Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziewczynka Amelia

ile kosztowała was wyprawka???

Polecane posty

Gość dziewczynka Amelia

witam wszystkie obecne i przyszłe Mamy:) mam pytanie ile kosztowała was wyprawka dla niemowlaka:)? wyłączając koszty wózka bo są bardzo zróżnicowane (można kupić za 500 zł a można za 3000zł) tak wiec chodzi mi o pozostałe rzeczy?

Kolejny temat, który rozpocznie pewnie kłótnie. Możesz wydać na wyprawkę 500 zł a możesz wydać, 5000 także opinie będziesz miała bardzo zróżnicowane.

Gość zalamanaputana
rodzilam 9 miesiecy temu a teraz jestem w kolejnej ciazy;0 poprzednia kosztowala mnie 2800pln

Gość dziewczynka Amelia
chce sie na to przygotować ... wiem że jedna może wydać mało inna dużo, nie zarabiam milionów wiec góry kasy nie mam ... chciałam po prostu tak oriantacyjnie sie dowiedziec. mam termin na styczeń wiec jeszcze troche czasu mam :) na zakupy:)

ale razem z wózkiem? Ja rodziłam w sierpniu 2008 i teraz nie wiem w sumie ile wydałam, tu się coś dokupiło, tam się coś dokupiło. Poza tym miałam dwa łóżeczka, bo potrzebowałam turystyczne. Część rzeczy ogólnie razy 2. Także to w ogóle niemiarodajne. Dużo rzeczy jest niepotrzebnych :D. A kupuje się, bo jest na tych listach wyprawkowych, bo ktoś poradził, bo się chciało coś fajnego dla dziecka mieć.

To skoro nie masz góry kasy, to po prostu porządnie przeanalizuj listy zakupów. Odradzam ci na początek komplety pościeli i wypełnień, takie male dziecko nie śpi na poduszce, ani pod kołdrą. Lepiej kup fajny koc i śpiwór. Rożek to też zbędna rzecz, poradzisz sobie spokojnie bez niego. Nianie elektroniczne, zbędne. Laktator z czasem.

Gość dziewczynka Amelia
wózek to już sprawa "indywidualna" i zależy od rodzica, a mi bardziej chodzi o rzeczy potrzebne i takie które maja miej wiecej takie same ceny a wózki sa zroznicowane cenowo:( wiadomo ciuszki, kosmetyki, łóżeczko ... wszystko normalne nie mam jakis wymagan, że maja być markowe i drogie ... bo takie wcake nie koniecznie musza byc lepsze

Ciuszki fajowe tanie polecam z Tesco, Cheerokiee. Fajne jakościowo, nie farbują, ogólnie jestem zadowolona. Jakby odliczyć te niepotrzebne rzeczy, to spokojnie na początek wydasz około 500 zł.

Gość dziewczynka Amelia
mam 2 500 zł wózek 3 funkcyjny bo potrzebyje z fotelikiem 1300 zł reszta na wyprawke powinno starczyć:)

Uhuhu z naddatkiem :D. A wózek, to tak z własnego doświadczenia. Albo z tylko bardzo dobrym fotelikiem, albo nie kupować 3 funkcyjnego.

ja wydalam 3000 zl razem z wozkiem ale sporo rzeczy kupowalam uzywanych, wlasnie wozek za polowe ceny, fotelik od znajomej wiec w stanie idealnym bezwypadkowy, uzywane lozeczko (oczywscie nowy materacyk), dostalam tez regal kapielowy wiec nie kupowalam ani przewijaka ani wanny, dostalam 2 reczniczki z kapturkiem, dwa kocyki, troche ubranek ( tak z 1/6 tego co mam), dostane jeszcze gruby kocyk do lozeczka, spiworek do wozka i karuzele reszte kupilismy my i wlasnie wyszlo 3 tys zl

Gość jeszcze nie liczyłam
hmmm, zaraz policzę łóżeczko z materacem 150 zł pościel wypełnienie + 2 komplety powłoczek 150 zł kosmetyki 50 zł akcesoria : szczotka do włosków, nożyczki, gruszka, pieluchy tetrowe 5 szt., podkłady do przewijania itp. ok. 50 zł pampersy newborn 42 szt. 25 zł kocyki 3 szt. 100 zł koszule do porodu 2 szt. + majtki + podkłady itp. 100 zł wanienka 25 zł (termometr gratis) kombinezon na zimę + czapka 40 zł body 56-62 6szt po 7 zł = 42 zł nowe pajacyki 56-62 4szt.x 15 zł =60zł nowe śpioszki, koszulki, czapeczki, sweterek, spodenki itp. 56-68 ok. 100 zł ( z allegro używane ) śpiworek do wózka 10 zł (allegro) fotelik samochodowy 150 zł ręczniki 60 zł na wózek planuję wydać max 600 zł

jak chcecie to ja moge przedstawic dokladna liste ile wydalam bo posiadam ;)

