Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdolowanaaaaaaaaaaaaa

czy pracodawca moze zmusic pracownice do robienia makijazu?

Polecane posty

Gość zdolowanaaaaaaaaaaaaa

hmm bo mi kilkarazy pani zwrocila uwage "abym sie zrobila" troche sie glupio poczulam, nie robie sobie makijazu jedynie tusz i blyszczyk, mam bardzo wrazliwa cere i kosmetyki mnie uczulaja poza tym zle sie czuje kiedy mam "tapete" co robic?

ja pracowałam w pubie na nocki i u nas makijaz był obowazkowy...ale zmusic cie nie ma prawa

Gość zdolowanaaaaaaaaaaaaaaa
czulam sie jak debilka nie wiem co odp dbam o siebie a ze nie lubie sie az tak malowac?hmm nie wiem zdolowalam sie

Gość krinka
Wg mnie bez makijażu laska wygląda jak jakieś nieszczęście. Rób ten makijaż i nie gadaj. Na pewno będziesz lepiej wyglądać, a nie taka sierota.

no wiesz jak ja bym była szefowa i miałabym pracowników którzy wychodza do ludzi to też bym tego wymagała, z rszta ona rzadzi.... w razie co moze Cie zwolnic pod jakiams innym pretekstem, ja bym tak zrobiła

Gość to jej to powiedz
a nie kurwa siedzisz tu i sie żalisz. 'zdolowalam sie' - żałość !!!

Gość wredotaaaaaaa
macie racje, robcie takdalej to niedlugo gacie tez wam bedzie wybierac! nie ma praca i tyle!

Gość wie szefowa
"nie stać mnie na kosmetyki przy moich zarobkach" :-P

Hmm, w sumie zmusic Cie do tego nie zmusi, ale jak ktos juz pisał, zwolni Cie pod innym pozorem jak sie nie podporzadkujesz. Jesli masz prace w której masz kontakt z ludźmi to dobry makijaz wskazany, i jakos rozumiem szefową/ szefa którzy tego wymagaja. Pamietaj, ze kobieta w dobrze zrobionym makijazu( nie tapecie) wygląda ZDECYDOWANIE lepiej niz bez niego. Wiec maluj sie i nie marudź :) na pewno znajda sie jakies kosmetyki które Ci nie zaszkodza .

Gość zdoowanaaaaaaaaaaaa
latwo wam sie mowi, ale ja lecze sie dermatologicznie, ma m wrzliwa cere i nie moge sie malowac!! poza tym nie lubie niech mnie zwalnia mam juz kurwa tego dosc!

Gość DZIZAS
Jak jestes brzydka to tak :-P tak na marginesie, trzeba byc albo naprawde ladna albo slepa zeby nie robic makijazu - jak tak do ludzi??

Gość wrednaaaaaa
ale wy glupie! ja widzialamw urzedach mnostwo bab bez makijazu,w jeansach lub z tlustymi wlosami a wy pierdolicie takie farmazony ze szok!nie chcesz to sie nie maluj i tyle nie ma prawa ci kazac

Gość DZIZAS
no to juz mam wstepny obraz ciebie - masz twarz czerwona od tradziku i blizny. jest ci potrzebna kuracja a nie chodzenie z gola twarza. mialam kolezanke z takim problemem, niewazne czy miala makijaz czy nie, syfkow nie ubywalo. dopiero leczenie przynioslo rezultaty. niestety przy takim stanie twarzy nie ma sie co dziwic ze szef wymaga makijazu. ja sama bez makijazu wygladam blado jak dupa, bez rzes czy brwi, bo jestem blondynka i zawsze z kilkoma syfkami tu i tam. nie wyobrazam sobie wyjsc z domu bez makijazu i pokazac sie ludziom publicznie w naturalnym stanie :-P

Skoro leczysz się dermatologicznie a pracodawcy wymagają zawsze nienagannego wyglądu to albo zaakceptują to,że nie możesz albo poszukaj pracy w której wizerunek nie będzie taki ważny (a przynajmniej dla pracodawcy)

Gość wrednaaaaaaa
oze i ma tak cere to nie jej wina a samapisala ze sie leczy i nie moze sie malowac , nie kazdy jest piekny jak z okladki a szefowa mogla jej nie zatrudniac jaj jej sie cera nie podobala i tyle!

