Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość coś w tym jest

Córeczki tatusia i maminsynki -prawda czy mit?

Polecane posty

Gość coś w tym jest

Zauważyłam ostatnio u jednej ze swoich kuzynek, która ma synka, że rzeczywiście trzyma się mamy, częściej ją woła, a tata jest taki zastępczy. Z kolei u drugiej kuzynki, która ma córkę zauważyłam, że jej córeczka ciągle chodzi za tatem i opowiada, jaki to kochany itp.Więc sądzę, że jednak po części się to sprawdza.

Gość na dwóch przykładach
:O

Są teorie psychoanalityczne, np. teoria Freuda, że pierwowzorem partnera dla dziecka jest rodzic odmiennej płci. Dlatego np. dziecko płci męskiej, będzie bardziej kleiło się do mamy, a dziewczynki do taty. Jest to element tzw. rywalizacji o partnera, w której to dziecko rywalizuje z rodzicem tej samej płci. Oczywiście nie chodzi o rywalizację w kontekście czysto seksualnym i nie w znaczeniu, jakie przypisują temu dorośli:P Co do założeń owej teorii można by się spierać, ale czasem faktycznie coś w tym jest:)

Gość itak to
za-tatem-???? moj M.tez tak mowil,ale on wyjechal z pl jak mial 2 latka.

u mnie odwrotnie. jest córeczka mamusi i tatus syneczka. Moja córcia to moja przylepa. Dla niej liczy sie tylko mama. tatusia tez bardzo kocha ale jak wyjde gdzies na chwile to mialczy i teskni za mna a jak tatus wychodzi to jakos nie przezywa. Pozatym oficjalnie mówi ze ona ejst "malutki robacek mamusi" :D:D za to synek to synus tatusia mimo ze ja z nim całymi dniami w domu siedze to on kocha tatunia nad zycia. Jak maz wraca z pracy to maly sie slini piszczy i zapomina nawet ze sie niczego nie trzyma tylko biegnie do taty :D:D Byl taki okres ze maly mówil do taty "mama" :D:D:D wiec nie zgadzam sie z ta teoria. zreszta u cioci- dwoje dzieci- blizniaki i tez córka toczy boje z ojcem a synek z mamą (ale u nich to jest niesamowite bo córka to taka miniaturka mamusi i z wygladu i z charakteru, a synek to znowu cały tatuś) :)