Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wrzesniowa mamma

odliczanie do porodu

Polecane posty

Gość jestem w 36 tc
Dianka - jak bylam tyle w ciazy, ile ty teraz to tez taka madra bylam :p Zreszta pracowalam do konca 36 tc, a do pracy mam 50 km w jedna strone. Za pare tygodni sama sie przekonasz o czym my tu piszemy ;)

Ja tak po cichu sobie marzyłam, że urodzę do końca lipca, a tu proszę - lipiec się kończy i nic! :) Teraz to już nie wiem, kiedy nastąpi godzina zero. Pozostaje nam tylko czekać :) I też czuję się lepiej niż kilka dni temu; mniej, rzadziej boli i w ogóle... Może to cisza przed burzą? Oby! :)

Gość jestem w 39 tc
Bjedronecka - ja tak samo myslalam o tym urodzeniu do konca lipca i tez guzik...Choc 31.07 jeszcze sie nie skonczyl, wszystko przed nami ;)

Gość
Dziewczyny,przyłączę się do was :) Ja jestem w 34 tc, więc jeszcze trochę czasu mam...ale tak się już nie mogę doczekać :) Każdego dnia odliczam....Swoją drogą,słonie chodzą w ciąży 2 lata :P

Dziewczyny od jutra już nasz miesiąc, czyli jak się zaczniemy rozpakowywac to dopiero będzie:) Ja mam termin na 7 sierpnia ale też coraz lepiej się czuję, jakby to miała być cisza przed burzą to nie pogniewałabym się:) Moja torba tez już czeka:)

Mi najciezej jest sie przekrecac w nocy. Jęczę wtedy hehe. Dziewczyny, nie przerazajcie mnie! Ja okolo 34 tygodnia chce poprac i poprasowac sobie stopniowo wszstkie rzeczy dla malucha i do szpitala koszule. Myslicie ze dam rade ? :D A tak szczerze, mowicie 32 (koncowka :P ) to jeszcze wporzo, a od ktorego tyg tak naprawde zaczal wam brzuch przeszkadzc, wogole ciaza? Ja mam zamair wrocic jeszcze we wrzesniu na miesiac do porodu do szkoly.

Ja jutro zaczynam 39tc :) Sama nie wiem, kiedy to zleciało :) Tak, jutro już zaczynamy "nasz" miesiąc, więc głowa do góry, bo to już bliżej, niż dalej! :) Od którego tygodnia przeszkadza mi brzuch? Trudne pytanie :P Tak od 2-3 tygodni jest trudniej się poruszać - zwłaszcza w wannie (depilacja itd.), na łóżku, poza tym w ciągu dnia częściej jestem zmęczona, senna - mimo, że nic wielkiego nie robię. Co do wyprawki, to spakowałam dziś :P W kooońcu! Nawet już na zapas wyparzyłam butelkę, smoczek, gruszkę itd. :) Mogę rodzić! ;)

Gość jestem w 39 tc
No i nasz miesiac sie zaczal jak napisalas Bjedronecka :) Ja wlasnie zabralam sie za porzadki, umylam okna na dole, umylam kuchnie lacznie z meblami, zaraz jeszcze odkurzanie, podlogi i kibelek, a reszte zostawiam mezowi. Dzis w ogole mialam strasznie glupi sen...snila mi sie moja zmarla babcia, ktorej niby pomagalam sprzatac i mylam jej okna, a pozniej przyszla jej sasiadka i powiedziala, ze babcia juz niedlugo bedzie mogla z naszym synkiem chodzic na spacery :o Oczywiscie wiecie jak ja to odebralam, jakby cos niedobrego mialo sie stac...cholerne sny...:o I teraz caly czas siedzi mi to w glowie, mam nadzieje, ze to byl tylko glupi sen, ale nie moge przestac o tym myslec...

No, ja też już poodkurzałam i zaraz będę myć podłogi. Okna myłam w zeszłym tygodniu :P Co do snu, to nie martw się! To tylko sen, a poza tym babcia się śniła - to chyba dobrze? Bo dobrze ją wspominasz? No i "wróżba", że synek się wkrótce urodzi też jest dobra i prawdziwa, nie? :) Mnie też ostatnio śnią się głupoty - w tamtym tygodniu śnił mi się szpital i przedporodowa lewatywa :P A tak swoją drogą, to nigdy w życiu nie miałam robionej lewatywy i nie mam tak naprawdę pojęcia, jak ona wygląda ;] Czytałam w jednej książeczce od lekarza, tzn. w takim poradniku, że w ostatnich tygodniach ciąży sny są baaaardzo dziwne, wybujałe, a przy tym bardzo dokładne i wyraźne - to efekt myślenia o porodzie i przyszłości. Niczym się nie martw! :*

