Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kiedy to minęło

organizacja roczku - czy każdy to porafi?

Polecane posty

Gość kiedy to minęło

Hej dziewczyny za tydzień wyprawiam mojemu synkowi roczek. Czy macie jakieś fajne pomysły na dekoracje i torcik. Chcę żeby stół był pięknie nakryty, a goście zapamiętali ten moment. Jak u Was to wyglądało. Proszę o rady i wskazówki

Gość gosianica
moze torcik ze zdjeciem malucha?a dekoracje?moga byc nawet papierowe czapeczki byle by bylo wesolo i przyjemnie :)

Gość kiedy to minęło
Ale masz na myśli kupny tort ze zdjęciem, pewnie w domowych warunkach nie da sie tego zrobić. Postanowiłam, że sama upiekę, bo tak będzie taniej no i chcę zaskoczyć gości. Właśnie szperałam w internecie i znalazłam sposób na tort-jedynkę, tylko nie wiem jak go ozdobić torcik. Może masz jakies sprawdzone sposoby

Gość gosianica
no taki ze zdjeciem to kupny.a moze lukier w pisakach i jakies czekoladowe ozdoby teraz jest duzy wybor rzeczy do dekoracji tortow.ja jak robilam tort na roczek to boki obsypalam platkami z bialej czekolady,rozetki z kremu posypane wiorkami czekoladowymi nic wymyslnego.im bardziej bedziesz wymyslac tym szybciej moze nie wyjsc tak jak chcialas

Gość kiedy to minęło
chyba masz rację, muszę przejechać się do marketu i kupić jakieś ozdóbki. To prawda, że im mniej udziwnień, tym lepszy efekt. Mam tylko pytanko, robiłaś tort okrągły, czy jedynkę? i jeszcze jedno - dałaś maluzkowi posmakować wypieku, a jeśli tak, to nic mu nie było?

Gość gosianica
ja robilam okragly i jena swieczke dalam.pewnie ze cora dostala i nic jej nie dolegalo,zalezy czym przelozysz trochce moze zjesc oby nie za duzo bo moze zemdlic lub cos ale tak poza tym to moze zjesc :)

Gość kiedy to minęło
dzięki za poradę!

Gość gosianica
nie ma za co i powodzenia z tortem i udanej zabawy :)

Uprzedzam, że gotowe dekoracje na tort, mają to do siebie że po kilku chwilach zaczynają spływać i barwniki ściekają z tortu co wygląda bardzo nieestetycznie. Jeśli już chcesz robić z takimi ozdobami to kładź je na tort tuż przed podaniem do stołu. Ja robię tort sama i dekoruję go owocami sezonowymi. Krem robię z ubitej śmietany połączonej z galaretką owocową. Jest pyszny, zawsze się udaje i na wszystkich przyjęciach robi furorę. Poza tym za każdym razem jest inny. Jeśli chcesz to dam Ci przepis. Zdjęcie na nim też możesz umieścić :)

Gość do tijo
podaj tutaj przepis bardzo proszę

nie wiem czy na biszkopt też bo przypuszczam że każdy ma swój przepis na udany biszkopt. -----------------------------TORT ŚMIETANOWY---------------------------------- biszkopt duża tortownica -7jaj -1szklanka cukru -2łyżki mąki -1szklanka mąki kartoflanej -2łyżeczki proszku do pieczenia ____________________Wykonanie_________________________ Białka ubic na sztywno, dodać cukier i po jednym żółtku. potem stopniowo dodawać wymieszaną mąkę, kartoflankę i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać. Piec w 180-200 stopniach przez około 30min w zależności od piekarnika. Jak ciasto odchodzi od blachy to jest już upieczone. __________________Krem__________________________________ __ -2galaretki np: brzoskwiniowe -800ml Smietany kremówki preferuję firmę Delik -powidła śliwkowe -puszka brzoskwiń -puszka ananasów -ewentualnie inne owoce do ozdoby lub wykonanie z owoców sezonowych -2cytryny lub 3 limonki ________________Wykonanie_____________________ Przygotowuję dwie galaretki z 0,7litra wody Syrop z brzoskwń i ananasów zlewam do jednego naczynia i wyciskam do niego cytryny.. Owoce kroję w cząstki Ubić 700-800ml. śmietany kremówki i kiedy galaretka zacznie tężeć to wlać do śmietany powol żeby się nie zważyła i wymieszać Biszkopt przeciąć na trzy warstwy. pierwszą warstwę nasączyć syropem wcześniej przygotowanym i wysmarować grubo powidłami śliwkowymi. Na to wyłożyć krem śmietanowy, posypać owocami i przykryć kolejnym biszkoptem, ponownie nasączyć syropem wyłożyć śmietanę i dodać owoce. Potem kolejny biszkopt nasączyć, wyłożyć śmietaną i udekorować według uznania. Uwaga obłożenie tortu śmietaną jest trochę czasochłonne ale wykonalne. Tort jest po prostu pyszny i stanowi świetną alternatywę dla tych, którzy tak jak ja nie lubią ciężkich tortów z masą z masła

Gość do tijo
dziękuję :*