Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mloda171111

Mam 17 lat i jestem w ciąży

Polecane posty

Gość julka3001
mloda171111 ja też mam 17 lat i mam już moje maleństwo :) Nie sądzę że dziecko w czymś przeszkadza i rujnuje życie ... Dajemy radę , rodzice nam pomagają i wszyscy się cieszymy że Maciuś jest już z nami ;D Więc móde mamy nie martwcie się bo wszystko się ułoży ! autorko nie przejmuj się też tymi krytykującymi babkami które chyba gówno wiedzą i są materialistkami ! Najważniejsze to się cieszyć że wszystko się układa ! Spokojnej ciąży życzę :*

Gość ooooooooooo pokolenie
Julek już się mnoży :p

Gość uwielbiam debilne wymówki
buahahaha "Wiele jest dziewczyn w ciąży lub są już matkami w tak młodym wieku jak 15-18 lat i dają sobie radę jak mogą . Nie sądzę też że rozumem kieruje wiek ... Jest wiele osób które mają po 20-parę lat , a są bardziej niedojrzali niż osoby mające 'naście' lat. "- tak, oczywiście. Ciąża u nastolatki to szczyt odpowiedzialności A tak w ogóle co z tego, że wiele osób po 20 jest nieodpowiedzialnych ? To Ty wpadłaś, a nie oni. Zaraz zaczniesz rzucać tekstami "pójdę na studia i znajdę dobrą pracę"- czyli pójdziesz na zaoczną podagogikę w wyższej uczelni gotowania na gazie i pójdziesz pracować do sklepu Większość ludzi tutaj jest trochę starsza i zna życie, więc nie pouczaj nas, bo to Ty jesteś małolatą bez szkoły i bez środków do życia i to Ty będziesz na łasce faceta i rodziców.

Gość No tak najlepuiej
dom,samochód i wszystko inne i dopiero dziecko.Każdy musi żyć wg scenariusza utartego przez społeczeństwo.Później to dziecko zamiast mamy ma babcię, a wnuki odwiedzają swoją babcię na cmentarzu.Nie widzę nic złego w tym, że autorka cieszy się z dzidzi. Co ma się poćwiartować z tego powodu czy może usunąć. Prezerwatywy nie są 100 % ochroną. Trochę was do edukuje panie doświadczone otóż prezerwatywy mają mikropory przez które plemnik może się bez trudu przecisnąć.Najpierw się dowiedzcie, a później się wymądrzajcie. Gratuluję autorko.Na pewno sobie poradzicie i przynajmniej będziesz kochającą matką :) Powodzenia

Gość czyżby córka rydzyka
??

Gość Hej autorko
Nie przejmuj się tymi debilnymi komentarzami. Ja zaszłam jak miałam 18 lat.Z brzuszkiem normalnie poszłam na studia zaoczne. W tygodniu siedziałam z dzieckiem w domu, a na weekend siedział mąż.Po studiach poszłam do pracy i mam już 7 letnią córcie i następne w drodze. I jakie tu zmarnowane życie? Jestem szczęśliwa i nikt mi nie będzie pieprzył, że dziecko zamyka drogę na cokolwiek.

Gość luliluli
ja tez jestem mloda mama , masz troche racji casem czlowiek mlodszy potrafi byc madrzejszy od starszego chodz na ogol to wlasnie wiek i dowiadczenia zyciowe przynosza nam madrosc , ja zaszlam w ciaze w wieku 19 lat moj partner mial 27 mielismy swoje mieszkanie , tak poprostu potoczylo sie moje zycie mama wyjechala gdy mialam 13 lat ojciec zmarl musialam sobie radzic sama mialam 2 wyjscia zejsc na zla droge albo radzis sobie uczyc sie gotowac i wkroczyc w dorosle zycie wtedy gdy moje kolezanki nie musialy sie niczym martwic , los zdecydowal za mnie , na dziecko zdecydowalam sie sama (nie bylo wpadka ) poprostu bardzo wczesnie poczulam instynkt , nie mowie ze bylo latwo ale mysle ze dobrze sobie poradzilismy synka wychowujemy sami , gdy bylam w ciazy pracowalam ja i chlopak aby dorobic sie jak najwiecej rok temu kupilismy dom , ja zrobila prawojazdy wiec kupilismy 2-gi samochod , teraz w drodze jest 2 dziecko tez planowane , radzimy sobie czasem jest lepiej czasem nie ale kochamy sie , i jestesmy zdrowi i wiemy ze damy sobie rade :)