Gość mala1984
Dziewczyny od dluzszego czasu was podczytywalam bo tez juz nie moglam sie doczekac porodu, TERAZ JUZ JESTEM PO:) ale dalej do was zagladam, termin mialam na 15 lipca a urodzilam 23 lip., wiem ze ten czas strasznie sie dluzyyyyyyyyyyyyyyy ale w koncu na kazda z was przyjdzie pora,jakbyscie mialy jakies pytania to w miare mozliwosci odpowiem, dodam ze rodzilam naturalnie bez srodkow znieczulajacych, pozdrawiam i zycze powodzenia a oczekwianiu na wsze malenstwa

Gość jestem w 39 tc
Bjedronecka - dzieki :) Tak, babcie wspominam bardzo dobrze, ale wiesz, sam fakt, ze jej juz wsrod nas nie ma i, ze to ona niby mialaby wychodzic na te spacery z malutkim...to wiesz jak to odebralam...Nawet nie chce o tym myslec, ani pisac, ani mowic ani nic...Ale mam nadzieje, ze ogolnie ten sen to dobra wrozba byla, chociaz ja tez ostatnio zauwazylam, ze snia mi sie jakies glupoty i sa faktycznie bardzo wyrazne. jakby wszystko naprawde sie dzialo. Z ta lewatywa to tez mialas sen :) Ja tez nigdy jej nie mialam, ale najgorsze w sumie jest to, ze ja mieszkam za granica i tutaj jej nie robia :o jak zapytalam poloznej czy moglabym chociaz na zyczenie to mi powiedziala, ze nie ma takiej potrzeby i zebym sie nie martwila, bo one-polozne sa do wszystkiego przyzywyczojne, ja jej na to, ze tu sie tez liczy moj psychiczny komfort, a nie tylko sam fakt. Powiedziala mi wiec, ze moge ewentualnie sama sobie kupic w aptece i zrobic albo poczekac az ona mi zrobi przed porodem, takze polecialam do apteki i sama sobie kupilam. Kurcze, wyobrazam sobie, ze to nic przyjemnego taka lewaytwa ;), ale z drugiej strony nie wyobrazam sobie bez, bo wiadomo...:) Takze ciesze sie (o ile z tego mozna sie cieszy ;) ), ze sama sobie ja kupilam...:) Mala - gratulacje swiezo upieczona mamusiu :D Ale masz fajnie, ze juz wszystko za toba i masz swojego skarba przy sobie. A jak sam porod? Ile trwal? jak go znosilas? I faktycznie ta koncowka niemilosiernie sie dluzyyyyy...

No właśnie - z lewatywą źle, bez lewatywy jeszcze gorzej ;] Lepiej chwilkę pocierpieć, niż później nabrudzić, nie? :> Mała, gratulujemy! No właśnie, opisz, ile rodziłaś i jak było? Duzo zdrówka Wam życzę! :)

Gość jestem w 39 tc
Bjedronecka (m_kasienka@o2.pl) "No właśnie - z lewatywą źle, bez lewatywy jeszcze gorzej ;] Lepiej chwilkę pocierpieć, niż później nabrudzić, nie? :> " Wlasnie :D

Gość Dziewczyna z lipca
Hej Dziewczyny :) Ja takze od jakiegoś czasu "podczytuje", ale w końcu się dołączę :) Ja "pierwszy" termin miałam na 11.07, ale taki realny na 24.07. Z pieerwszego usg wychodził 31.07, ale on później nigdy się nie potwierdził i była ciagle mowa o 24... A tu już 1.08- do szpitala mnie nie chcą przyjąc (nad czym nie płacze, bo średnia przyjemnośc, lepiej czekac w domu), synek urodzic się nie zamierza, ani prosby ani groźby nie pomagają... a ja juz 3 tygodnie czekam. I ciekawe ile jeszcze...

Gość Kosma22
Czesc Dziewczyny. Ja dzisiaj odliczam od 10 :) bo termin na 10.08. Heh trochę "pechowy" mam ten termin, bo szpital, w którym chciałabym rodzić jest do 9.08 zamknięty z powodu remontu.. więc wolałabym żeby mój synek się nie śpieszył zbytnio :D bo mogę tam teraz jedynie zastać malarzy... Jutro u nas znowu upały.. Widzę, że same pracowite mamy tutaj :) ja uskuteczniam sprzątanie. Jak będę w szpitalu to mają przyjechać moi rodzice (mieszkają 200km od nas) na kilka dni pomóc więc wolałabym, żeby było czyściutko :) A co do samopoczucia to nie wiem czy któraś z Was też tak ma, że lepiej się czuje w 9 niż w 8 miesiącu.. o ile wtedy miałam problemy ze snem i oddychaniem - teraz czuję się znacznie lepiej.. Pozdrawiam Wszystkie!

