Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mangoo_

Korepetycje.

Polecane posty

Gość mangoo_

Mam pytanie. Do mojego syna, który jest teraz w 3 klasie podstawówki będzie przychodziła studenka na korepetycje z angielskiego. Ja nie znam tego jezyka, a chce zeby miał zawsze odrobione lekcje i był przygotowany z materiału. Co powinnam powiedzieć tej dziewczynie, czego od niej wymagać? I za jaką cenę?

Gość mangoo_
Ta dziewczyna mówiła, że bierze 15-20 zł, w zależności jak daleko musi dojechać. To chyba mało, nie? W liceum pewnie dlatego 35, że większa odpowiedzialność może.

Że wymagasz, żeby realizowała z nim program szkolny. Ja też udzielam korków i krew mnie zalewa, kiedy na pytanie "Czego państwo wymagają?" odpowiadają "nie wiemy", a na pyt. "czego nie rozumiesz?" "wszystkiego!", podczas gdy połowę umie.

Gość mangoo_
Dzięki Pieprzowa :) Jeszcze coś powinnam jej zasugerować? Ona została mi polecona przez znajomą. Ponoć ma fajne podejscie do dzieci i jakieś zabawy edukacyjne itd. Czy dziecko lepiej się uczy poprzez coś takiego czy normalnie?

To zalezy od dzieciaczka. Miałam takich, co łapali tylko przez zabawę materiał. A miałam takie "wielce dorosłe nastolatki" (np14lat), które chciały materiał na poważnie robić. Bez zabaw, same ścisłe informacje i tłumaczenia. Myślę, że się dogadają i dziewczyna sama oceni,jak lepiej robić z Twoim dzieciaczkiem :)

Gość mangoo_
Dzięki :). Jeszcze jedno mi teraz przyszło do głowy. Mam tam z nimi siedzieć przez tą godzinę, czy zostawić? Proponować coś do picia? Wiem, jestem trochę nadgorliwa :P

Zostaw ich samych - dziecko często czuje presję rodzica. Idzie mu wtedy gorzej, bo wstydzi się popełniać błędy przy mamie :) I miło, jeśli zaproponujesz coś do picia - zwłaszcza w chłodniejsze dni, dziewczyna dojeżdża, studentka, więc pewnie komunikacją miejską, wiesz, jak to jest, jak się wystoi w zimnie na przystanku :) Też kiedyś dojeżdżałam i byłam wtedy wdzięczna bardzo za kubek z czymś ciepłym :)

Gość
nie stoj nad nimi, to bardzo stresuje, i korepetytora i dziecko;)

Gość ssdrtt
nie siedzieć, no coś ty:O efekty będziesz widziała po ocenach. A zaproponować możesz coś do picia, nie zaszkodzi.

Gość mangoo_
Dzięki dziewczyny. A coś powiedzieć synowi przed apropo zachowania?

Jeśli to osoba polecona, to faktycznie można zaufać. Najlepiej chyba pokazać jaki materiał dziecko przerabia w szkole.

Nic. Wystarczy ładne "dzień dobry" i "do widzenia" :) Chyba, że dłubie w nosie i bezceremonialnie pierdzi :P

psychiczna nie śmiej się, miałam takiego :D Piardnął, a po chwili stwierdził, że to naturalne :D Dzięki Bogu jego mamuśka podsłuchała to i skończyła lekcję, ewakuowałam się szybciej :D

Gość mangoo_
aż tak źle nie jest :D. Czasem ma głupawke i się "pokłada" na biurko jak mu się nie chce uczyć, ale mam nadzieje, że przy obcej osobie nie będzie takich akcji.

Ahh, mam jednego z ADHD. Jak włączam małą lampkę, bo się ciemnawo robi, to nie da mi prowadzić lekcji dopóki żarówki nie obejrzy itd. Ale trochę cierpliwości i też da się nauczyć. :)

Gość
ja opanowalam 7 i 10latkow, tak rozpieszczonych, ze mala bania. ale udalo sie, 3 lata ciezkiej pracy i uczenia ich systematycznosci (rodzice od nich tego nie wymagali:o). Ale to wdzieczna praca, od 2 lat z nimi juz nie pracuje, a oni nadal dzwoni zlozyc mi zyczenia na urodziny, swieta czy dzien kobiet;) no i z marnej dopuszczajacej wyciagnelam ich na bdb, sukces-gigant;)

Taaaak. Rozpieszczeni to moi "ulubieńcy". Ale po kilku latach to ma się takie autobiograficzne anegdoty, że hoho :D

Gość mangoo_
Mojego pilnuje z nauką, ale to leń jest, więc czasem jest ciężko i mam wrażenie, że mówi się do niego jak grochem o ścianę. Podziwiam was, ze dajecie korepetycje. Sama nie miałabym tyle cierpliwości.

Ja mam takiego, co np. ma coś zadane w ćwiczeniach i mi kłamie, że nie było to zadane, a potem jego mama do mnie dzwoniła, że dostał jedynkę za zadanie domowe :O Ale sie dogadalysmy i dzwoni do mnie jego mama z numerami zadań.

Gość mangoo_
A zdarzyło się zrezygnować z korepetycji bo dziecko bylo zbyt niegrzeczne, uparte itd? I po prostu nie dałyście rady?

Gość korepetytorkaaaa
Ja ucze takiego dzieciaka który jak tylko mama wyjdzie, mówi mi, ze jestem głupia i tak potrafi w nieskończoność, a jak mama wchodzi to grzeczny jak aniołek...

Właśnie wyszedł mój ulubiony :) Taki fajny, grzeczny chłopczyk :) Nie, nie zdarzyło mi się. Jeśli nawet uczeń był rozpieszczonym bachorem - cóż, i tacy są - to pisałam notki do rodziców. Listy, w których pisałam o zachowaniu ich dziecka. Raz był dzieciak obrzucający inwektywami to go nagrałam i przekazałam to rodzicom. Na następne spotkanie przyszli z kwiatkami a dzieciak zmienił zachowanie. To było skuteczne.