Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

spinka1979

czy 15 m-go chłopca można uczyć sadzania na nocnik?

Polecane posty

Gość gosianica
moja cora na 16 m-cy i tez ja zaczynam uczyc na nocnik.ja kupilam zwylku bo czasami dzici sie boja tych grajacych i moze nie chciec siadac na niego.albo zamiast siadac to wleje sobie wody zeby im gral ;p

no jasne ze można!! tylko po co? skoro i tak sie nie nauczy? około 2 roku zycia to najlepszy czas, a niektórym dzieciom zajmuje to duzo wiecej. Ale oswajac z nocnikiem możesz. Ja mojego czasami sadzam odkad siadac zdarzył. ze 3 razy mi cos zrobil na nocnik a tak to siedzi i sie cieszy. Potem bedzie mial mniejszy problem z siadaniem (chyba bo to różnie bywa) Napewno jeszcze za wczesnie na drastyczne odstawienie pieluch bo taki szkrab zazwyczaj nie wie ze sika. nocnik mam grajacy (tzn przestał grac 3 tyg po zakupieniu go) z fisher price. Plus jest taki ze sie nie ślizga po parkiecie jak te lekkie zwykle no i jest wygodny- nie odgniata sie na dupci malucha. ale wart swojej ceny napewno nie jest :P mozna z niego potem zrobic nakładke na sedes i podest pod wc albo umywalkę, a moje dzieci uwielbiaja robic z niego stoleczek :D:D

no to muszę zakupić nocniczka i od czasu do czasu posadzić , może jak będę widziała , że się krzywi ( chociaż to rzadko ) najczęściej jednak czuć po fakcie ;) córka mojej sąsiadki już na 9 m-y robiła do nocnika...

Gość megawat
moje dzieciaczki jak zaczęły same siedzieć to zaraz sadzałam na nocniczku i się szybciutko nauczyły. Śmiało!

Ja w sumie kupiłam nocnik jak mały zaczął stabilnie siedzieć. I w sumie do teraz go sadzam. Jeśli chcesz żeby dziecko się nauczyło, mimo że teraz jeszcze tego nie kontroluje, to musiz być konsekwentna. Nie od czasu do czasu, a po każdym jedzeniu, po obudzeniu, przed spaniem itd.

Gość moj syn ma 12 m-cy
od 6 m-ca jak tylko samodzilenie siedział co jakisczas sadzalam go na nocnik i teraz sie go nie boi! chetnie siada i zawsze cos tam do niego zrobi :P czasem jak go widzi to sam siada co prawda w ubraniach ale liczy sie chęc he he

kurcze..myślę,że to już czas... Mój właśnie skończył 2 lata..miał właśnie 15 miesięcy jak zaczął świadomie się załatwiać (wcześniej to były tylko nasze próby wysadzania) Teraz ma 2 lata, od wiosny nie używamy w ogóle już pieluch

Gość raz dwa
Mam bliżniaki i na pampersy wydawałam majątek więc gdy miały 10 miesięcy kupiłam nocniki (kpiła ze mnie połowa rodziny) malutkie pojęły w mig o co chodzi i nawet się im to spodobało. Mając półtora roku już nie zakładałam pieluch. Poszło to wyjątkowo sprawnie. Należy uczyć jak najwcześniej

Ja córcie dałałam na 6 m-cy na nocniczek bo twardo siedziała a jak miała 15 miesięcy to już była bez pieluchy bo sama zdejmowała

Gość perłowata
Nie tylko "mozna" ale "należy"!!!!!!!!!! dziecko trzeba oswajac z nocnikiem nawet ok. 6-go miesiaca zycia!,tak jak koleżanki powyżej piszą.Nie musi sikać ;-) ale ma byc widoczny i od czasu do czasu sadzać na nim malucha. 15 miesiecy to kawał chłopa;-)

jasne ze można!!! ja synka sadzam odkąd miał ok 6 miesięcy. teraz każda kupka ląduje w nocniczku. siusiu 8 na 10 jest na nocnik! oczywiście ze mały nie woła siku! sama muszę przypilnować, ale daje masę sygnałów że zaraz będzie siusiał. z kupką jest lepiej, bo podchodzi (podpełza) i stęka :) to znak że czas na nocnik! ja mam zwykły :) młody wie kiedy siusia i strasznie sie cieszy jak się uda do nocnika zrobić a nie leci na dywan. ale ja odkąd jest ciepło to trzymam go bez pieluchy, w pielusi tylko śpi i na spacer wózkiem jeździ a tak to same spodenki albo body.

My zaczeliśmy wcześnie nocnikowanie, bo mały miał ok 8 miesięcy, umiał trzymać i stękaniem komunikować że chce siku, kupy wogóle nie zrobił w pieluchę. Zaczął chodzi ok 12 miesięcy i od razu zapomnial tą umiejętność, więc odpuściłam dałam sobie i jemu czas. Jak miał 1 i 8 miesięcy został już zupełnie odpieluchowany. Więc jest sens uczenia dziecka wcześnie, przyzwyczajania go co do tego co się robi na nocniku. Powrót do nauki trwał raptem 3 dni i Miki przypomniał sobie co znaczy trzymanie i po co jest nocniki. W tej chwili korzysta już z kibelka, kupiliśmy podest z Ikei i sika na stojąco, a grubsze sprawy załatwia po położeniu nakładki.

mój synek sika na nocnik czasami sie jeszcze zsika ale sporadycznie, w dzień jak śpi to też bez pieluch i nie sika a zaczełam go osfajać jak miał 6 mies.

moja córcia zaczęła wołać na nocnki jak miała 16 miesięcy. poszłyśmy do sklepu, wybrała sobie majteczki dla dużych dziewczynek :D, zwinęłam dywan, postawiłam nocnik w pokoju, i co jakiś czas pytałam czy chce siusiu. Jak chciała to siadała na nocniczku, jak nie to nie :) jak zapomniała powiedzieć to razem wycierałyśmy siuśki, bez krzyku, kar itp, poprostu się śmiałyśmy, ze siuśki jej nie posłuchały. Aż po 3 dniach przybiegła do mnie trzymając się za krocze i wołając yy yy yy, poszłyśmy do nocniczka, ona w między czasie robiła siuśkom niu- niu, żeby nie poleciały same :P i tak zaczęła wołać na nocniczek :) pozdrawiam i życzę powodzenia