Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tak strasznie się boję

Dostałam skierowanie do szpitala na aborcje, prosze pomozcie

Polecane posty

Jestem załamana. Siedzę i ryczę już od kilki dni i nie wiem co zrobić. Zacznę od tego, że od 3 lat biorę tabletki anty., więc wykluczałam ciążę o której dowiedziałam się w zeszłym tygodniu przy kontrolnej wizycie u ginekologa. Wszystko byłoby wporządku, gdyby nie to, że kilka dni wcześniej miałam robiony rtg z powodu problemów z kręgosłupem. Lekarz, kiedy się o tym dowiedział, wypisał skierowanie do szpitala, aby usunąć... Moje maleństwo ma 8 tyg... a Ja nie wiem co zrobić... Zawsze byłam za aborcją, ale teraz, kiedy to dotyczy mnie... Poózcie, bo chyba się zalamię :(

Gość no ale nie rozumiem
z jakiego powodu dostalas? Masz zagrozenie zycia czy zdrowia?

Chodzi o dziecko... W ciąży nie można robić rtg, więc nie mam pewności czy dziecko urodzi się zdrowe.. Lekarz powiedział, abym usunęła, ale to przecież moje dziecko, jak moglabym to zrobic... serce mi sie kraje na sama mysl...

Gość no ale nie rozumiem
rozumiem - mialas juz robione rtg i nie wiedzialas, ze jestes w ciazy. I plod mogl ulec uszkodzeniu, tak? No to chyba lepiej nie narazac dziecka na urodzenie go kalekim :( Przykro mi 🌻

Nie wiem, narazie wzielam wolne w pracy i tak strasznie sie boje... Jaki wplyw te cholerne przeswietlenie mialo na moje malenstwo :( Proszę, powiedzcie czy znacie kogoś, kto we wczesnej ciązy miał robione rtg i mimo to urodzil zdrowe dziecko? :(

Gość naprawdę jeden rtg
kwalifikuje do aborcji??? Nie wiedziałam. W takim razie, powinnaś iść, skoro w naszym katolickim kraju lekarz sam Cię skierował, tzn., że sprawa może być poważna...

Gość A ja kupuje i co w tym zlego
sLUCHAJCIE KIEDYS NIE BYLO USG I W RAZIE JAK COS DZIALO SIE Z DZIECKIEM TO ROBIONO IM RTG. wiec tn lekarz jakis chory jest jak dla mnie.

Gość cholerciaaaa
kurde mogło sie uszkodzić ale nie zawsze:( ja byłm kiedys w ciązy na sali gdzie mojemu synkowi robiono rtg i nic mi się nie stało a dziecko urodziło sie zdrowe

Gość niestety jestem i ja
idz do innego lekarza!!! zapytaj czy mozesz poczekac do 12tyg ciazy i zrobisz przeziernosc karkowa w tedy moze wykryje jakies wady i bedziesz wiedziala na czym stoisz? naprawde sie nie znam na tym ale serce mi sciska 🌻 moze cos sie da zrobic jakos sprawdzic czy dzidzia sie rozwija prawidlowo? szukaj pomocy u innych lekarzy i zobaczysz na czym stoisz

Gość łojacię
ja nie mogę...ten lekarz, to jakiś konował... po jednym rentgenie? bez żadnej pewności, ze dziecko jest chore? no ja nie miałabym żadnych skrupułów żeby go olać. zmień lekarza.

ja mialam robione rtg w 24 tc (chyba 24 albo to byl 26) ale tlumaczono mi to tak ze po 12 tc juz nei ejst tak grozne rtg natomaist we wczesnej ciazy moze miec masakryczne skutki :/ Twoja decyzja, moja znajoma byla w ciazy i nie wiedzilaa, poddala sie ajkims zabiegom kosmetycznym, ktore tez wplywaja zle na ciaze, tez dostala skierowanei na usuniecie ale nei poszla, na usg pzreziernosci wyszlo ze cos nei tak z dzieckeim ale dalej nei usunela bo uznala ze je urodzi i pokocha takei jakei bedzie neistety urodzilo sie ale zylo tylko 3 godziny, mialo niewyksztalcony mozg do konca i problem z sercem, ale przynajmniej wiedziala ze zrobila dla neigo wszystkoc o mogla, aczkolwiek zalezy jak na to ktos patrzy niektorzy mowili ze zle robi skoro wie ze dziecko raczej zyc nei bedzie to po co to ciagnac... przykre ale skad ona czy ty mialas wiedziec ze jestes w ciazy..

Gość PROWOKACJA BEZNADZIEJNA
jesteś w 8 tygodniu ciąży i dowiedziałaś się o tym z prześwietlenia rtg???

przez te dwa miesiące miałaś normalne krwawienia z odstawienia i żadnych symptomów ciąży????

