Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wiolaaaaaaaa

Czy zaufać tabletką antykoncepcyjnym ? Pomóżcie .

Polecane posty

Gość Wiolaaaaaaaa

Współżyję z chłopakiem od pół roku, zawsze używaliśmy prezerwatywy, nigdy nas nie zawiodła. Myślę nad tabletkami antykoncepcyjnymi, jednak boję się stresu związanego z możliwością zajścia w ciąże. Nie interesują mnie wypowiedzi typu : ' Nie jesteś ustabilizowana emocjonalnie, nie jesteś gotowa na seks itd ' . Czy warto zaufać tabletką antykoncepcyjnym ? Czy są pewne ? Dodam, że mam 17 lat. Jestem odpowiedzialna i nie zdecydowałabym się nigdy na seks bez zabezpieczenia.

Gość frufru
tabletki antykoncepcyjne są pewniejsza metodą zabezpieczenia (przed ciążą!) niz prezerwatywa. jesli ufasz gumkom to tabletkom tym bardziej. ale szczerze mówiąc - jesli jestes usatysfakcjonowana współżyciem z prezerwatywą to po co zmieniac metodę?...

Gość wpierw zaufaj słownikowi
ortograficznemu pustaku

Gość Wiolaaaaaaaa
Jestem usatysfakcjonowana seksem z prezerwatywą, ale chcę pewniejszej metody niż gumka, ponieważ nie chcę być mamą ;). Tylko chodzi o to, że wiadomo, że facet kończy we mnie, bez mechanizmu takim jak przy gumce i nie jestem pewna czy tabletki są dla mnie , skoro jestem tak młodą osobą , mam 17 lat.

Gość Wiolaaaaaaaa
No, tabletkOM , sory za błąd ;).

Gość młodziutka jesteś
ale skoro juz rozpoczęłaś współżycie to musisz wiedzieć ze gumki to marne zabezpieczenie, to rozwiązanie dla kobiet, dla których ewentualna ciąża nie będzie dramatem, gumki to raczej zabezpieczenie przed chorobami niz przed ciążą, jesli chcesz miec pewniejszą ochronę przed niechcianą ciążą stosuj tabletki, jeśli brakuje Ci do nich zaufania, to tabletki z prezerwatywą, bedzie dodatkowa ochrona gdybys miała watpliwości co do skuteczności tabletek, przy wymiotach, biegunce czy antybiotyku, nikt do tej pory nie wymyślił lepszego zabezpieczenie niz zestaw tabletki+gumki

Gość co do wypowiedzi wyżej
To że prezerwatywa jest do zapobiegania chorobom a nie ciązy to bzdura totalna. O ile nie pęknie zabezpieczy przed tym i przed tym. Nie pęknieta i nie zsunięta prezerwatywa zabezpiecza w 100% przed ciążą, ale zawsze pęknąć może... A jak peknie to w ciąze niekoniecznie musi się zajśc, ale juz zarazic choroba się od razu można. Co do pytania ja samej prezerwatywy bym sie bała, samej hormonalnej też. Przynajmniej na razie. Z partnerem stosujemy jedno i drugie, za jakiś czas planujemy przejście na gumke

Gość Wiolaaaaaaaa
Po to chcę hormonalną metodę, aby nie używać prezerwatyw. Napisałaś, że w 100% , pewnie będą się rzucać, że żadna metoda nie daje 100% zabezpieczenia przed niechcianą ciążą, ale jeśli prezerwatywa nie zawiodła to możemy być pewni w 100 %, że nie zaszło się w ciążę, to tylko wytłumaczenie jakby ktoś miał wąty ;).

używaj i gumki i tabletek. bedziesz jeszcze pewniejsza. jesli partner nie narzeka na prezerwatywę, a chodzi tylko o zwiększenie zabezpieczenia, to ja bym gumę zostawiła. czemu cały cieżar antykoncepcji ma być na Twojej głowie? :->

przeciez tabletki to jedna z najpewniejszych metod - nie wiem czego tu sie obawiasz. zażywasz regularnie i nie zajdziesz w ciąże! ja brałąm ponad dwa lata i jakoś nie zaszłam, moje koleżanki tez brały i biorą i nie mają dzieci z tego powodu! Najlepiej idz do gina i spytaj co i jak - jak on Ci wytłumaczy to moze Cie to bardziej przekona niz odpowiedzi na forum

Gość Wiolaaaaaaaa
Dziękuję ;)

Gość ekspert antykoncepcji PO
Witam, Jako oficjalny przedstawiciel firmy GedeonRichter, producenta leku Postinor oraz Escapelle chciałbym wyjaśnić nieporozumienia, które pojawiają się na wielu forach internetowych. Na rynku polskim zarejestrowane są dwa preparaty zawierające lewonorgestrel do stosowania w antykoncepcji PO (antykoncepcja po niezabezpieczonym stosunku lub gdy zastosowana metoda antykoncepcji zawiodła). Są to Postinor Duo oraz Escapelle, który został wprowadzony na rynek polski w 2006 roku. Początkowo oba preparaty były sprzedawane równolegle. Obecnie Postinor Duo nie jest dostępny w aptekach. Oba preparaty zawierają lewonorgestrel Postinor Duo dawka podzielona 2 tabletki po 750 mcg, Escapelle 1 tabletka - 1500 mcg i charakteryzują się wysoką skutecznością, jednak zmniejszenie ilości tabletek do jednej zwiększa pewność zastosowania i co za tym idzie efektywność terapii, dlatego Postinor Duo nie jest sprowadzany i dostępny.