Gość jeszcze nie liczyłam
tak :)

wozek 280 zl gleboko spacerowy z wszystkimi akcesoriami (uzywany) łozeczko 350 ze wszystkim co tylko mozna chciec :) przewijak 50 zl ciuszki komplet (uzywany) do 1 roku zycia 250 zl fotelik (100) lezaczek 16zl (uzywany) teraz tylko (nieznam nazwy towaru) niania krotkofalowka 520 wanienka 30 zl kosmetyki na pierwszy miesiac 100 termometr,szczotka, smoczek butelka, laktator, i mase innych ale duzo tego wyjdzie

Wózek uzywany - 650 Fotelik do samochodu 0-13kg uzywany - 75 adapter do fotelika -32 Folia przeciwdeszczowa do wózka (w komplecie?) 0 Śpiworek do wózka dostane chusta - 220 Spanie: Łóżeczko uzywane - 90 Materacyk 73 Ceratka na materacyk 2 szt - 10 Prześcieradełko 3 szt. 55 kocyk polarowy duzy 20 kocyk polarowy maly dostalam 1 kocyk ciepły do wozka dostalam 1 kocyk cienki do wozka dostalam 1 kocyk gruby do lozeczka dostane 1 rożek z wkładem kokosowym 44 1 przewijak dostalam Kąpiel Wanienka dostalam 2 reczniki z kapturkiem 46 kolejne 2 dostalam pokrowiec na przewijak 26 Ubranka 340 zl na to co na liscie, dostalam jeszcze troche rzeczy ale ich tu nie ma, duzo ubranek kupilam na promocjach, niektore kupilam uzywane w komisie Kaftaniki (roz.56) -2 szt., Kaftaniki (roz.62)-3 szt Śpioszki roz. 56 2 szt Śpioszki (roz.62)-2 szt Body z długim rękawkiem 56 3 szt Body z długim rękawkiem 62 3 szt Body z krótkim i bez rękawów 56 3 szt Body z krótkim i bez rękawów 62 8 szt Śliniaczki 2-3 szt. Czapeczka bawełniana 2 szt. Czapeczka ciepła 1 szt. Skarpetki 2-3 pary Pajacyki - piżamki (rozm.56) 2 szt, Pajacyki piżami rizm 62 4 szt Pajacyki welurkowe rozm 56 2 szt Pajacyki welurkowe (roz.62) 4 szt. Sweterek / bluza – 1-2 szt. (rozm. 62-68) Kombinezon zimowy Spodnie / sukienka w zal. Od płci J Higiena proszek do pieluch 15 mydło 7 krem nivea przeciw odparzeniom 11 Krem do buzi (zima) 11,5 Chusteczki nawilżone do pupy Pampers 12 Proszek do prania / płyn do prania 18 Nożyczki do paznokci / obcinak 9 Szczoteczka do włosów 10 Termometr elektroniczny 100 Patyczki bezpieczne 2 Pieluszki tetrowe ok. 30 szt. 90 Pieluszki flanelkowe 10 szt. 21,5 Pieluszki pampers – New born 21 pieluchy wielorazowe 650 Karmienie butelka 150 ml plus smoczek 0 laktator 93 Wkładki laktacyjne 14 butelki 75 Smoczek uspokajający 10 ja wydalam sporo na pieluchy wielorazowe ;)

mi jest ciężko zliczyć, ale koło 1,5-2 tysiące z wózkiem. Mniej więcej mi tyle z konta zeszło, co miałam na wyprawkę przyszykowane. Wózek kupiłam używany za 290zł, fotelik do samochodu nowy za 300zł. Komodę kąpielową odkupiłam od koleżanki za 100zł. Kupiłam nowe łożeczko - poszalałam. Tak jak trąbka mam co nieco pieluch wielorazowych, więc i tu trochę poszłam w koszty. Ciuszki mam wszystkie nowe, bo nie miałam od kogo w rodzinie dostać, a i koleżanki się wyzbyły zanim się przyznałam. Normalnie możnaby co nieco przyoszczędzić. Aj do tego dokupuje komodę z Glucka, więc + tysiąc złotych, ale dlatego, ze nie mam jeszcze pokoi umeblowanych, a nastawialiśmy sie na większe wydatki, więc i tu poszalejemy;-)

jejjjj ile rzeczy jest potrzebnych :) Ja jestem tak zielona, ze nia mam pojecia od czego zaczac kupowanie. Nie znam nawet roznicy miedzy spiszkami a pajacykami .To moj pierwszy maluszek w drodze.

