Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamaChudej

Moja córka wygląda jak szkielet - jak mam jej pomóc?

Polecane posty

Gość MamaChudej

Witam, moja córka ma prawie 20 lat, ostatnio bardzo mnie niepokoi jej wygląd...nie myślałam ,że to mogłaby być anoreksja albo cos bardzo poważnego, chociaż córka często bywała przewrażliwiona na punkcie swojej wagi i wyglądu...martwię się , bo ostatnio sporo schudła, ciagle znajduję jej włosy na podłodze w łazience, na ubraniach, zmizerniała na twarzy, wiecznie podkrążone oczy, naprawdę nie wiem co się z nią dzieję. Doszukuję się przyczyny w moim rozwodzie z mężem. Chociaż tak naprawdę już dawno podjęliśmy tą decyzję, i tak naprawdę od wielu lat nie mieszkamy ze sobą. Mąż ma młodszą kobietę , w zasadzie to nie wiele starszą od córki, maż od tamtej pory ma o wiele mniej czasu dla naszej córki. Zastanawiam się czy to ona przypadkiem nie jest przyczyną złego samopoczucia i kondycji córki? Jak mam do niej dotrzeć, jak pomóc, nie mogę już patrzeć jak się marnuje...

Gość ee tam
A ile córka waży przy jakim wzroście? Moim zdaniem ciężko przekonac tak młodą osobę, może podziała uświadomienie jej do czego moze doprowadzic nadmierne odchudzanie? Tak naprawde sami zaczynamy to rozumiec wtedy kiedy sami zachorujemy, wtedy zdrowie ceni się ponad wszystko. Dużo tu robi wiek, 20 lat, nie mysli się wtedy o konsekwencjach odchudzania a później moze się to odbić. Moze córka bierze leki jakies o których Pani nie wie? moze tabletki antykoncepcyjne, bo ja np, chudne po nich, moze tabletki na odchudzanie? Warto sie przypatrzyc? Moze nie je regularnych posiłków, trzeba to przypilnowac....

Gość też mama
bardzo dobrze rozumiem jak boisz sie o córke,gdyż sama mam córki.Niestety nie wiem,co możesz zrobic w tej sytuacji. Myślę,jednak,że najpierw powinnas z nia porozmawiać.Zapytać czy ma problemy,powiedzieć jak martwisz się o nią.Powiedz,że zauważyłas,jak bardzo sie zmieniła.Napewno,gdy zaczniecie rozmowę,będziesz wiedziała co powiedzieć.

Gość ja bym poszła z córką do psych
psychiatry.Może ma bulimie,a może anoreksje.Powodzenia:))

Gość tez matka
mozesz napisac ile ma wzrostu i wagi?

Gość ee tam
A co do facetów to potwierdzone jest naukowo ze odwala im około 40-stki Wiekszości ...... szukają młodszej albo jakiejkolwiek innej, no ale wiadomo zeby obca była 10 razy brzydsza i 10 razy gorzej ubrana to i tak bedzie ładniejsza dla niego Moze głupie pytanie, spad jakiego znaku jest Pani były mąż? :)

Gość też mama
to nie mała dziewczynka,która można wziąć za rączkę i zaprowadzic do lekarza!!!

Gość wandollina
To jak najbardziej moze byc anoreksja. Anoreksja nie pojawia się pewnego dnia, kiedy waga osiągnie tyle a tyle - anoreksja zaczyna sie w głowie, wyniszczenie ciała to tak jakby jej skutek. Najlepiej idx do porządnego psychologa, sama, i powiedz, o co chodzi, zeby ci cos poradziła - jak do niej dotrzeć, jak jej pomóc, jakich słów uzywac w rozmowie, zeby sie nie blokowala, jak zachecić do wizyty u psychologa. Myślę, ze lartwiej ci będzie ją zaciagnać do psychologa w sprawie rozwodu niz w sprawie wagi. Pilnowanie jedzenia nic nie da, NIC. Jak ktoś chce chudnąć, to wymysli takie sztuczki, że w zyciu się nie połapiesz.

Gość może ona bierze narkotyki
amfetamina strasznie wyniszcza:o

Gość joaszka11
moim zdaniem powinnas porozmawiac o tym z twoim ex-mezem. Może jak się dowie o tym, to będzie mial jakis wpływ na corke. Mysle ,ze ta sprawa nie obedzie się bez pomocy specjality, psychologa. Powinnas wykluczyc kazda przyczyne stanu twojej corki.

Gość a może zacznij od tego
aby poszła do lekarza pierwszego kontaktu zrobic badania? Powiedz jej, że źle wygląda, że wypadają jej włosy i że sie martwisz czy nie jest chora. Owszem to może byc bulimia, anoreksja, może byc stres ale co tutaj duzo mówic może być też chora i niekoniecznie musi byc to związane z odchudzaniem. CHudnie się tez przy problemach z tarczycą, może to być nowotwór, np białaczka, lub anemia, niekoniecznie związane ze złym odzywianiem

Gość Matka polka wszystkich polakow
kopnoj ja w tą chudą pizde! ona jest ćpunką! ślep ajests?????????

Gość grenlady
A co z Ciebie za matka?!?!Dziecko Ci chudnie na oczach, wygląda pewnie jakby miała zejść z tego świata, a Ty nie wiesz co powinnaś zrobić??! A próbowałaś zwykłej rozmowy z nią? Może to wcale nie chodzi o rozwód, ani o tą kobietę??. Wykluczasz anoreksję czy jakiekolwiek inne probelmy , a może to właśnie jest to??

Gość jakie dziecko
dziewczyna ma przecież 20 lat nie zmusi jej przecież do leczenia

Gość mama niech idzie do psychiatry

Gość zrób jej test na amfę i inne
dragi.Ona na 100% ćpa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość brencka
Dla mnie nie ma nic w tym dziwnego, że kobieta martwi się o córkę i pyta co ma z tym zrobić..i wcale to nie muszą być narkotyki. Moim zdaniem ona potrzebuje teraz więcej uwagi, powinnyście spędzać ze soba więcej czasu. Pokazuj jak tylko możesz ,że ma Ciebie, że możecie na sobie polegać...z tym jedzeniem, postaraj się ją przekonać ,że powinna się normalnie odżywiać,więcej witamin, trzeba też sprawdzić czy nie ma anemii, na wypadające włosy dobre są tabletki z aminokwasami , ja brałam onozis, na cerę też powinny lepiej podziałać. Może jakiś wspólny wyjazd??Myślę ,że jej ojciec też powinien się o wszystkim dowiedzieć...wiem ,że to łatwo tak robić za "ciocię dobrą radę" ale czegoś na pewno trzeba spróbować, niż się tylko zamartwiać.

Gość mimola
z moja siostra tez tak bylo i okazalo się ze miała wlasnie niedobory w witaminach , i nawet jakas anemie do tego wszystkiego. I wslasciwie to bylo tez przyczyna ,ze chodzila taka przygaszona. Lekarz przepisal odpowiednia diete, dobrał suplementy, witaminy i teraz jest o wiele lepiej.

Gość przecież to podpucha
ma chorą córkę i przesyła link na którym nic nie ma