Gość uwilebiam debilne wymówki
"dom,samochód i wszystko inne i dopiero dziecko.Każdy musi żyć wg scenariusza utartego przez społeczeństwo" - każdy musi coś jeść i gdzieś mieszkać. A scenariusz istnieje dlatego, że nastolatki są przemądrzałe i nieprzystosowane do samodzielnego życia. Czego najlepszym dowodem jest autorka, która poucza starsze od siebie osoby o nieplanowanej ciąży. "Nie przejmuj się tymi debilnymi komentarzami."- no jasne, jest super. Przez najbliższe kilka lat będziesz finansowo całkowicie zależna od rodziców i od ojca dziecka. Pracodawcy bedą się zabijać, żeby Cię zatrudnić.

Gość Bóg dał nam wolną wolę
ale nie znam nikogo, kto z własnej woli stał się ofiarą zboczeńca, mordercy, choroby.... mam pytanie do autorki: Za jakie grzechy dzieci chorują i umierają?

Dajcie już spokój autorce! Dziewczyna jest dzielna, pełna wiary a to najważniejsze. Chciała się z wami podzielić cudowną nowiną a Wy jeszcze „najeżacie” na nią. Nie ma reguły na to ile trzeba mieć lat żeby być dobrą matką, to jest w kobiecie może mieć 19 lat, lub 30 !!!

Gość czarrrrnullllaaaa
Ja SIE NIE WPIERD** każdy robi jak uważa. każdy ma swoje życie i jest kowalem swego losu .. denerwują mnie tylko te rydzyki i mohery któe tylko tępią paniusie .. może przez was przemawia zazdrość że nie możecie mieć dziecka??? znam takie 30 siadła a tu dalej dziecka jak nie było tak nie ma ... siedzą i tępią:)

Gość mloda171111
Widzę że jest i tu jeszcze parę kobiet które mnie mimo wszystko rozumią ...

napiszcie jeszcze o takich osobach co sa po 30 i zeby cokolowiek miec w zyciu maja kredyt na glowie!!! TO NA CHOLERE TE STUDIA ,, BALANGI NA STUDIACH, NIBY OSTRA NAUKA, na dziecko i ich juz nie stac niestety hehe , a co do zwiazkow, rozpadaja sie przez osoby a nie przez schemat tego czy dziecko bedzie za wczesnie!! jesli nie ma porozumienia i checi to zwiazek padnie w kazdym momencie... Autorka moze miec duzo wiecej jak te co robia niby kariere (a studia to sie im same oplacaly hehe mamusia i tatus nie pomagali coo?) rodzice jak chca to pomoga(przymusu nie ma, duzo dziewczyn jest z domu wyrzucanych), teraz zlotowka chlopaka mamy a potem , jak skonczy szkole to i pracy sobie poszuka, moze byc identyczny schemat jak opieka nastolatki bez dziecka! hmm starsze panie tez zaliczaja wpadke(ale sie do tego nie przyznaja, bo przeciez co beda nieodpowiedzialne, ze sie nie znaja) czuc zazdrosc ze komus moze sie naprawde latwo w zyciu ulozyc czekac tylko jak komus z was przytrafi sie wpadka coreczki:):):):) pojdzie taka na wygnanie hahahahahahha Autorko oby bylo wiecej takich dziewczyn jak ty, ze jesli juz sie przytrafi jakims cudem to nie schowa glowy w piasek a wezmie sprawy w swoje rece....sprobuje byc matka jak najlepsza potrafi powodzenia i spokojnej ciazy ci zycze:) a i napiszcie jeszcze ze duzo z was tych starszych osob bez dzieci doszli do 'czegos' z pomoca rodzicow,,,,ich kasa jakos wam sie musiala przysluzyc nieprawdaz..!!

