Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szukający prawdy

czy Kościół katolicki kłamie???

Polecane posty

Gość szukający prawdy

Zaczołem czytać Biblię i już na pierwszych stronach spostrzegłem sprzeczności między tym co jest w niej napisane a tym czego naucza Kościół katolicki. Ciekawi mnie co będzie gdy doczytam do Apokalipsy? A może jest ktoś z Was kto już doczytał?

Gość yrikl
KK nie kłamie, ma tylko swoją interpretację Biblii

Gość yrikl
to tak jakbyś się pytala czy islam nawołuje do terroryzmu i mordowania, a tu tak nie jest to tylko terrorysci po swojemu interpretują nauki mahometa

Gość a kto to mowi i co
Widac ze nie dosc dokladnie czytasz Biblie-poniewaz nie dosc ze nie ma zadnej sprzecznosci Kosciola Chrystusowego z jego Slowem-to Kosciol katolicki jest jedynym ktory jest tak mocno z tym Slowem zwiazany.Powod tego jest calkowicie prosty.Kosciol katolicki zostal zalozony przez Jezusa i to jemu Jezus powierzyl caly depozyt wiary.

Gość yrikl
nie popierdoliło ci się coś??? kk został załozony przez Chrystusa? przez Chrystusa to zostało założone Chrześcijaństwo, a KK to został założony przez ludzi którzy mieli swoją wizję Chrześcijaństwa

Gość a kto to mowi i co
Nadto gdy doczytasz do konca-(prawie)dowiesz sie o jednej bardzo waznej rzeczy.Chodzi o to ze Biblia nie jest do prywatnego tlumaczenia.To jest dosc skomplikowane zdanie dla niewtajemniczonych.Chodzi o to ze aby tlumaczyc Biblie trzeba miec spora wiedze teologiczna oraz swiatlo Ducha swietego.Trzeba takze znac tzw.tradycje .Dlatego jak bedziesz czytal Pismo-przekonasz sie o tym ze za czasow Jezusa bylo kilku specjalistow jak bysmy to dzis powiedzieli-kongregacja wiary-ktorzy napominali innych,tlumaczyli im sprawy Pisma itd.Dzis takze istnieje kongregacja ds.wiary i TYLKO ona ma prawo tlumaczyc znaczenie bardzo zagmatwanych,trudnych Slow z Pisma sw.

Gość szukający prawdy
jeżeli Jezus powierzył depozyt wiary kk to dlaczego kk go tak pozmieniał skoro Bóg jest niezmienny???

Gość felicjana
no jasne, że kłamie...musi...inaczej nie bylibyście "grzeczni" a na świecie byłby zamęt i syf.

Gość a kto to mowi i co
Posluchaj koles-"yrikl".Jak chcesz dyskutowac ze mna-to trzymaj fason.To po pierwsze.Po drugie-jak cos wiesz-to pisz.Jak nie wiesz to albo pytaj albo sam sie dowiedz albo siedz cicho.OK? Powtarzam jeszcze raz-Kosciol katolicki zostal zalozony przez samego Jezusa Chrystusa.

Gość ja tez ...
KK, w pierwotnej wersji, zostal zalozony przez cesarza Constatnyna, ew. trudno powiedziec, zeby ktos go szczegolnie zakladal, po prostu wyewoluowal sie na przestrzeni dziejow z roznych organizacji polityczno religijnych, a zeby zyskac sobie wiernych, zaczeli mowic, ze w ich rekach jest depozyt wiary i zbawienia i ludzie im uwierzyli. a czy klamia? nie klamia specjalnie zeby klamac. ot organizacja jak kazda inna, jakos musza sie utrzymac, wiec glosza ludziom slowo boze przystosowane do wlasncyh korzysci, czyli zeby ludzi troche w ryzach trzymac, zeby sie nie rozpuscili jak pezpanskie bicze, zeby w postrachu do kosciola chodzili, z poczuciu winy zyli, a w ramach odkupienia za grzechy zapodawali datki ofiarne. ot i cala filozofia. nie ma nad czym szat rwac.

Gość szukający prawdy
"a kto to mówi i co" powiedz mi proszę co z dogmatami katolickimi o których w Bibli nie ma ani słowa lub takimi które jej przeczą??

Gość yrikl
-> a kto to mowi i co a kim ty jeteś że mam trzymać fason?? A po drugie to sama się doucz! Przez Chrystusa zostało założone Czreścijaństwo a nie Kosció Katolicki. Kościół Katolicki powstał w roku 1054 w wyniku rozłamu między wschodem i zachodem! Wcześniej nie było ani kościoła katolickiego, an prawosławia... było jedno Chrześcijaństwo

Gość a kto to mowi i co
Kosciol katolicki niczego nie pozmienial.Tak twierdza(ze niby cos pozmienial)wrogowie Kosciola,wrogowie Boga,ateisci itd.Kosciol katolicki mial rozna historie.Jednak wlasnie ten depozyt wiary-ten pien jest wciaz niezmienny.Bo nie moze byc zmieniony,poniewaz Slowo Boga nigdy nie przemija-czyli m.in.pozostaje takie samo gdy zostalo raz wypowiedziane.To wlasnie wrogowie Boga i Jego Kosciola mu zarzucaja-mowiac ze Kosciol katolicki jest przestarzaly i nie idzie z duchem czasu.