Moja koleżanka nie wiedząc że jest w ciąży zrobiła sobie scyntygrafię - to badanie stopnia gęstości kości, w którym natężenie promieni jest wielokrotnie większe niż w przypadku zwykłego prześwietlenia RTG. Dziecko urodziło się zdrowe, ma teraz 8 miesięcy i rozwija się normalnie. Jeżeli zrobiłaś jedno prześwietlenie - rozumiem, strach jest, ale bez przesady, nie jest to dawka śmiertelna dla dziecka. Jeżeli natomiast wykonałaś więcej niż jedno-dwa zdjęcia, to... Masz wolną rękę - masz skierowanie i możesz je wykorzystać lub nie. Ja z powodu jednego RTG bym nie usuwała, ale to Twoja decyzja.

cholerka ciezka decyzja,slyszalam o przypadku,ze matka miala rtg bedac w ciazy ,o ktorej nie wiedziala i dziecko urodzilo sie zdrowe.Z drugiej strony napisze Ci,ze ja pracowalam w szpitalu na oddziale dzieciecym,ale z dziecmi powaznie chorymi,nieluleczalnie,kalekimi.Bylo tam wlasnie jedno dziecko,a mialo juz 10 lat,,ktore bylo opoznione w rozwoju umyslowym i fizycznam,a co jeszcze dla mnie szokujace bylo,to jego cale cialo i twarz byly zarosniete wlosami,normalnie jak u zwierzaczka,sierscia.Wygladal ten chlopczyk jak malpka.Wynikiem tych jego chorob bylo wlasnie to,ze matka miala robione w ciazy rtg:(:(:( Ja pracujac tam bylam tez w ciazy ,mojej pierwszej.Jakies dziecko dostalo skierowanie na rtg no i trzeba bylo z nim isc.Poszlam w towarzystwie innej pielegniarki ,a mi z powodu mojej ciazy zabroniono w ogole wejsc do tego gabinetu.Czekalam na korytarzu,bo wiadomo,ze to promieniowanie jest bardzo silne i szkodliwe a zwlaszcza dla matek ciezarnych.Przepraszam ,ze nie umialam cie pocieszyc,ale napisalam prawde.Co ja bym zrobila w twoim przypadku????????????Nie wiem.Na pewno skonsultowalabym sie z innym lekarzem................... no i moze probowalabym zaryzykowac????????Nie umiem Ci doradzic:(:(:(

O ciązy dowiedziałam się przy kontrolnej wizycie u ginekologa, byłam na cytologii. Proszę czytajcie uważnie co napisałam w pierwszym poście. A kilka dni przed byłam na rtg (mam problemy z kręgosłupem) Lekarz powiedział mi, że we wczesnej ciązy, kiedy wszystko jeszcze się kształtuje rtg może mieć bardzo duży wpływ na dziecko, że prawdopodobieństwo uszkodzenia płodu jest duże, ale decyzja należy do mnie... Oczywiście pójdę jeszcze do innego lekarza... Chciałabym usłyszeć od niego, że wszystko będzie dobrze :(

ludzie ludziska, ale daliście się wkręcić. Tak się składa, że akurat moja siostra jest ginekologiem (tak, tak kobieta ginekolog!) i o takich sprawach coś niecoś wie. Po pierwsze RTG bardzo rzadko ma wpływ na płód - no chyba, żeby ktoś się pół godziny naświetlał. Po drugie lekarz, nigdy nie zrobi tak:\"Była Pani na RTG?? Aha no to trudno, trzeba usunąć\". Tylko zleca dodatkowe badania, które określą wpływ na dziecko naświetlania promieniami Roentgena, lub jeśli za wcześnie na takie badania, zaleca poczekać, aż takie badania będą się dały zrobić. To tak jakbyście przyszły do lekarza z bolącą nogą, a on nawet jej nie oglądając odrzekł: \"trudno trzeba amputować.\" Jakaś nielata wymyśliła prowokację, nawet się dobrze merytorycznie nie przygotowała o Wy tu się nad nią martwicie.

Gość naprawdę jeden rtg
Ludzie, czytajcie ze zrozumieniem! Nie dowiedziała się o ciąży z rtg, tylko na wizycie u ginekologa! I nie jest takie niezwykłe, że nie wiedziała o ciąży, zwłaszcza, że brała tabletki i nie spodziewała się tego! Nie każdy upatruje u siebie objawów ciąży w kilka dni po zapłodnieniu!

Gość koniecznie idż
do innego lekarza prywatnie...nalepiej dobrego i poleconego...niech da ci skierowanie na wszystkie możliwe badania w tym kierunku !!! w razie "w" zawsz można ciąże usunąćaaaale najpierw zrób koniecznie badania...jest szansa że ciaża jest zdrowa!!! Lekarze nie zawsze mają rację!!! popytaj jeszcze na innych forach!!!

Gość kolezanka miała taką samą
sytuację jak ty,ale gin kazał jej zrobic badania genetyczne i wyszły ok.Ma zdrowe dziecko.

Dziękuję dziewczyny za zrozumienie. Mam wizytę jutro na 11 u prywatnego gnekologa, poleciła mi go koleżanka. Boję się tego co mogę od niego usłyszeć. Obecnie to 8 tydzień ciąży, więc wcześnie :( Ale nie tracę nadzieii...

Przede wszystkim przed każdym RTG osoba je wykonująca pyta o ewentualną ciążę. NIE WIERZĘ że nie można wiedzieć o 8 TYGODNIOWEJ CZYLI DWUMIESIĘCZNEJ ciąży. Rozumiem, że kikudniowej, ale DWUMIESIĘCZNEJ????