Gość mloda171111
' czarrrrnullllaaaa' - masz rację ! Znam pewną kobietę jest moją dalszą sąsiadką która ma ok. 34 lata i na wieść o mojej ciąży zrobiła takie oczy że świat nie widział ! Dręczyła mnie i mamę dlaczego taka dziewczyna i w takim wieku jest w ciąży ! obwiniała mamę za to że nie przytrzymała córki itp.. wtedy mojej mamie póściły nerwy i powiedziała dokładnie tak : " Ty się zajmij swoimi sprawami starucho ! Sama dzieci nie masz i przez swoją niedole dziewczynę obwiniasz ? Wstydziłabyś się ! Było dzieci robić kedy mąż był a nie teraz zazdrościsz ! " I wtedy się zamknęła i już nic nie powiedziała :)

hehe tak dziala zazdrosc,, a tak pozatym czy da sie kogos upilnowac, no stalo sie i juz grunt ze facet chce byc z toba i jakos dalej bedzie...:)

Gość mloda171111
' wazka85' - tak zgadzam się z Tobą. Grunt to mieć wstapcie w rodzinie i chłopaku . U mnie wsparcia nie brakuję na szczęście :) i mam nadzieję że wszystko z czasem się ułoży ... :)

Gość mlodamatkatezz
to ja wam cos powiem ja jestem mloda matka jak urodzilam mialam 20 lat teraz mam 22 lata mam 2 letnia corkei ciesze sie ,ze w wieku 30 lat moje dziecko bedzie mialo juz 10 lat!!!:) a kolezanki w moim wieku bede dopiero sie bawily w pieluszki;) to raz mam ciocie ktora ma 37 lat ma roczne dziecko ktore zabiera wszedzie na mazury na jacht na 2 tygodnie nie zaleznie od pogody ,dziecko kapie sie samo w morzu przez 2 godziny ,2 miesiacu po urodzeniu przez przypadek wywalila je z wozka i znalzalo sie w szpitalu ,a 2 tygdonie temu zostawila gorace szklanki z herbata i maly zrzucil na siebie jest caly poparzony!!!! i jak ktos mi ze kobieta im starsza jest bardziej odpowiedzialna to go wyśmieje!!!! a autroce zycze powodzenia

Gość mloda171111
'mlodamatkatezz' - dziękuję bardzo za życzenie powodzenia , Tobie również życzę ! :* Naprawdę ta Twoja ciocia jest nieodpowiedzialna i troszkę niezdarna ...;/

Gość Loolli
Najpierw ślub, potem dziecko. Nieważne czy te wydarzenia mają miejsce w czasie kształcenia, czy po nim. Taka powinna być kolejność rzeczy. Oczywiście każdy ma inne poglądy. Praca, pieniądze, dobra materialne nie są najważniejsze. Rodzice powinni być młodzi. Myślę, że najlepszy okres na urodzenie dziecka kończy się z 26 rokiem życia. Po 30-stce wzrasta ryzyko nieprawidłowości w rozwoju dziecka(downy, porażenia i inne) i w zdrowiu matki(depresje po porodowe, niedotlenie mózgu podczas porodu itd.) Poza tym rówieśnicy często mogą uważać, że to nie są rodzice lecz dziadkowie. Mimo tego ciąże u dzieci w podstawówce, czy w gimnazjum są absurdem. Licealiści są doroślejsi, z pomocą rodziców mają szanse wychować dziecko, być dobrym rodzicem, skończyć szkołę i znaleźć dobrą pracę. Oczywiście jest to przykład małej patologii społecznej. Najważniejsze, by dziecko było kochane. Głupie gadania na temat ciężarnych nastolatek w niczym nie pomogą, wręcz przeciwnie. Mamy 21 wiek, a nie średniowiecze. Zresztą nastolatki od x czasów zachodzą w ciążę i nie jest to żadna nowość. Nastoletnie matki nie powinny dziwić. A je się niestety wyklina. Nastolatkom w ciąży powinni pomóc rodzice, ojciec dziecka i jego rodzina oraz szkoła. Wtedy tacy młodzi rodzice nic z życia nie tracą. Poza tym szybciej dorośleją, nabierają odpowiedzialności, wiele się uczą i usamodzielniają się.

