Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość straszni3

pa pa smoczek!

Polecane posty

Gość straszni3

Moje dziecko już od miesiąca nie ciągnie smoczka, nawet nie zwraca uwagi jak inne dziecko ciągnie! Mam wspaniały sposób na pozbycie się jego, a może już słyszałyście o tym sposobie. Po prostu ucięłam kawałek i kiedy tylko mała chciała to dawałam jej i mówiłam : ,, koniec, zjadłaś już, nie ma". Bardzo bałam się odzwyczaić ją, ale ku mojemu zdziwieniu poszło całkiem gładko.

Gość hthdtth
a ja po prostu swojemu zabralam, wyrzucilam i juz:)

ja tez po prostu nie dalam i juz.jak corka szla spac nie dostala smoczka i usnela w nocy troche zle spala ale juz kazde kolejne noce i drzemki w dzien przesypia.

Gość straszni3
moja córka ma 20 miesięcy i bałam sie że będzie dla niej szok, że tak nagle zniknął ,,nyny" a tak to wiedziała, że coś sie z nim stało, że nie można go już ciągnąć.

Gość hthdtth
moj mial 10 mies jak mu zabralam, a corka roczek, obeszlo sie bez placzu

a ja mam pytanie do doswiadczonych mam:)jestem dopiero w ciazy,ale duzo rozmawiamy z mezem o tym jak bedziemy wychowywac nasze dziecko.postanowilismy,ze nie chcemy podawac dziecku smoczka.nie zakupimy go nawet,aby nie kusil.wiem,ze jest to realne.czy ktoras rowniez nie uzywala smoka do uspokojenia dziecka?

tylko dziecko może w zastępstwie ssać kciuk - a wtedy to lipa.

Gość hthdtth
tak, a kciuka przeciez nie abierzezsz dziecku ;) wiesz, smoczek to wygoda dla ciebie i dziecka, wazne jest zeby dziecko nie ssalo smoczka niewiadomo do jakiego wieku. optymalny wiek to wlasnie roczek, im szybciej oduczysz tym dziecko lepiej to zniesie

do własnie ja mam córę 11 lat i druga 5 miesięcy,starsza smokowała do prawie półtora roku ,potem smoka przegryzła i już więcej nie chciała,ząbki ma prościuteńkie,osobiście nie widzę minusów w podawaniu smoczka,no chyba że ciągnie go trzy czy czterolatek bo zdarzają się takie egzemplarze.

Gość straszni3
Ja równiez myślę że lepiej dawać smoczka niżeli miałoby ssać kciuk. Smoczek można zabraż a kciuka nie. Zawsze smoczek to jakieś uspokojenie dla malca

Gość do wlasnie
na wszelki wypadek kupcie smoczek,ja przy pierwszym dziecku sie ''zabezpieczylam'' ale nie chciala smoczka przy drugiej corce nie kupilam i lipa trzeba bylo w nocy jechac do apteki bo nie moglismy sobie dac rady i szukalismy sposobu na uspokojenie.Potem zrobilam jak autorka obcielam koncowke.Jedno dziecko potrzebuje monia inne nie,ja jestem za bo bardzo nam pomogl.