Gość ja tez ...
zeby rozumiec te rozne historyje z biblii, trzeba z calym przekonaniem znac historie, wglebic sie w kultury ludow, skad owe historyje pochodza, bo w przeciwnym razie faktycznie trzebaby sie zdac na jakas organizacje religijna, zeby nam to wytlumaczyla. biblia to zaiste ciekawy zbior wiedzy o dawych czasach, co prawda duzo sie tego nie uchowalo, ale mamy i troche poezji, i historii, i ogolnych przypowiesci obyczajowych, legendy i obcowaniu ludzi z bytem boskim, pokrywajace sie z legendami innych religii tego czasu.

Gość szukający prawdy
no to dlaczego np. kk każe świętować w niedzielę gdy Jezus świętował w sobotę??

Gość ja tez ...
gadacie jak male dzieci, czepiacie sie szczegolow.

Gość szukający prawdy
nie odbiegajmy od tematu proszę

Gość a kto to mowi i co
Sluchajcie-naprawde was prosze wszystkich.No nie piszcie dyrdymalow wyssanych z palca lub wyczytanych gdzies w jakichs pismidlach wrogich Polsce,Polakom i Kosciolowi.Jezeli ktos chce dyskutowac-to niech pisza ci ktorzy maja jakas choc minimalna wiedze.Jak czegos nie wiesz to masz trzy mozliwosci=czytasz,sam sie dowiadujesz,milczysz. Nie moge czytac takichg rzeczy ze niby cesarz konstantyn zalozyl Kosciol katolicki.To uwlacza mojej i mysle ze coniektorych innych inteligencji. Gdy Jezus zapytal sw.Piotra po trzykroc-Piotrze-czy ty mnie kochasz?Po twierdzacej odpowiedzi Piotra-Jezus powiedzial do niego=-Piotrze-ty estes opoka(czyli skala) a na tej opoce zbuduje Kosciol moj.A bramy piekielne go nie przemoga.To jest zalozenie przez Jezusa Kosciola katolickiego hierarchicznego.Nastepca sw.Piotra jest Papiez.Nastepcami apostolow sa biskupi a ksieza sa ich pomocnikami.

Gość a kto to mowi i co
Dogmaty wiary wziely sie z tego-ze my-ktorzysmy sie urodzili po ukrzyzowaniu Jezusa-nie mozemy Go znac osobiscie -z powodow oczywistych.Wiec musimy wierzyc na zasadzie dogmatu.Pozostale dogmaty wziely sie z tradycji wlasnie oraz ze studiowania przez "fachowcow"Pisma swietego oraz roznych objawien itp. Niedziele swietujemy nie dlatego ze Chrystus zostal ukrzyzowany w niedziele.Chrystus zostal ukrzyzowany w piatek o godzinie trzeciej owczesnego zegara zydowskiego tj.o godzinie 15 wedlug obecnego zegara.Swietujemy niedziele dlatego,ze Bog stworzyl wszechswiat w szesc dni a siodmego odpoczywal.Tym siodmym dniem byla wlasnie niedziela.

Gość fajnie ale może
skoro jesteś po teologii podzielisz się zdobytą wiedzą z innymi zamiast się wymądrzać? Odsyłasz ludzi dokąd? Pytają, masz obowiązek dzielić się wiarą!

Gość fajnie ale może
no teraz lepiej:)

Gość a kto to mowi i co
Zydzi obchodzili natomiast tzw.szabas-czyli swietowali w sobote.Ale to byla religia zydowska-nie chrzescijanska.My jestesmy wyznawcami Jezusa,ktorego Zydzi nie uznali.Jestesmy chrzescijanami i my swietujemy dzien siodmy-czyli niedziele-tak jak swietowal ja Bog po stworzeniu wszechswiata.

Gość a kto to mowi i co
Dla wyjasnienia-nie jestem po teologii a po calkiem innym kierunku.Nadto-nie mam zadnego obowiazku.Mam wolna wole.Jak kazdy.

Gość ja tez ...
oj, bo i cesarz Konstantym kosciola nie zalozyl, tylko zlegalizowal instytucje. sw. piotr nie byl biskupem rzymu, wiec nie widze korelacji miedzy nim a papiezami, juz predzej religia prawoslawna jest po jednym ciagu od pierwszych chrzescijan. ja te wszystkie rzeczy ktore glosisz znam na wylot z tego samego zrodla, co ty, tyle ze nie widze w tym kszty sensu, ot propaganda jak kazda inna propaganda religijna. nie jestem tez wrogiem, po prostu mysl religijna do mnie nie przemawia, a wypowiedzialam sie na tym topiku pierwotnie by powiedziec, ze kosciol katolicki nie klamie, bo tu nie ma oczym klamac.

Gość ja tez ...
w kazendarzu polskim niedziela jest siodmym dniem tygodnia, a np. w kalezdarzu amerykanskim (a kraj to tak chrzescijanski, ze az chrzesci) niedziela jest pierwszym dniem tygodnia. wiec gadanko takie i sprzeczanko niczym male dzieci sie tu uskutcznia.

Gość a skąd masz wiedzę

Gość szukający prawdy
z tego co mówisz Jezus nie był (jest) Bogiem gdyż On świętował w sobotę

Gość a skąd masz wiedzę
a kto to mowi i co?

Gość akrylik
a prawda i tak jest duzo bardziej skomplikowana niz myslicie...poza tym podzial na swoich i wrogow tzw. kosciola to tylko dowod jak bardzo zla jest ta instytucja i jej wyznawcy

Gość szukający prawdy
ksiądz w kk na mszy mówi takie słowa "uczcijmy ten pierwszy dzień tygodnia" Bóg powiedział jakoś inaczej