Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kokiiis

morfologia, a ciąża

Polecane posty

Gość kokiiis

mam pytanko. Jeśli robiłam normalne badania morfologiczne i byłabym w ciąży, to byloby to zauważalne dla osoby czytającej wyniki badań, czy po takich badanich nie można stwierdzić ciąży?

Gość Amelka . -
Nie, morfologia to podstawowe badanie diagnostyczne, polegające na ilościowej i jakościowej ocenie elementów morfotycznych krwi. Do standardowego badania składu krwi należą: RBC(ilość czerwonych krwinek), MCV(objętość krwinki czerwonej), MCH(masa hemoglobiny w krwince czerwonej), MCHC(stężenie hemoglobiny w objętości krwinek czerwonych), WBC(wskaźnik określający liczbę białych krwinek), PLT(ilości płytek krwi w mm3 krwi), HGB(hemoglobina), HCT(hematokryt). Za pomoca tego badania nie da się wykryć ciąży, obecności narkotyków, problemów z wątrobą. Jest to ogólne badanie zwykle informujące o jakichś stanach zapalnych w organizmie i o jego ogólnej formie. Aby wykryć ciążę potrzeba badań na stężenie Hcg we krwi - test ciążowy z krwi poprostu.

Gość nieby zywkła morfologia i
niby nie można ale jednak większosć kobiet w ciąży ma bardzo podobną morfologię: podwyższone wbc i obniżone rbc oraz hemoglobinę. nie wszystkie ale większość i ja jako osoba która dziennie napatrzy się na 200 morfologii jestem w stanie powiedzieć które należą do kobiety w ciąży:) ale zwykły laik nie. Ale powtarzam, kobieta nie będąca w ciąży też może mieć taką morfologię i kobieta w ciąży może mieć morfologię prawidłową. Dla stwierdzenia ciąży- tylko bhcg.

Gość z mojej mofologii
nie daloby sie wyciagnac wnioskow, ze jestem w ciazy, wszystkie parametry od poczatku idealne, jak przed ciaza.

Gość z mojej mofologii
nawet lekarz sie dziwi, bo nawet zadnych dodatkowych witamin nie lykalam, tylko kwas foliowy 2 miesiace przed ciaza i 3 miesiace ciazy. teraz, 2 tyg przed terminem wszystko idealne, nawet cisnienie zawsze 120/75 i zadnych dolegliwosci ciazowych oprocz zmeczenia i zniecierpliwienia:)