Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość polnocpoludniewschodzachod

Ludzie ze wschodniej Polski

Polecane posty

Hej Mam takie pytanko...czy ludzie ze wschodu róznią się mentalnością, temperamentem, zachowaniem od reszty tzn osób z pozostałej częsci Polski

Gość ksennaaaa
tak, i to bardzo!!! Bylam tam pierwszy raz w zyciu 2 lata temu i mialam wrazenie, ze czas stanal w miejscu, czulam sie jak w latach 80-tych!

Będę wdzięczny za jakieś przykłady :)

Gość to wiesniaki z prl
wierza w zabobony, nie znaja bobu na przyklad, nie znaja jezykow, nie sa wyksztalceni, chodza ubrani jak smaciarze,jak przyjada do miasta to im stoi z podniecenia ze sa chodniki i galerie handlowe.....żenua

Gość karierowiczereligijniobludni
mowia z wiejska gwara i sa biedni, nie umieja sie ubierac

To bardzo ciekawe co piszecie a jacy są ludzie, jeśli chodzi o temperament

Gość Anq25
Mysle ze teraz juz sie to zaciera...patrzac na starszych ludzi widac roznice...oni są bardziej ruscy...i fakt jakby czas sie zatrzymal....

Gość heeeeeeeee
moi wspolokatorzy sa z Wlodawy i swieca w nocy, teraz juz wiem dlaczego- bo ze wschodu!!!!.....

tak, jestem biedna, mówię gwarą i nie wiem, co to internet :classic_cool: lubelskie się wita!!!

Co to znaczy bardziej ruscy ?

Gość Sisior
Dodam, że najwięcej cierpi największe województwo - Mazowieckie (zaliczam do Wschodnich), na papierze jest to najbogatsze województwo w Polsce, przez co o dotacjach z UE mogą tylko pomarzyć a wszystko przez zakichaną Warszawkę.

dzięki za wyczerpującą wypowiedz, ale mi chodzi raczej tereny bardzo bliskie granicy ukrainskiej czy białoruskiej np 50 -100 km

Gość Anq25
Tacy bardziej otwarci, głosni i skorzy do spotkan w gronie znajomych...na zachodzie Pl ludzie są bardziej zdystansowani i skryci...

Gość lublin to stolica wsi nad wsia
mi

Anq25 a skąd ty masz takie informacje mieszkałaś /eś tam ? A czy to jest prawda, że są bardziej porywczy ?

Gość Anq25
Tak zdecydowanie bardziej głosni sa...ja jestem z Poz i koleznaki na studiach niemal [pod granicą mieszkajace wyroznialy sie akcentem, tym ze wszedzie ich bylo pelno i strasznie glosno mowily..dla mnie tak troche to wiochą zajeżdzało...u nas raczej nie jest powszechne byci takim zywiolowym...

Gość SIsior
Anq25 - dokładnie o to mi chodzi. Zdystansowanie i skrycie. W swojej wypowiedzi jako przykład wziąłem bezrobocie, ale jest mnóstwo innych spraw, którymi Polacy Zachodni nie chwalą się, bo są skryci, mają dystans do wielu spraw. Bardzo podobni są (hmm, w zasadzie to JESTEŚMY ;-) właśnie do Niemców. A co do odległości 50-100 km od granicy Wschodniej. Nie wiem, nie byłem, tylko z teorii wiem, że bywają tam całe gminy Ukraińców czy Rosjanów.

Gość Anq25
Nie wiem jak z ich porywczoscia...opisuje to na podstwie zycia rodziny mojej przyjaciolki i dwoch koleznek...tam ludzie pomimo tego ze mieszkaja w miastach maja taką mentalnosc ludzi ze wsi...trochę cyganow przypominaja mi:D Z kazdym gadaja, wszedzie ich pelno, kazdy kazdego zna...

Czyli jak to się mówi wieś tańczy i śpiewa Nigdy nie wierzyłem, że aż tak bardzo ludzie ze wschodu się różnią od zachodu i że to jest widoczne

Gość Sisior
Chciałbym przy okazji poruszyć inną kwestię - dlaczego do takiego Szczecina przyjeżdża pełno Turków, Tadżyków i Uzbeków, skoro zwiedzać Wschód Polski to kilkaset kilometrów bliżej? Czy tam w takich większych miastach na Wschodzie też pełno w.w nacji? Jako ciekawostkę, ujawnia się kawałek znanej nam mentalności, gdy oni w.w. obywatele przyejżdżają do takiego Szczecina to pierwsze co robią, to lecą do monopolowego kupować wódkę (w szczególności Tadżykowie). :D

Gość Anq25
Pewnie ze sie roznią, jak przejazdem jestes to juz zauwazysz, nawet wygladem sie roznią...z reszta tam duzo ludzi jest w ktoryms pokoleniu zmieszana z ruskimi...i nie chce wyjsc na rasistke ale to widac...i na pieczywo czesto mowia pieczone i na kawiorek baton pszenny:D

Gość aanka..
chorzy jestesie---przyjedzcie do rzeszowa i wiedzcie pobliskie okolice---szok jakie chaty,auta

Gość Sisior
No, prawdą jest, że na zachodzie Polski nie występują dialekty, co za tym idzie, mówi się tu najbardziej poprawnie. :D

Gość Sisior
aanka.. - jakie? Bo ja nie wiem... mam nadzieję, że nie Wartburgi i Fiaty 125.

Gość aanka..
galy wychdza,,mimo opiniom rzeszow i okoice to bogte regiony

Gość tak jasne na pewno ludzie
z lublina sa bardziej wiejscy niz ci ze szczesina, srutututu