Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jenyyy

Moje dziecko zaczęło raczkować a ja dostaje zawału ze strachu

Polecane posty

Gość jenyyy

moje dziecko zaczęło siadać i raczkować a ja dostaje rozstroju żołądka z nerwów jak na to patrze. Interesuje go wszystko a przy tym jego ruchy nie są jeszcze stabilne i się wywraca i obija o różne rzeczy. Wczoraj siedział i w pewnym momencie wywrócił się na plecy, mimo że siedział na kołdrze to i tak mocno walnął się w głowę. Czuje, że nie wyrabiam psychicznie, Wyobrażam sobie co bedzie jak zacznie chodzić...

witaj w klubie :) tylko moja sie na siedząco nie przewraca ale czego się chwyci to wstaje mała małpa a ze stojącego jak gruchnie to masakra...

Gość no co bedzie...
będa siniaki i zadrapania ale to normalna kolej rzeczy, wyluzuj mamuska!:D

Gość wolałabyś aby całe życie
leżało? Opanuj się kobieto!!!

Gość dwddewf
no, moj jak juz zaczal chodzic to dopiero masakra..... zo czu nie moge go sposcic, alazi na lozka i stanie na krawedzi sie cieszac, wylacza telewizor, wlacza kompa, podjada kotu z miski, wywala mi dokumenty z szafki, grzebie w smieciach, nie raz nawet w kibelku i wiele wiele innych... masakraaaaaaaaaa

Gość maggggggga
a ile mies. maja wasze dzieci?? moja ma skonczone tydz temu 6 mies i jeszcze sama nie umie siadac

Gość jenyyy
moj synek skończył 8 mies i wszystko na raz, zęby, siadanie, raczkowanie, pewnie dlatego ciężko mi wyluzowac. Cieszę się że robi postępy ale też strasznie sie denerwuję kiedy wali głową w kafle, mimo, że jest cały czas pod moją kontrolą, ale wystarczy ułamek sekundy i łuuuppp...

Gość jak ma 6 miesiescy
tojeszcze za szybko aby sama siadała. Owszem siedziec może jak posadzisz ale sama nie usiądzie

moja zasowa na czworaka, wstaje, siada...potrafi podejsc pod kady prog...wczoraj jadlam sniadanie o godz 13! tinke posadzilam w siedzonku do karmnienia z korego po minucie mala sie zaczela wygrzebywac...to ja posadzilam na podlodze zeby sie z psinka pobawila...i sie bawila..zanim zdarzylam sobie zrobic kanapke Tinka juz wdrapywala sie na balkon :) tam jes taka schoda...i srrrrrrrrru ! jak rabnela w futryne od drzwi na balkon... na szczescie skonczylo sie na guzie ale teraz sadzam ja w chodzik, bo naprawde nie jestem w stanie jej upilnowac...jeden siniak nie zdarzyl sie jej zagoic a juz ma nastepnego! no wlazi wszedzie gdzie sie da! mamy regal to wlazi na polke przy podlodze albo staje i zadziera noge na druga polke, probuje wejsc do pralki, na dworzu dawajjjjjjjjj do psa do budy.. na sekunde nie mozna jej spuscic z oka! na szczescie mamy bardzo fajne pieski bo ten przy budzie to nawet z kotem spal ;) z Martynka sie bawi a druga (sunia) to jeszcze szczeniaczek...i dzieki tej naszej yoreczce moge chociaz na chwilke usiasc bo Marti lubi sie z nia tarmosic ;)

moja i siedzial i raczkowala jak mniala 6 msc wiec nie pindol glupot! siadala jak ja posadzilam jak mniala 5 msc. teraz ma 8 i stoi trzymajac sie jedna raczka...kazde dziecko rozwija sie w innym tepie...

Gość co za kobieta ranyyyyy
Malinowa - zastanów się nad emocjami...

skąd ja to znam. niestety taka kolej rzeczy i trzeba sie przyzwyczaic! każdy przez to przechodzi :) u nas też wiecznie tylko raczkowanie i podciaganie za wszytsko za co sie da! wsanie, puści sie rączkami i bum na głowę lęeci a aja tylko biegam za nim i asekuruję, ale ile radości ma przy tym :) maggggggga - mój sam usiadł jak skończył 8 miesięcy i od tego czasu wszystko poszło błyskawicznie! nagle w ciągu 3 tyg nauczył się raczkowac, siadac, wstawac, stac przy meblach, stac trzymając sie jedna rączką, chodzic przy meblach (stoi boczkiem i dostawia nóżki), no i pierwsze ząbki idą :) malinowa20 - mój rekord to śniadanie o 16! a wstajemy po 6 :P

Gość magggga
tak czytam i widze ze powinam sie cieszyc ze moj skarbek jeszcze nie siada i nie raczkuje:)

Moja Em ma 8 miesięcy i od kilku dni rozwiez posuwistym ruchem zwiedza mieszkanie. Wygląda jak żabka i generalnie jestem dumna ale fakt faktem narazie jest grożnie bo włazi tam gdzie nie powinna.Nogi od ławy odbiły piętno na jej głowie juz kilka razy ( rozważam obwiązanie ich czyms miękkim).Kupiłam jej matę puzzle na podłogę , jest spora naprawdę,miękka i kolorowa.Ma jakies 2,5 na 2,5 metra.Cała dumna posadziłam tam latorośl i mowię- proszę , tyle miejsca tylko dla ciebie!! Po kilku minutach Em wylądowala spowrotem na dywanie , a zaraz pozniej dopełazała na przedpokój , a matę ma w ...pampersie. Teraz myslę żeby do brzucha przywiązać jej froterkę , to pożytek z tego pełzania będzie i podłogi będę miec wypolerowane jak nigdy:)

no niestety - radosny ale i trudny okres... Jak mała potrafila już sama siedzieć, to dookoła rozkladalam kilka poduszek (np. dekoracyjnych, pluszowych dla dzieci, np. z odstającym ogonkiem osiołka, z szeleszczącymi uszkami), koniecznie jedna była z tyłu. Czasami robiła tak, ze jak sie zmęczyła to robiła baaach do tyłu :O I dwie poduszki po bokach - jak próbowała sięgać po zabawki, czasami traciła równowagę i przewracała sie na boki. Na raczkowanie i próby wstawania nie mam mądrego.. Przy raczkowaniu też na czole długo długo śliwkę nosiła. Jedna sie kończyła, druga nabierała koloru. Nawet specjalnie dywan do salonu przeniosłam z sypialni, oczywiscie też puzle zakupiłam - zawsze to bardziej miękko walnąć w podlogę.. I faktycznie świetne rozwiązanie - usiądź na podlodze - kucnij i z tej perspektywy oceń zagorożenia na jakie narażone jest dziecko. Przegląd szufla też był standardowy - czasami potrafiła paradować z moimi stringami na głowie.. Pocieszające, ze ten okres naprawdę szybko mija:) a dnia na dzień dziecko doskonali umiejetności w poruszaniu sie.