No to czekamy... :) Ja termin z OM mam na 15 sierpnia, a z USG na 19. Mam jednak nadzieję, że córcia urodzi się wcześniej :) Torby spakowane, jestem gotowa do drogi :)

Wiem, że dziwna rozbierznośc ;) Chodzi o to, że mam pcos a okresy co jakieś 4-6 miesięcy i stąd owulacja była później ;) I właśnie ten 11.07 jest z om- niby od początku mu nie wierzyłam, ale wiadomo jak to jest- juz 2 tygodnie wcześniej się szykowałam, a teraz wiem, że mogę nawet 2 tygodnie po 3.08 urodzic. Powiem Wam Dziewczyny: Masakra czekac 1,5 miesiaca na poród- i nawet nie móc przypuszczac kiedy TO się w końcu stanie. Sprzątanie nie pomaga, seks nie pomaga- widac dziecko jeszcze nie gotowe... i na szczęście (a w sumie niestety) nie jestem w tym osamotniona :)

Gość jestem w 39 tc
Czesc dziewczyny :) Fajnie, ze jest nas tu coraz wiecej i, ze mamy takie zblizone terminy. Ciekawe, ktora z nas pierwsza doczeka sie sowjego maluszka, ale to na pewno nie bede ja...Moj synus jakos w ogole sie nie spieszy. Dwa tygodnie temu i takze w zeszlym tygodniu mialam skurcze i to nawet czasem dosc intensywne i trwaly dlugo, juz myslalam, ze moze, moze cos sie dzieje, a tu od chyba 3-4 dni NIC...i czuje sie lepiej i w ogole kompletnie NIC nie wskazuje na porod w najblizszym czasie :o No to czekamy nadal :)

Gość mala1984
u mnie to bylo tak: termin z OM mialam na 15.07 z usg wychodzilo roznie:27.07, 20.07, 01.08- ale to dlatego ze mialam nieregularne okresy i widocznie owulacja mi sie przesunela i byla pozniej, ale w szpitalu u mnie lekarze jednak trzymaja sie terminu OM wiec jjak jest juz tydz po terminie trzeba sie zglosic do szpitala, i ja tez mialam isc wlasnie 23 rano a bole wziely mnie w nocy z 22/23:) najpierw bol jak na okres(ale boloalo mnie tak od jakiegos czasu wiec poszlam spac:) po 30 min obudzil mnie mocniejszy bol i puscil po jakis 30, i tak co 8min, 6, 10, pozniej co 2, a potem 15 min ciszy i tak 2 godz, skurcze byly nieregularne wiec myslalm ze to nie to, poszlam do wanny i siedzialm tam 1 godz:) ale nie przeszlo wiec obudzilam meza i liczylismy razem a bol byl coraz mocniejszy ale do wytrzymania- taki mocniejszy okresowy- ok 3.30 pojechalismy na porodowke chociaz ja jeszcze chcialam zostac ale maz sie uparl, tam zanim mnie przyjeli bylo po 4,no i sie zaczelo: badanie rozwarcia, KTG itd okazalo sie ze jest 2 cm roz, a bole na jakies 40%, a dodam ze bolalo mnie juz w miare mocno, ok 8-9 bol DUZY jakies 60% a rozwarcie dalej 2cm-MASAKRA, ale powoli cos zaczelo sie ruszac- chodzxilam pod prysznic troche siedzialam na pilce i na ubikacji:) bo tam mi bylo najwygodniej:) i tak jakos ok po 11 bylam na porodowce, urodzilam o 13.05 coreczke:) ale w moim przypadku bylo ciezko bo malutka sie zaklinowala i nie moglam jej wyprzec a do tego nie maialam juz na to sily wiec lekarz pomogl mi troszke i nacisnal mi na brzuch i jakos wyszla:) jak ja zobaczylam to najpiekniejszy widok na swiecie, to prawda ze caly bol wszystko znika naprawde, lewatywy nie mialam ale pewnie cos tam polecialo bo widzialm jak wycieraj ale uwierzcie w takiej chwili to nie ma znaczenia, ale sie rozpisalam prawie ksiazke napisalam heheeh

mala dzięki, że opisałaś swój poród my to chłoniemy takie informacje:) Wiecie co ja też nic nie czuje a termin mam na 7 sierpnia, czopa nie widać, bóli nie ma jeżeli chodzi o brzuch. Mnie tylko koszmarnie boli krocze i pachwiny, mam problem z wstaniem czy przewróceniem się na łóżku. Okropny ból:( Jak czytam jak Wy sprzątacie to jestem w szoku, ja bym nóg nie złożyła po tym wszystkim :( Czuje się jakbym 9 miesięcy w szpagacie siedziała. Trzymajcie się, już 2 sierpień rany jak sie zaczniemy rozpakowywac to będzie :)