Loli z ust mi to wyjelas a co do ciotki powyzej, brak slow, mam 3 letniego synka i nigdy mu sie tak koszmarna krzywda nie przydazyla, wiedzac ze jest male dziecko w domu co siega po wszytsko , kawa czy herbasta co by to gorace nie bylo zawsze bylo pilnowane z dala od malca, no niestety lepiej chronic niz potem leczyc i plakac:O tak samo z gotowaniem, gotuje sie na tylnich palnikach , gdzie malcowi w razie co trudno siegnac....jest wiele metod unikania takich dryzgocacych wypadkow..i nie mowie tutaj o starciu sobie kolana przez dzecko badz nabiciu guza:O bo tego zadne dziecko nie uniknie ale mozna chociaz zminimalizowac ilosc tych wypadkow...

Gość DZIEWCZYNA JEST
OD WAS NIEKTORYCH BABEK MĄDRZEJSZA ! WIE CZYM JEST WIARA ... WIĘKSZOŚĆ DZISIEJSZYCH NASTOLATEK NIE WIE DOKŁADNIE CO TO NAWET WIARA ! CHODZĄ NA IMPREZY PIJĄ PALĄ I NIC O ŻYCIU NIE WIEDZĄ ! A TA OTO 17-LATKA MA TAKIE MYŚLENIE JAK NIE JEDNA 30 ! RZADKO CO SIĘ TAJKIE ZDARZAJĄ ... ONA MOGŁABY WAS WIELE NAUCZYĆ A WY JĄ KRYTYKUJECIE ? TO TYLKO POTRAFICIE ? ;/ MYŚLI NA TYLE DOJRZAJE NA ILE WAS NIE STAĆ NAWET W POŁOWIE !

Gość o jaaaa
Witam ja powiem ci tak autorko. Te co cie krytykuja moze poprostu zazdroszcza ci ze jestes w ciazy. Moze one nie moga ich miec albo sa tak paskudne ze zaden niechce ich nawet kijem dotknac. a pfffeeee;/ Co to za roznica w jakim wieku rodzi sie dziecko... dziecko to szczescie a nie nieszczescie. Moja mama miala 16 lat jak urodzila pierwsze dziecko teraz ma nas 5 i wszystko jest ok sama wychowywala. Ten temat chyba jest przeznaczony dla nastolatek w ciazy a nie dla krytykujacych starych dewotek które nie maja co robic. Ja majac 19 lat planowalam z chlopakiem dziecka i bardzo je pragnelam razem mieszkamy oboje pracujemy ale co z tego ze chcialam i mam na to warunki skoro w 6 tygodniu stracilam moje malenstwo. wiec nie wiem co jest gorsze...poronic czy zajsc w ciaze w wieku 15-17 lat.?? brak zrozumienia. wspolczuje tym co tylko potrafia krytykowac... pozdrawiam

OTOZ TO PIJA PALA, BZYKAJA SIE Z KIM POPADNIE:) TO SIE NAZYWA , WYSZALEC SIE::):)::):) to ja sie ciesze ze mnie to ominelo a co do bezpieczenstwa malucha powiem szczerze ze u mnie w domu wszytskie okna sa pozamykane na klucz:O taka mala ostroznosc:)

Gość mloda171111
'o jaaaa' na pewno będziesz mieć swoją dzidzie tylko się staraj :* wspólczuję też utraty tamtego maleństwa.... :(

