Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Brzusia

Udrażnianie ZATKANEGO KANALIKA ŁZOWEGO- szukam specjalisty w Gdańsku

Polecane posty

Mojemu 6-tygodniowemu synkowi od urodzenia ropieje i łzawi oczko. Nic nie pomaga. Czy ktoś z was zna dobrego okulistę w Gdańsku? Gdzie prywatnie można wykonać zabieg udrażniania kanalika? Czy to nie będzie za późno, jeśli pójdę do okulisty za 1,5 miesiąca? Proszę o rady, bardzo się martwię.

hej, ja mam z synkiem ten sam problem, a synek w maju skończyl już rok- problemy z 2 kanalikami od urodzenia. miał już 3 płukania i 2 sondowania ostatnie sądowanie 2 kwietnia do lipca był spokuj,od lipca znowu ropieją i łzawią, ręce mi już opadają, myślałąm że na tym ostatnim sie skończyło bo nigdy wcześniej nie było poprawy, a tu 2 miesiące i znowu znowu wizyta u okulisty nasz czeka........... i znowu sie boje dodam że masaże nie pomogły krople też

Jak miałam pół roku wykonano u mnie właśnie takie udrożnienie w lewym oku i ... niedowidzę właśnie na to oko :o Dopiero podczas badań przesiewowych do pierwszej klasy okazało się, że praktycznie nie widzę na lewe oko, po 6 latach trudno było cokolwiek lekarzom udowonić, a jeszcze szczególnie tyle lat temu. Z moją "wadą" już nic nie da się zrobić. Uważajcie z tym udrożanianiem, poszukajcie naprawdę dobrego fachowca. Ja miałam operację w Poznaniu w 1986r.

Brzusia . Udrażnianie kanalika łzowego wykonuje sie maksymalnie jak najpozniej tzn okolo roku albo w wieku kilku miesiecy wiec tak bardzo sie nie spiesz z zabiegiem . Najpierw trzeba robic wszystko zeby samemu i za pomoca lekow udroznic a zabieg to ostatecznosc . Poczytaj : tam jest post dziewczyny ktora pisze ze.. mleko do oczka bardzo pomaga mój synek ma 2 miesiące i ma zatkany lewy kanalik .Mieszkamy w Norwegi lekarz polecił wkraplać mleko do oczka(żeby nie ropiało -działa jak naturalny antybiotyk), oczywiście częsty masaż i przemywanie . Stosujemy te metody ,mleko rzeczywiście działa, w oczku synka niema ropy.Powiedział też że kanalik odetka się sam w ciągu roku jeśli nie to wtedy go odetkają.Więc czekamy. To jest to forum: http://dziecko.eurocity.pl/glowna.php?v=Forum&r=niemowle&nr=4954

Gio=> ... Ty wiesz... ❤️ :) Kasiulka=> przykro mi, że twój synek przez to przechodzi. Właśnie czytałam, że nie zawsze się 1. zabieg udaje... A tak na marginesie, mój straszy syn to też Hubcio ❤️ Hally=> współczuję Ci bardzo! :( A niby to taki niegroźny zabieg... Spróbuję z tymi masażami i zakrapianiem mlekiem. I wizytę u okulisty złoże w październiku... może do tego czasu samo się udrożni.

Gość to tylko jaaaaa
moj synek tez od urodzenia mial ropiejace oczka kropelki pomagaly na chwile potem znowu to samo lekarka kazala masowac kanaliki ale nie pomagalo az przeczytalam w necie,ze trzeba to robic nieco mocniej i intensywniej ,ze dziecka to nie boli i moze pojawic sie sine kolo oczka ale jak dobrze bedzie sie masowalo te kanaliki to w koncu sie odetkaja i po kilku dniach puscilo!!! ale trzeba naprawde przylozyc tego palucha

Jeszcze raz dziękjuę wszystkim za rady. 🌻 No własnie wczoraj sie zawzięłam, masowałam i masowałam i w nocy wcale ropki nie było. teraz troche jest i trochę łzawi, ale to nic w porównaniu do tego, co było... ... moze się uda :)

Gość to tylko jaaaaa
to powodzenia ja tez sie zawzielam i mocno i dokladnie masowalam pomoglo!

mam pytanie, a jeżeli oczko nie ropieje tylko jest w nim jakby ciągle łezka, to też jest zapchany?

mojemu synkowi tez ropiały oczka. strasznie mocno! antybiotyk nie dzialamł, inne krople też nie. już mialam iść do okulisty, ale trafilam do super pediatry. pani doktor powiedziała że absolutnie nie ma potrzeby wykonywania tego zabiegu u tak małego dziecka! jesli nie będzie poprawy ok 1,5 roku to wtedy, wcześniej nie ma sensu bo kanaliki nie są jeszcze w wystarczającym stopniu ukształtowane. kazała przemywać na przemian wodą i rumiankiem po kilknaście razy dziennie. teraz nie ropieje mu już żadne oczko!!! czasem pojawi sie łezka, ale to okazjonalnie, głównie jak wiatr mocny wieje. a tak to mamy spokój.

Agatko=> no to dałaś mi nadzieję :) ...bo cały dzień było ładnie, a teraz tak mu zaropiało to oczko, że otworzyć nie mógł :(

Gość mojej corci tez.....
zadne krople nie pomogly . miala juz wyznaczony termin na zabieg udroznienia kanalika lzowego. jednak ja jeszcze poszlam do okulisty prywatnie i zapytalam sie o ten masaz . okulistka pokazala mi jak taki masaz kanalika sie wykonuje . masowalam kanalik kilka razy dziennie ( dosc mocno ale z wyczuciem ) po 4 dniach kanalik sie udroznil ( łatwo sprawdzic - jak dziecko placze to lzy musza wypynac noskiem ) radze poszukajcie dobrego okulisty - najlepiej prywatnie ( bo kazdy panstowy okulista twierdzil ze masaz nie pomoze i nie chcial pokazac - nie wiem dlaczego ) wiem jednak ze jak sie zaplaci to okazuje sie ze okulista z checia pokazjuje jak sie robi taki masaz no i twierdzi ze pomaga . prywatnie okulista kosztuje około 100 zł - ale na dziecku nie mozna oszczedzac . na robiejace oczko oczywiscie lekarz przepisuje antybiotyk ale na zatkany masaz pomoze tylko masaz ( a w ostatecznosci zabieg )

witam mam ten sam problem prosze o opisanie jak robi sie masaz tego kanalika

Gość to tylko jaaaaa
musisz masowac opuszkiem palca kanalik okreznym ruchem troche dociskajac i rob to kilka razy dziennie konsekwentnie

Słowo do tych, które martwią się zatkanym kanalikiem. Rozmawiałam z bardzo dobrym pediatrą. Faktycznie nie należy sie spieszyć z zabiegiem. Masować, masować i masować! I przemywać woda przegotowaną i rumiankiem. Ta lekarka (lata pracy w zawodzie) tylko raz widziała wskazania do zabiegu, gdy dzidzia miał aż bąbel z ropy pod oczkiem. Pozdrawiam! 🌻