Gość mamcia magdula
u mnie 4500,ale wozek drogi i lozeczko Nie licze tu calkowitego remontu pokoju dla dziecka i wszystkich mebelkow Teraz wydajemy na malego okolo tysiac miwsiecznie,ma pol roku Ale troche szalejemy..:)

Gość le chic
ale nie kazdego stac na tyle..

Gość mamcia magdula
wiem ,nie oszczedzamy,poniewaz planujemy jeszcze dwojke dzieci,wiec wole miec wszystko dobrej jakosci,dluzej przetrwa Przyznaje,ze zwracam uwage na marke ubran i kosmetykow

Niestety,ale musze Was pocieszyc :) Wyprawka to tylko poczatek..Dziecko to studnia bez dna :D Nie kupuj duzo-kazdy Ci to powie! Ja bylam glupia,ze tyle nakupowalam ;/ Wozek-600zl łózeczko,materac,posciel,kołderka,ochraniacze 300zl-nowe wszystko Kosmetyki-ok 500zl wanienka 100zl Pampersy PAMPERS 48zl(98sztuk) 10pieluch flanelowych i 5 tetrowych Butelka 30zl ;/ Ciuszkow duzo nie kupowalam ;D Bardziej nastawialam sie na odwietki :) Kupilam tylko troche by w szpitalu bylo. Rożek 45zl I chyba tyle :)

jasne ze na dziecko mozna pozniej wydac 1000 miesiecznie ale jak ktos nie ma to tyle nie wyda, bedzie kupowal uzywane ciuszki, tansze pampersy, bedzie gotowal w domu, nie bedzie szczepil dodatkowo, tylko to co refundowane, itp ja planuje zachowac umiar ale tez nie moge powiedziec ze jak juz dziecko bedzie to mi nie odbije :D

Trąbka mam takie same obawy;-) bo już się dałam parę razy ponieść;-)

Gość mamcia magdula
mi nie odbilo,no moze troche:) ale tak jak pisalam planujemy duza rodzine,mamy dom i godne warunki Ale nie wygralismy w totka Tylko mamy glowy na karku i trafione inwestycje Jedak wiem ze jakbysmy mieli np.3000 na miesiac tez jakos dalabym rade Choc pewnie z trudem..

I racja okokoko! Ludzie kupuja bo ktos podpowiedzial,bo komus sie spodobalo.. Ja tez durna nakupowalam tego wszystkiego ;/ Aha! Kupowalam jeszcze 1 recznik z kapturkiem i jeden zwykly.. Musisz przygotowac sie tez na swoje rzeczy do porodu..koszule itp.. Ja mialam taka fajna specjalna do karmienia :) Jakos jak przypomne sobie o porodzie to mi ciary przechodza ;/

No wlasnie..Szczepionki platne itp..Tez sporo kasy dochodzi Ja szczepie dziecko tylko tymi szczepionkami platnymi :p Jedna kupowalam,reszta za darmo :p

Gość bebe22
ja tylko sie zastanawiam.. moja kolezanka z mezem maja razem ledwo 2000 i planuja dziecko Do tego splacaja jakies kredyty Jak jej mowie ze to malo,to ona mowi ze jakos da rade Ale jak?pytam sie jak? widze jednak ze chec posiadania dziecka jest silniejsza:(

my np nalezymy do tych oszczednych, wiedzielismy dokladnie co chcemy kupic i zaczelismy dosc wczesnie wiec moglam popolowac i kupic troche rzeczy uzywanych w idealnym stanie i w ten sposob zaoszczedzic troche kasy dlatego mam nadzieje ze podejscie mi sie nie zmieni, poza tym pocieszam sie tym ze bedziemy mieli chlopca wiec moze nie zbankrutuje na ciuchach dla niego bo dla dziewczynki bym musiala zbudowac chyba nowa szafe ;)