Gość mlodamtkatezz
no wlasnie wszystkie moje kolezanki ktore sa na studiach dziennych ( ja na zaocznych) mowia mi jak ja to niby mam "przesrane" ,ze uwieziona ze nie moge hlać ,zmieniac partnerow jak rekawiczki ,ze nie moge sie bawi ,korzystac z zycia czemu?? polowa z nich nie ma nawet facetow pewnie stad ta zawisc i jad -jak tak wyglada mlodosc i korzystanie zniej czyli palenie ,cpanie ,ruchanie z kim popadnie to ja podziekuje i wole swoj swiat ,gdzie czuje sie komus potrzebna ,gdzie ucze sie jak byc kochana matka ... . Akurat moja sytuacja materialna jest rewelacyjna od roku i swoj wolny czas spedzam na zagranicznych wycieczkach ,kinie ,zakupach -co sprawia mi o wiele wiecej przyjemnosci niz te używanie "wolnośći" i 'mlodosci"

Gość Właśnie lepiej
być mamą za mładu niż mamą za staru :D Co młodsze kobitki waszym zdaniem tracą ? Bo moim zdaniem nic ... Dzieczyny mające 15-19 lat urodzą śliczne maleństwa w wieku 30 lat ich pociechy będą mieć 10 itp... I one dalej będą młode i dalej będą mogły używać życia :) A te które zajdą w ciążę w wieku 30 lat co będą miały ? ich dzieci będą mieć po tem 10 a one już 40-stki będą dobiegać ? Babcia , a nie mama ... Tamte dalej będą młode , a te 30 będą ze zmarszczkami już chodziły ;D No też mi super decyzna o ciąży w wieku 30 lat ....

Gość daxi22222
Moja znajoma zaszła w ciążę mając 16 lat i jest teraz bardzo szczęśliwa i wogóle nie żałuje tego co się stało ... Zazdroszczę jej ponieważ gdy ona była w ciąży i miałyśmy tyle samo lat to ja nawet o dziecku nie myślałam ,w wieku 18 lat poznałam mojego obecnego męża i cały czas odwlekałam macieżyństwo .... Teraz mam 31 lat i nie mogę zajść w ciążę , leczyłam się jednak no niestety nie da się już nic zrobić ...lekarz powiedział że mogłam zaplanować macieżyństwo na wcześniejsze lata niż na teraz ponieważ ok 30 roku życia spada płodność kobiety i owulacja nie wypada już tak regularnie jak u 20 latki ... Więc szczerze przyznam że wolałabym mieć dziecko wtedy w wieku 18 lat niż teraz nie mieć wogóle .... :( Pozdrawiam wszystkie młode mamy i te troszkę starsze :*

Gość hurysa -
Babcia w wieku 40 lat ? :-D :-D Hehe, ja dopiero niedawno mama zostalam a do 40 mi niedaleko :-)... jakos sie babcia nie czuje i na babcie nie wygladam :-) No ale coz, punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia ;-) A twierdzenie ze "Bog dal to Bog pomoze wychowac" budzi we mnie odruch wymiotny... typowo muzulmanskie podejscie do macierzynstwa :-O Nie twierdze ze 17 letnia gowniara (nazwijmy rzecz po imieniu :-P) nie moze byc dobra matka ale uwazam ze szczytem nieodpowiedzialnosci jest twierdzenie ze "rodzice pomoga i jakos to bedzie" ... szczeniackie i tyle !

Gość sandraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
ja zaszłam w ciąże jak miałam 18 lat teraz mam 19 i ślicznego synka . ciąża była palnowana . oboje z mężęm chcielismy mieć dziecko . wcale nie żałuje tej decyzji poniewaz jestem bardzo szczęśliwa . mam cudowne dziecko i wspaniałego mężą . studiuje co prawda zaocznie ale studiuje , uważam że lepiej mieć dziecko w wieku 18 lat niż 30 ponieważ dziecko podrosnie i dalej będę młoda .oczywiście nie potepian trch starszych mam ponieważ decyzja o macierzyństwie to bardzo indywidualna sprawa