Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Olalalinka

planowanie dziecka a umowa o prace na czas określony

Polecane posty

Gość Olalalinka

mam pytanie, mało wiem o przepisach prawa pracy -stad moje pytanie.. A wiec mam umowe na czas okreśony- na 1 rok. dużo kolezanek u mnie w firme jest na macieżyńskich i szefostwo strasznei się wścieka ze nie ma kto pracować,i muszą zatrudnaić molejne osoby... ja z racji wieku chciąłbym miec już swoje dzieciatko- a umowy na czas nieokreślony nie moge się doprosić:( a wiec moje pytanie- czy szef moze mnie zwolnić dowiedziawszy się że zaszłam w ciąże, czy po jakimś czasie np. 3 mieś ciązy przysługuje mi prawo do niezwolnienia z pracy??? bo boję się tego ze strace prace??? prosze Was o odpowiedzi , jak to jest?

Gość Olalalinka
hallo podpowie mi jaks mamusia??

Gość nie zwolni cię
ale umowa sama wygaśnie.

Gość nie zwolni cię
Po co mu kobieta zaciążona. Na zwolnienie możesz iść od razu, ze 100% pensją.

Gość Olalalinka
halo:(

Gość eqa
nie zwolni Cię do dnia porodu, po porodzie umowa wygaśnie...

Gość Olalalinka
no tak ale, jak umowa mi się kończy w styczniu 2010, a bede wtedy w ciązy to moze mnie zwolnić jako kobitę w ciąży???

Gość jestem w 38 tc
Zwolnic cie to cie nie zwolni, bo jesli bedziesz w ciazy to chroni cie prawo, ale watpie, zeby przedluzyl z toba umowe kiedy ta wygasnie. Ja bym raczej na twoim miejscu poczekala na umowe na stale niz ryzykowala utrate pracy, kiedy jest naprawde duze prawdopodobienstwo, ze jesli bedziesz w ciazy lub juz urodzisz i ta ci wygasnie to ci jej po prostu nie przedluzy.

umowa przedłuża się do dnia porodu, od pierwszego dnia ciąży jesteś pod ochroną i nie mogą cię zwolnić, zwolnienie w ciąży 100% płatne

Gość POd warunkiem
żę bedziesz w conajmniej trzecim m-cu to po umowie bedziesz mieć kase

Gość ghhh
jeśli przyniesiesz zaświadczenie o ciąży nie moż ecię zwolnić, jeśli umowa wygaśnie przedłuży ci do czasu porodu, macierzyński później bierzesz z zusu

Gość Olalalinka
dziekuję juz cos wiem na ten temat. tylko niezabardzo rozumię o co chodzi z tym 3 mieś ciązy??? do 3 mieś moga mnie zwolnić???a po 3 nie??

Gość to jest bzdura z tymi
3 - mcami, ochronę się ma od 1 dnia ciąży.

To nie jest bzdura z tymi 3 miesiącami... w 3 miesiącu jeszcze za bardzo nic nie widać więc łatwo ukryjesz ciążę a po tym czasie szef nie może cię zwolnic.

Gość nie od pierwszego dnia
ciazy, a od dnia poinformowania pracodawcy o ciazy (oczywiscie ma to byc oficjalny swistek od lekarza prowadzacego ciaze albo innego, ale ma byc to na papierze) i dlatego wlasnie warto poinformowac pracodawce jak najszybciej o fakcie ciazy, a co do tych 3 miesiecy to chodzi o to, ze wiele kobiet czeka do ukonczenia 3 miesiaca z informowaniem o tym pracodawcy, bo wiadomo, ze pierwsze 3 miesiace sa niepewne i moze dojsc do samoistenego poronienia, stad to czekanie.

zgadzam się że ochrona jest od pierwszego dnia ciąży, kiedyś chyba coś było że do 3 mieciąca ciąży można było zwolnić ale głowy za to nie dam

Gość Olalalinka
dziękuje Wam za informacje.

z tymi 3 miesiacami to wglada to tak, jesli masz np umowe do stycznia 2010 i w ciaze zajdziesz w listopadzie lub grudniu 2009 i szef sie o tym dowie to ma prawo nie przedluzac z Toba umowy i tyle, jesli natomiast zajdziesz teraz a umowe masz do stycznia 2010 tzn ze konczy sie ona po 3 miesiacu Twojej ciazy to moze Ci naskoczyc ale zwolnic Cie nie moze, chodzi o to zeby umowa Ci sie konczyla najwczesniej po 3 miesiacu ciazy to wtedy nic Ci nie moga zrobic od samego poczatku umowa wtedy przedluza sie do dnia porodu a macierzynski tez dostajesz ale nie wiem na jakich zasadach, powodzenia!

Gość Trąbka ma rację

Gość Poza tym na necie jest
kodeks Pracy - może warto przestudiować?

Gość tsh
Od momentu powiadomienia pracowdawcy, a skutecznie możesz to zrobić po przedstawieniu zaświadczenia lekarskiego o ciąży automatycznie ma on obowiązek przedłużenia umowy o pracę na czas określony do dnia porodu. sama decydujesz, kiedy powiadomisz pracodawcę, bo wiąże sie to również z innymi obowiązkami z jego strony , np. ograniczeniem pracy przy komputerze, zlecaniem godzin nadliczbowych itp. Niektóre kobiety zwlekają z tym do momentu,gdy juz nic nie da sie ukryć. Ponadto przedkładając takie zaświadczenie automatycznie nabywasz prawo do 100% wynagrodzenia w przypadku zwolnienia lekarskiego, a nie tylko 80% jak każdy inny śmiertelnik

Gość pas encore
I dlatego wlasnie jak mam do wyboru faceta i kobiete, to zatrudniam faceta. Oni tak nie kombinuja:O

Gość MAMAMAMAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
nawet jesli pracodawca wrecza wypowiedzenie bo nie wie ze jestes w ciazy a ty mu przynieiesz zaswiadczenie lekarskie ze jestes w ciazy automatycznie wypowiedzenie traci moc i pracodawca ma obowiazek przywrocic cie do pracy, ochrona jest od 1 dnia ciazy, jesli bedziesz w ciazy w trakcie kiedy umowa wygasa pracodawca ma obowiazek aneksemprzedluzyc umowe do dnia porodu po czym przekazuje twoje dokumenty do zus i macierzynski masz placony z zus-u, tak samo jesli umowa wygasa w trakcie macierzynskiego to przejmuje cie zus, chorobowe mozesz juz wedle aktualnych przepisow brac cala ciaze (bo do tej pory bylo 180dni) 100% platne

Gość nie od pierwszego dnia
pas encore - to nie jest kombinowanie, a prawo jakie przysluguje ciezarnej w kazdym cywilizowanym kraju. W normalnych krajach mozna miec umowe na czas okreslony TYLKO 2 razy, 3 umowa musi byc juz na stale i wszelkie odchylenia od tego sa surowo karane. W tak chorym kraju jak Polska nikt tego nie pilnuje i nie egzekwuje i daja dziesiec razy pod rzadu umowe na czas okreslony :o

Gość Olalalinkas
pas encore u mnie właśnie tak jest w pracy,zatrudniają samych panów, bo kobiety mają to do siebie ż zachodzą w ciąże:/ to jest straszne i nazywa sie dyskryminacją! Mój szef sam ma 3 dorodnych dzieci, ale jak juz pracownica zachodzi w ciaże to dla niego koniec świata!