Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ///taka jedna///

Problem z alimentami.

Polecane posty

Zawsze do dyskusji musi włączyć się jakiś prymityw typu "dederka343". Ponieważ poziom Twojej wypowiedzi jest żenujący więc ja zignoruję.

Gość verghtr
autorko tylko w sądzie nie próbuj takich głupot wciskać jak tu nam, że przerwałaś studia właściwie już na finiszu, żeby na nie zarobić

Gość ///taka jedna///
ale nie nie;) tata bedzie na mnie placil nawet jesli sie rozwioda;) tego jestem pewna;) takze to nie jest problem;)

Gość fvrbvehtj
wtedy, kiedy konkretne okoliczności każą uznać takie rozwiązanie za stosowne na pewnio nie jest prawdą to, co piszesz " Dziewczyna jest dorosła, on jej nie przysposobił, więc nie ma obowiązku na nią płacić" to tyle, nie bądź zbyt pewna siebie :-)

Gość ///taka jedna///
tak, tak właśnie zrobiłam! a co w tym zlego?? ze chce zarobic na siebie? nie kazdy ma bogatych rodzicow i wspaniałą rodzinke ktora za wszystko zaplaci;/

Zasady współżycia społecznego jak już coś. Ale tu nie ma takiej sytuacji.

Gość ///taka jedna///
a to zaświadczenie o zarobkach dostanę w urzedzie skarbowycm od razu? czy musze za jakis czas przyjsc po odbior? i czy moge wziąśc za moja matke? bo nawet nie chce sie do niej odzywac. a poza tym ona i tak nie pojedzie. bo ojciec jej zabral samochod jak sie dowiedzial o zdradzie.

Zaświadczenie dostaniesz od razu. Możesz wziąć za mamę jak da Ci upoważnienie.

Za to upoważnienie płaci się 17 złotych, ale ona musi wypełnić druk i zaznaczyć opcję, że Ty odbierzesz zaświadczenie.

Gość ///taka jedna///
Boooże, to już lepiej powiem ze z nia nie rozmawiam i tyle. że mi nie dała upoważnienia czy coś;/ jeszcze bede płacic za nia;/

Nie dostaniesz jej zaświadczenia jeśli nie będziesz miała upoważnienia:(

Gość ///taka jedna///
nie nie, w sądzie powiem tak;)

A nie masz jakiejś choroby przewlekłej, czegoś, co powoduje, że musisz pozostawać w stałym leczeniu?

Gość ///taka jedna///
nie ,nie, zdrowa jestem, jedynie tabletki anty, dentysta i raz na dwa lata jakis antybiotyk.

Gość ///taka jedna///
no i ginekolog oczywiście;)

To trzeba się według mnie skupić na udokumentowaniu Twoich potrzeb i tego, ile zarabia Twój ojciec. Sąd nie musi wiedzieć, że nie zdążysz się obronić. Wyszukaj sobie kierunek, na który można złożyć papiery we wrześniu i powiedz, że tam chcesz kontynuować naukę.

A masz może jakichś świadków, którzy mogą wiedzieć ile on tak naprawdę zarabia?

Gość ///taka jedna///
hmm, oki, no ale przecież od pazdziernika beda wymagać ode mnie zaświadczenia ze szkoły że studiuję. i co wtedy? co im pokazę?

Ta rozprawa może być pierwszą i ostatnią. Zależy od sędziego i jej toku, więc może już nie być kolejnych i przez jakiś czas ojciec będzie Ci musiał jeszcze płacić.

Gość ///.taka jedna///
nie, nie mam, nie znam nikogo z jego okolic, wioski. tak jak Ci już pisałam widziałam go raz w życiu, na rozprawie 3 lata temu.

Ja bym zrobiła na Twoim miejscu tak. Opracuj sobie ile wydajesz na poszczególne rzeczy miesięcznie. Rozpisz wszystko, żebyś była pewna jak będą pytać. Druga sprawa- skąd masz (od kogo) i ile pieniędzy na miesiąc. Z własnego doświadczenia wiem ,że nie patrzą dobrze na sytuację, gdy matka nie pracuje. Czy ona ma jakiekolwiek dochody?Rentę?

Gość ///taka jedna///
a może byc tak ze ok, zatrzymaja mi te 200zł ale do momentu w którym mnie przyjma do szkoly. i ze wtedy mam ojcu przedstawic zaswiadczenie, a jak nie przedstawie to on przestaje placic. moze tak byc?

Druga sprawa-utrzymuj, że nadal zamierzasz się kształcić. Nikt nie musi wiedzieć jakie są prawdziwe realia. Teoretycznie nie musisz wiedzieć, że promotor jest ospały i że nie zdążysz się obronić. Zakładamy wersję optymistyczną. Zdążysz i idziesz na taki kierunek, na który można składać papiery we wrześniu. Nie mówisz nic o pracy, przynosisz zaświadczenie o braku dochodów. W roku akademickim nie będziesz pracować, bo byłoby to kosztem nauki.

Gość ///taka jedna///
co znaczy ze nie patrza dobrze jak matka nie pracuje? a co mam powiedziec ze skad mam? ze od taty wszystko? ze on mi za wszystko placi?

Sąd albo oddali jego powództwo albo nie. Jak oddali, to sprawa się przeciągnie.

Bo teoretycznie rodzice powinni wspólnie łożyć na utrzymanie dziecka. Wiem po sobie, bo też były sugestie, żeby mama poszła do pracy.

Gość ///taka jedna///
no to juz w ogole bez sensu pomysl. matka cale zycie nic nie robila nwet w domu bo sie jej nie chcialo tylko zerowala na ojcu. w zyciu do pracy nie pojdzie. a nawet jesli to by mi grosza nie dala;p bo nigdy nie dawala;d ona sobie kupowala nowe rzeczy a my z bratem w starych kolejny rok;d

Nie, nie miałam na myśli, żeby szła do pracy:)Tylko musisz wiedzieć, co odpowiedzieć, gdy zapytają czy łoży na Twoje utrzymanie i ile.

Gość ///taka jedna///
a co mam powiedziec?;p ze co?;p ze daje? i ile?;p jak nic nie daje;p