Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sylwia to ja

Badanie na PRZEZIERNOŚĆ KARKOWĄ w 15 tyg?! Czy któraś maiała podobnie?

Polecane posty

Gość Sylwia to ja

Drogie Dziewczyn, byłam u lekarza w 14 tyg. wówczas moja gin stwierdziła, że dziecko jest za małe aby dokonać pomiaru na przezierność karkową i innych kości i zaleciła przyjść za tydzień, trochę mnie to martwi, bo czytałam, że te badania robi się od11 do 13 tyg, a ja będę już w 15stym. Czy któraś z mam też miała podobną sytuację? co o tym myślicie? proszę o pomoc

Gość do roboty
moze u ciebie przesunela sie owulacja i zaszlas w ciaze pozniej i dziecko jest male..... a tak poza tym 14 tc to tez juz nie 11 ani 12. czemu nie bylas wczesniej???

Gość Sylwia to ja
Proszę Was o pomoc, bo naprawdę się martwię, a nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat

Gość ja nie miałam wcale
ja nie miałam wcale tego badania, tylko od razu usg genetyczne w 20 tc i wszystko ok

Gość Sylwia to ja
Tak mi ustaliła moja gin wizytę, podczas badania usg stwierdziła, że dziecko jest za małe na pomiar i zapytała czy mogę przyjść za tydzień , bo wtedy będzie jej łatwiej wykonać badanie...dodam, że moje dziecko w 14 tyg mierzyło jedynie 6, 7 cm:(

Gość Sylwia to ja
Martwi mnie wielkość płodu i to przekładanie badanie nie rozumiem po co to...

badanie przezierności karkowej robi się między 11-13 tc i nie ma tutaj żadnych odstępst. Po tym okresie płyn się wchłania i badanie nie jest już miarodajne, nic Ci nie powie warto byłoby się raczej zainteresowac, dlaczego Twoje dziecko w 14 tygodniu jest zbyt małe na takie badanie? Albo masz źle wyliczony wiek ciąży i tak naprawdę nie jest to 14 tydzień, tylko mniej, albo małuch się nie rozwija prawidłowo kolejne badania usg prenatalne robi się około 20 tc i około 30 tc - nie przeocz ich, bo warto się dokładniej przyjrzeć mnaluszkowi

Ja to badanie miałam w 13 tygodniu...i maluch miał już 7 cm...drugi raz lekarz mierzył go w 20 tc...więc później też mozna...

ale w 20 tc nie mierzy już przezierności karkowej w ten sposób, w który to robi między 11-13 tc. W 20 tc skupia się na innych rzeczach

Gość Sylwia to ja
Moja gin powiedziała mi, że wielkość płodu jest w normie, dopiero po przyjściu do domu uświadomiłam sobie, że chyba jednak płód jest za mały, bo normy wskazują na przedział 8-10 cm

Właśnie spojrzałam do swojwj karty ciąży. U mnie badanie wykonano w 12 tc. CRL wynosiło 5,05 cm , czyli znacznie mniej niż u ciebie, a NT wyszło 2 mm. Dodam, że wg usg wychodził dokładnie ten sam tc co z ostatniej miesiączki. Wg mnie twoje dziecko wcale nie jest za małe, tylko nie wiem czemu lekarka nie wykonała pomiaru. Może maluszek źle się ułożył.

"dodam, że moje dziecko w 14 tyg mierzyło jedynie 6, 7 cm" już zostawiając na boku fakt, ze 14 tydzień to trochę za późno na to badanie, ale nie rozumiem, dlaczego lekarz powiedział Ci, ze dziecko jets zbyt małe. Moje dizecko na początki 12 tygodnia, kiedy miałąm robione to badania, mierzyło około 6 mm i wszystko pięknie było widac - przeziernośc karkową, kostkę nosową itd.

Gość nie wiem ale pomyślałabym
jednak nad wizytą u innego lekarza...zamiast się stresować, skonsultuj to z innym ginem.

Gość ja nie miałam wcale
czyli wszystko ok, jest w normie, płody rozwijają sie w róznym tempie, jedne rosną powoli, regularnie, a inne tzw. skokowo nie masz się czy martwić ja tez tak mam, mój synek poczatkowo był o dwa tygodnie "opóźniony" rozmiarowo w stosunku do norm, a teraz jest o tydzień "do przodu"

Gość Sylwia to ja
Dziękuję wszystkim życzliwym za odpowiedź, ja też najbardziej nie rozumiem czemu moja gin nie wykonała tego badania skoro może je już robić kiedy dziecko ma 5 cm:(

Gość ja nie miałam wcale
może ma stary sprzęt ??? polecam usg 3D, niesamowite przeżycie, widać ze szczegółami, super :)

Mi też lekarz nie wykonał badania i kazał przyjść później i też nie wiem dlaczego, pójdę, zobaczę co będzie, ale ile kosztuje mnie nerwów to czekanie to sobie nie wyobrażacie:( i też zastanawiam się nad zmianą gina

Gość Sylwia to ja
Ja nie miałam wcale ---> dziękuję Ci za dodanie otuchy, niestety obawiam się, że sprzęt ma dobry, wygląda na nowoczesny do tego ma ogromny monitor niczym plazmę na ścianie więc nie wiem o co chodzi, boje się, że może coś z dzieckiem nie tak, to straszne...

Tylko spokojnie. Jakby coś było nie tak to na pewno wysłałaby Cię do innego specjalisty od usg na konsultacje. Jeśli tak się martwisz to podejdz gdzieś indziej na badanie.