Gość mala1984
Niagara78 u mnie tak na tydz przed porodem tez zaczely sie takie bole pachwin i jakby uciskanie to chyba znak ze dzidzia sie szykuje i wstawia powoli w kanal rodny:) oprocz tego nie mialam innych objawow no jedynie bole jak na okres czasami a czop odszedl mi jak mialam 5 cm rozwarcia i uwierzcie tego nie da sie pomylic z niczym innym bo przed porodem ciagle mi sie wydawalo ze to moze czop a to byla wydzielina normalna heheh sama sobie wmawialam ze to juz:)

Gość jestem w 39 tc
Mala - super, ze opisalas swoj porod, bo tak jak powiedziala Niagara my to chloniemy teraz takie info :) Krocze i pachwiny tez mnie bola, ale nie za bardzo...W ogole nic tak naprawde mnie nie boli i czuje sie ok (tylko cholernie mi ciezko...), wiec mojemu malutkiem az za dobrze sie tam siedzi :o Zreszta slyszalam wiele razy, tez od mojej poloznej, ze pierwsza ciaza jest zazwyczaj przenoszona...

Ojjj tak, widze, że wszystkie teraz chłona doświadczenia innych :) U mnie nadal nic- i nawet żadnych bóli nie mam- no, czasem jak dzidzia z całej pary w żebra kopnie- ale do porodu to nic nie ma ;) Dziewczyny, a słyszała może któraś z Was, żeby po prostu nie urodzic? ;) Dziecko stwierdza, że dobrze jest jak jest i zostaje na zawsze? Bo ja już czasem mam takie myśli, że nigdy nie urodzę ;)

Gość Kosma22
Haha no nigdy nie urodzić to byłoby pewnie wydarzenie medialne :D Teraz, przynajmniej u nas, dają tydzień po terminie czas - jak nic się nie dzieje to ze względu na starzejące się łożysko - szpital i kroplówka z oksytocyną. Jak nie pomaga to cc. A może to taki spokój przed burzą :) ja za każdym razem jak kładę się spać (bo ciągle mam wrażenie, że mnie w nocy weźmie) to się zaczynam denerwować. Od dwóch dni czasami mam właśnie chwilowe bóle jak przy okresie, ale mijają szybko. Heh śmiać mi się chce z tego czekania już, bo we wszystkim zaczynam szukać potwierdzenia, że coś się dzieje. Nie wiem czy któraś z Was chodzi do szkoły rodzenia? Ja od miesiąca uczęszczam na takie zajęcia 2 razy w tygodniu. Od 2 tyg ćwiczymy tzw. "poród próbny" z położną :D Ciekawa jestem czy się przyda ta nauka - w sumie chodzi o oddychanie i radzenie sobie z bólem, parcie i pozycje..

mala mówisz, że maleństwo być może wstawia się w kanał rodny:) super, to niech boli, zgadzam się na wszystko skoro mały zaczyna już coś działać:) Kosma ja chodziłam do szkoły rodzenia, liczę że nam to napewno choc trochę pomoże:)

Gość mala1984
dziewczyny ja tez\ chodzilam do szkoly rodzenia ale jak przyjdzie co do czego to uwierzcie wszystko sie zapomina, przynajmniej ja tak mialaam,mi bardzo pomogly w czasie skurczy glebokie oddychanie wtedy naprawde mniej bolalo

No, przyszłam, poczytałam, wchłonęłam wiedzę i mogę iść dalej leniuchować :P Nie będę oryginalna jeśli powiem, że u mnie też zero jakiejkolwiek akcji, hihi :) Ale to nic, widocznie małej tam jest dobrze, a ja ten ostatni czas mogę miło spędzić z mężem :) Wszystko ma swoje plusy! ;) Pozdrawiam! :*

Gość m2525
witam - znalazłam WAS dopiero dzis i przyłaczam sie na te "ostatnie" dni. U mnie termin na 15 sierpnia - wiec czekamy. Rodzicie same czy z mężami? Bo u Nas ciągle jest to pod znakiem zapytania i mam mieszane uczucia. Pozdrawiam i życzę szybkiego porodu. Do tej pory jakos szczegolnie o tym nie myślam ale od kilku dni dosłownie zaczelam sie bac produ, bolu. Wczesniej rozmyslalam tylko o Maluszku, by była zdrowa. A teraz pojawij sie MOJ strach równiez o siebie. Niedobrze!