Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kołowrotek na wodzie

czy na kafeterii są piękne kobiety?

Polecane posty

Po prostu mi sie Depeche wydaje, ze nie ma czegos takiego jak piekno uniwersalne czy niepodwazalne, bo latwo to mozna obalic w sumie naprawde banalnymi argumentami.

Depeche piekno ma dla mnie ogromne znaczenie i powiem Ci, ze dla kazdego ma kiedy sie przeczyta powyzsza zacytowana przezemnie definicje :), a z reszta nawet jesli ma dla mnie piekno serca znaczenie, a nie piekno twarzy czy ogolnie ciala, to ogolnie piekno i tak ma dla mnie znaczenie :)

oczywiscie, ze nie ma pojecia piekna uniwersalnego, gdyz piekno jest pojeciem wzglednym:))

dla mnie tez ma ogromne znaczenie, gdyz mam duze potrzeby estetyczne. sztuka ( surrealizm szczegolnie, patrz stopka), ladny ubior, wyglad- to wszystko z pozoru plytkie, kreuje moja rzeczywistosc. lubie sie otaczac przdmiotami pieknymi gdyz daje mi to radosc wewnetrzna... jednakze... piekno wewnetrzne jest kluczowe - bez niego nic nie ma poniewaz sztuka i moda pochcdza z umyslu. no i poza tym... mamy dusze ktora musimy karmic... prawda?

Racja Depeche :) ale o tym, ktore przedmioty sa dla nas piekne ktore brzydkie tez decyduja troche normy. Jak pisalem moje normy sa zblizone do Twoich :), a jesli chdzi o piekno w sztuce tez mozna wyroznic moim zdaniem wewnetrzne i zewnetrzne piekno.

tak wszystko jest wzgledne... to po co wtedy to defioniowac? mysle ze jednak istnieja pewne kanony, w danej kulturze, danym czasie ktore i tak ulegaja pewnej modyfikacji.... poniewaz nie sa stale i -wlasnie- nie sa UNIWERSALNE.

Ameryki, nie odkrylismy, ale warto czasem gadac na takie tematy. To, ze Ameryke juz odkryto, nie konczy spekulacji na temat ostatecznie kto ja odkryl. Tzn. niby to wiadomo ;P, ale wszystko jest wzgledne :) Gdybysmy nie rozmawiali na tematy, ktore juz sa rozstrzygniete to nikt z nas, nigdy nie odkrywal by nowych Ameryk. Przeciez wiekszosc spoleczenst przekonanych byla, ze tylko stary swiat istnieje. Gdyby nie dyskusja, ciekawosc pewnie do tej poy nie odkryto by ani Ameryki ani Australii :)

depeche15 Poniewaz definicje pokazuja dobitnie ta wzglednosc, o ktorej rozmawiamy. Definicje ulegaja modyfikacji to oczywiste. Mozna tu porownac swiat wschodu i zachodu czasow Zimnej Wojny.

depeche15 tak wszystko jest wzgledne... to po co wtedy to defioniowac? mysle ze jednak istnieja pewne kanony, w danej kulturze, danym czasie ktore i tak ulegaja pewnej modyfikacji.... poniewaz nie sa stale i -wlasnie- nie sa UNIWERSALNE. no wlasnie dlatego ze nie sa uniwersalne to tez moga byc wzgledne;)))

no wiem wiem :P mialam na mysli to ze sa pewne wymagania i standardy w danym czasie i miejscu.

Depeche, te wymagania sa kreowane przez elity, ale jak najbardziej sie zgadzam z Toba w tej kwestii. Jednak, nie kazda jednostka zgodzi sie na narzucony jej system postrzegania swiata.

ale oczywiscie jednak elity potrafia manipulowac naszym mysleniem w ogromnym stopniu... manipulowac masami...

narzucony system postrzegania swiata? myslaca istota postrzega rzeczywistosc sama oczywiocie przez pryzmat stereotypow ( niestety) ale bez przesady,ze ktos nam cos moze narzucic... sami oceniamy to co sie wokol nas dzieje i wyciagamy z tego wnioski( pod warunkiem,ze nie jestesmy bezmozgimi istotami, ktorymi mozna manipulowac)

Niestety Predatorka, ale wiekszosc ludzi daje sie wodzic za nos. Chocby politykom. Ja sie marketingiem bardzo interesuje i wiem, ze metody odzialywania sa bardzo silne niektore.

Sporo osob przeciez udalo sie zmanipulowac komunistom. Niektorzy do dzis sa swiecie przekonani o wyzszosci komunizmu.

Nie czytalem "Folwarku zwierzecego" :) Dopiero sie zabiore, ale jeszcze w te wakacje ;) wiem o co chodzi w ksiazce, bo nam profesor od historii polityki polecil :)

ojj wiem o tym ze sa odpowiednie tehniki manipulacji... i wiem tez ze przynosza one oczekiwane efekty ( ku mej rozpaczy) ale samoswiadomosc,, wiedza o tych technikach pomaga przed tym sie uchronic... ( pod warunkiem,ze umiemy korzystac z tej wiedzy- ale to juz inna sprawa) ponad to coz w czasach komunizmu ludzie zwyczajnie sie bali ,a zastrasznym niewyksztalcnym( bez urazy) tlumem jest latwo manipulowac... wprowadzenie psychozy srachu nioslo za soba oczekiwane efekty na szczescie mamy to za soba

czy wy jestescie rowiesnikami tzn doktorek i depeche? bo ze depeche ma 16 lat to juz tu wyczytalam ...:))