Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ohisdaiohsdiohasd

Od kiedy na Pani, Pan

Polecane posty

Gość ohisdaiohsdiohasd

O ile starszym od siebie osobom możecie zacząć mówić na Pani, czy Pan, lub "dzień dobry" ? Chodzi o tą minimalną różnicę wieku

Gość bezczelnie plaska patrisha
mysle, ze minimalna to ta najmniejsza, wiesz, zeby nie przesadzic:classic_cool:

Gość ohisdaiohsdiohasd
To się dowiedziałam :D

Gość Ewelus21
Ja z moimi maturzystami,ktorych przygotowuje do matury z polskiego lub robie prezentację jestem na Pan/ Pani,tzn oni tak zwracają się do mnie:P

Gość ja mam 24lata i u mnie na
uczelni nieznajomi ludzie mowia sobie na pan/pani, bez wzgledu na wiek. jak zaczynalam studia tak nie bylo:o

Ja tylko ludza ewidentnie starszym mowie na pan, pani (czyli takim, ze az nie wypada powiedziec na Ty) i w sklepach sprzedawczynia. Ale najczesciej do wszystkich na Ty. I nie pytam o jakies pozwolenie czy pozna per "Ty". Jeszcze nikt nie zaprotestowal, a jakby sie tak zdarzylo, to bym powiedziala, ze "panowanie" to dla starych jest!

Gość ja mam 24lata
studiowalam dziennie. w tym roku skonczylam. piszac mialam na mysli sytuacje np. w kolejce do dziekanatu albo w bibliotece. wiadomo, ze na wykladach to z ludzmi bylismy na ty. ale chodzi mi o to, ze jak byla na poczatku studiow to nawet podchodzac do dziekana tu pytalo sie "jestes ostatni w kolejce", a teraz "pan/i jest ost..."

Gość Giermek
aa ja do mojego brata mówię Pan Maciej

na uczelni do studentow mowie na ty (rzeczywiscie chora sytuacja zeby mowic kolegom np z akademika na pan/pani:o) ale np w przychodni nawet jesli jest ktos mniejw iecej w moim wieku mowie wszystkim na pan/pani