jest teraz, sa inne czasy. A ty kotka niestety mimo swego wyksztalcenia nie potrafisz czytac ze zrozumieniem . JUz nie wspomne o tej naszej klasie i tysiacach zdjec, ktore wtracilas niewiadomo po co. Od razu widac ze jestes taka mloda mezatka czy matka i czegos Ci brakuje, bo niepotrzebnie sie tak okropnie nakrecasz na ten topik. Ludzie komentuja tu kulturalnie a nie od razu przeklinaja i nie podniecaja sie tak ja Ty zeby cos napisac. I odwieczny argument \"zazdrosna jestes\" tak jestem bardzo zazdrosna o te brugne gacie i pieluchy, nieprzespane noce, kolki, zupki, kupki itd. Czy to taki problem sobie dzieciaka zrobic? Nie wydaje mi sie:)

niewielka- no... tylko,że jak sama piszesz było to kiedyś.Nie wiem jak u innych,ale wszystkie moje babcie i starsze ciotki ubolewają nad czasami,w których przyszło im spędzić młodości i wyjśc za maz.Jako np. 18letnie dzieciaki musiały robić te,jak to nazywasz "kobiece czynności" i usługiwać swoim wspaniałym mężom.Żadna nie podchodzi do tego z takim entuzjazmem co Ty :o Chętnie dowiem się jakie czynności są typowo kobiece.Bo ja nie uważam,żeby np. zmywanie naczyń było dla żadnej płci uwłaczające i każdy kto naczynia brudzi to powinien po sobie zmywać.

nie rozumie tego ze teraz sa inne czasy?? facet ma byc facetem a kobieta kobieta proste facet ma kosic trawe kobieta ma gotowac obiad wiadomo jeżeli wyniknie taka sytuacja ze musi byc inaczej to jest inaczej. dlaczego dla dzisiejszych kobiet dbanie o rodzine i dom to coś ubliżającego??? Powinny się cieszyć że potrafią zadbać o dom, o męża, później dzieci, może nawet pracować. I to według mnie wcale nie wyklucza się z dobrą zabawa czy rozrywką. fabluous jeżeli chodzi ci o seks to faktycznie nie idzie poszaleć tak jak być chciała jeśli jesteś w poważnym związku. No i tutaj trzeba się zastanowić czego się chce i podjąć decyzje. bo dla mnie zbawia i szaleństwo to np wyjście na jakąś imprezę, do kina, wypad za miasto, na wczasy, kawa czy piwko z koleżanką i w tym związek w ogóle nie przeszkadza. Jeśli chodzi o seks to masz rację

pozwolę sie wtrącic do tematu , ja wyszłam za mąż w wieku 18 lat teraz mam 20 lat i ślicznego pół rocznego synka . jestem szczesliwą mężatka ale czasami mam wrażenie ze za szybko podjelismy decyzje o ślubie (chociaz tego nie żałuje ) po prostu moglismy poczekać .małzenstwo i pózniejsza ciąża nie miały znaczenia na moją nauke . zdałam bardzo dobrze maturę i studiuje zaocznie a więc wszystko jest mozliwe

Ja nie mówie że facet ma zakaz zmywania naczyń! Nie absolutnie, ale głównie robi to kobieta niewiem 70 % do 30% tak samo z gotowaniem, myciem okien, czy prasowaniem To tak jak z myciem auta czy koszeniem trawnika przez mężczyzn. Są pewne czynności które głównie wykonują kobiety, albo mężczyźni. Mi nie wydaje się żeby starsze kobiety ubolewały nad swoim życiem, przynajmniej w mojej rodzinie takich nie spotkałam. może to zależy od wychowania, tradycji nie wiem

ja zawsze bede twierdził (bo tak jest przynajmniej u wiekszosci) ze 20lat to czas najwiekszej rozrywki a nie 16... człowiek poki jest młody ma korzystac z zycia ile sie da, od tego jest chyba mlodosc zeby sie bawic uczyc sie i wogole... a nie z bananem na twarzy ryć nosem w obsranych pieluchach :O 🖐️

oczywiście uważam że powinno się tutaj rozróżnić małżeństwa z powodu wpadki i nie, bo jakby nie było jest to różnica.

wiecie co a ja sie z wami nie zgadze , mój mąż jest strasznym pedantem i to on wykonuje wiekszosc domowych obowiązków pracuje zmywa sprzata , ja zamuje sie dzieckiem . to kwestia dogadania i podziału obowiazków

Ale małżeństwo nie równa się od razu z dziećmi i obsranymi pieluchami. ja z przyczyn problemów w rodzinie nie mieszkam w domu z rodzicami, a mieszkam ze starszymi juz dziadkami. To juz trwa 2 lata odkad mialam 18 lat i jakos potrafie zajac sie domem, bratem, prać mu gacie, gotować, sprzątać itpe. studiuje od 2 miesiecy niestety nie pracuje i BAWIĘ się, prowadzenie domu w niczym nie przeszkadza. im wiecej ma sie obowiązków tym lepiej gospodaruje się czasem

Gość luuuuaaaa
ja mam 22 lata, jestem w związku z4 lata ale nie mam zamiaru przez najbliższe 2 lata brac slubu ani rodzic dzieci.. w tym wieku to dla mnie głupota

niewielka- o dziwo ja tez umiem zając się domem,wyprać ciuchy,posprzątać czy coś ugotować.Tyle,że teraz mieszkam z rodzicami.W przypadku kiedy mieszkałabym z facetem to bylibyśmy partnerami i oczekiwałabym,żeby wszystkie domowe czynności każde z nas wykonywało po równo.Bo z jakiej racji mam prac jego gacie kiedy równie dobrze może zrobić to sam?