Gość annnekss
zmusić cię nie zmusi, ale może pod innym pretekstem cię wylać, napisz na jakim stanowisku pracujesz, ale szczerze mówiac jak idę do urzędu/sklepu(jakiegoolwiek)/szkoły i widzę kobietę bez skromnego makijażu i zadbanych włosówi to mnie szlag trafia i myślę sobie: pracuje w sklepie/szkole/urzędzie i jak takiej nie wstyd wyjść bez makijażu do ludzi

Gość zdolowanaaaaaa
nie pracuje na stanowisku gdzie obsluguje klientow tylko w archiwum

no to jej powiedz ze jestes uczulna na kosmetyki no chyba głupia baba zrozumie?

Gość annnekss
pomijając leczenie chyba można kupić mineralne kosmetyki, doskonałe dla alergików i świetnie się prezentują

a poza tym daj mi jej telefon to jej pwiem ze ma sie odpierpapier ;) niech sie sama tapetuje jak chce ale od innych wara

Gość wrednaaaaaaa
wiesz a dlaczego ona amsie malowac? moze jeszcze szefowa jej poda marke kosmetykow ktorej ma uzywac? boze ludzie nie dajcie sie zwariowac!

Gość annnekss
now archiwum ale masz chyba kontakt z ludźmi w ciągu dnia???? nie mówię tu o jakiś klientach tylko o kolegach/koleżankach z pracy, mi by było wstyd się w sumie pokazać bez makijażu chociaż mam zdrową cerę, bez blizn, przebarwień, krost, zero śladów potrądzikowych, no to jakbym przyjęła twój tok myslenia(który u ciebie w 50% jest błędny): jestem ładna, mam zdrową cerę, wystarczy błyszczyk i tusz, będę wyglądać ładnie, podkreślę wygląd, a nie będę niszczyć twarzy pudrami/odkładami/cieniami do powiek, rozumiem że się leczysz ale pracodawca może spytać się: ile potrwa leczenie???? albo powiedzieć: ma pani 2 miesiące aby wyleczyć się z trądziku inaczej zwolnię panią

Gość zdolowanaaaaaaaaaaa
ale ja nie napisalam ze mam tradzik! nie mam po prostu kazdy kosmetyk mnie uczula, pozniej mam cala czerwona skore i mnie swedzi dlatego nie uzywam pudru....

Gość sisilyyyy
co sie teraz porobilo! teraz adbana sie jest jak sie ma kilo pudru na sobie? wtdy tylko kobieta mzoe wygaldac ladnie? bez makijazu nie? chryste co wy pierd........

Gość taka_jedna_jedyna
pracodawca nie ma prawa narzucać ci makijażu, chyba, że masz to zapisanie w umowie o pracę... a gdy jeszcze raz się zapyta czemu nie masz makijażu, grzecznie odpowiedź, ze niestety ale jesteś okropnym alergikiem, a za taką pensję jaką masz nie stać się na kosmetyki antyalergiczne z wyższej półki, bo zwykłe kosmetyki antyalergiczne, dostępne w sklepach i tak cię uczulają. Jeśli to nie pomoże, zaproponuj, że przyniesiesz pismo od lekarza, jasno stwierdzające, że przy twojej alergii wszelkie kosmetyki są zabronione. I pamiętaj mów to z uśmiechem i pełną kulturą, tak by babsko nie miała pretekstu by cię wywalić - np. za niestosowne zachowanie, czy konfliktowość z przełożonym.

Gość zdolowanaaaaaa
dziekuje za pomoc, tylko czuje sie bardzo nieswojo kiedy ona mi mowi "niech sie pani zrobi":O ahh...ale nastepnym razem tak odp, dziekujeniby takie glupstewo a sie denerwuje przez to

Gość monika332
Nie, pracodawca musi wymagać tylko niechlujnego stroju i przestrzegania zasad bhp. Taki kurs możesz zrobić tutaj http://krajowy.biz/firma,centex-bhp-sp-j :)

Z tego co wiem - to w niektórych branżach wymaga się od kobiet aby np się ubierały zgodnie z trędami i były mocno umalowane lub lekko. Np w branży odzieżowej...czy w jakiś luksusowych sklepach. Mam kloleżanke nawet, która ma w kontrakcie klauzulę o nienagannym wyglądzie, zgodnym z trędami, i musi być w pełnym makijarzu (nawet mają obowiązek poprawiać szminkę na ustach). Niestety ale taka praca...kazdy chce jakoś przyciągnąć klienta. Druga sprawa...zalezy w jakiej branzy pracujesz...bo jak w wazywniaku i niemasz takiej klauzury w um,owie o prace...to zmusic cie nie moze - ale z drugiej strony tak realnie pomijajac prawo...jesli ci zalezy na tej robocie to powinnas faktycznie sie podmalowac bardziej....chyba ze ci to przeszkadza to zmień prace.