Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niedoswiadczona 29

ciaza i porod uk pomozcie prosze

Polecane posty

Gość niedoswiadczona 29

witam prosze o opinie kobiet ktore w trakcie ciazy przebywaly w uk, interesuje mnie jak to tutaj wyglada? jestem w ciazy i co dalej? zglaszam sie do lekarza.. i tutaj moja wiedza sie konczy na ten temat. jak to tutaj wszystko wyglada o co pytaja o co pytac na co zwracac szczegolna uwage itp???prosze o porady:)

Gość niedoswiadczona 29
nikt nie pomoze??

Gość szczerze7
ja moge Ci napisac ze nie jest kolorowo:oCiaze prowadzi pielegniarka:onie ginekolog,a przez 9 miesiecy masz tylko 2 razy robione usg(porazka)Jak sie nie myle w 12tc i 20tc.Jesli ciaza jest zagrozona nie daja zadnych podtrzymywaczy:oRadze tez sie zapisac do polskiej kliniki.

Gość niedoswiadczona 29
dzieki, a jak to wyglada na pierwszej wizycie??o co pytac i o co pytaja? i jak wyglada sprawa z lekarzem prywatnie czy istnieje taka mozliwosc jak to wyglada cenowo?? kolejna sprawa- jezeli nie bede mogla chodzic do pracy(pracuje 30h tyd), nalezy mi sie chorobowe?jak to sie przedstawia kwotowo?

Gość niedoswiadczona 29
czekam z niecierpliwoscia:)

co do pracy to ja nie wiem, ale co do pytan , najpierw zglaszasz sie do gp, ona kieruje cie na pierwsze spotkanie z polozna i wyznacza date(slyszalam tez ze samemu trzeba sie bedzie zapisac do poloznej) potem u poloznej jest stos pytan, o choroby twoje i w twojej rodzinie, czy rodzilas juz , mocz krew itd. duzo tego i trudno zapamietac, pozniej polozna wyznaczy cie na usg w szpitalu a takze na nastepne spotkanie z polozna badz poloznymi(tworza one takie zespoly np. 10 ich tam jest), kiedy to do 2 tyg, musisz czekac na list kiedy to usg ma byc, tam tez mozna z 1,5 h posiedziec bo sa kolejno etapy tego spotkania, najpierw mocz wazenie cisnienie, wychodzisz i czekasz znow na to usg i tam do konca gadasz z lekarzem...i tam tez wyznaczasz sbie wizyte na nastepne usg w 20tyg , i znow czekasz na list:) potem to spotkanie wyznaczone z polozna, ona cie na nastepne spotkanie wyznacza(moze gora do 5 tyg) na iwzycie z polozna mozna sluchac bicia serduszka malenstwa... co do tego ze tu jest zle.. hmmm to chyba zalezy od miejscowosci i danej sytuacji bo zawsze ktos bedzie mial pod gorke czy to tu czy w polsce, no ale w polsce przeciez sie za opieke slono placi wiec :) jak dla mnie na razie spoko, interweniowac nie musze:)

hej:) ja i pierwszy i drugi porod w Uk :) ja tam jestem zadowolona owszem...bylam zszokowana na pierwszej wizycie, ale szybciutko sie przestawilam na tutejszy system powiem jak bylo u mnie, zaznaczam ze czasem system sie rozni :) jak sie dowiadujesz o ciazy idziesz do gp tam lekarz/ pielegniarka wpisuja dane do komputera, badaja mocz, waza, mierza, wybierasz szpital w ktorym bedziesz rodzic wracasz do domku i czekasz na list w ktorym bedziesz miala podana pierwsza wizyte w szpitalu ok 10 tyg idziesz na wizyte w szpitalu, masz zakladana teczke, pobieraja krew na wszystkie badania, badaja znowu mocz, mierza cisnienie, waza i mierza potem miedzy 11 a 14 tyg jest pierwsze usg ok 18 tyg masz wizyte kontrona w szpitalu gdzie lekarz informuje cie o wszystkich wynikach krwi i sluchacie serduszka dziecka miedzy 20 a 22 tyg jest drugie usg (anomality scan) trwa on ok 30 min, mierza wszystko u dziecka, sprawdzaja serduszko itd i wtedy mozna poznac plec dziecka nastepne wizyty sa co miesiac u twojego gp z polozna ok 30 tyg jest wizyta w szpitalu z badaniem cukru i kolejne pobranie krwi na wszystkich wizytach u gp badaja mocz i to wsio :) jesli ani razu przez ciaze nie spotkasz lekarza - ciesz sie :) przy porodzie lekarz jest tylko w ciezkich przypadkach polozne sa super wykwalifikowane (oczywiscie zalezy gdzie sie jak trafi) ja pierwsza cize przeszlam super, porod rewelacja, opieka fajna, polozna ochronila krocze, zero znieczulenia, zero naciecia i zero podarcia :) druga ciaza jak na razie (odpukac) rowniez bardzo fajnie :) na kazdej wizycie mozesz pytac o wszystko co chcesz i nie prawda ze nie walcza o podtrzymanie ciazy mam pare znajomych ktore we wczesnej ciazy trafily do szpitala i wszystko mialy zapewnione jesli usg wykarze jakas nieprawidlowosc - robione sa dalsze badania, wszystko w kosztach nhs tak jak kolezanka wyzej - mozna miec wiele usg , nawet 5, 7 czy 9 wszystko zalezy od ciazy moja kolezanka miala robione usg co miesiac w szpitalu bo miala ciaze zagrozona

Gość haki4
nie dostajesz zadnych tabletek na podtrzymanie!!!

Gość niedoswiadczona 29
dziekuje bardzo za informacje...a jak sprawa wyglada z prywatnymi wizytami?jak bylo w waszym przypadku ze znajomscia jezyka??u mnie nie jest zle w pracy sie dogaduje bez problemow ale jak rozmawiam z nowymi osobami to mam problem i te slowka szpitalno ciazowe...Obawiam sie ze ze wzgledu na moje dolegliwosci byc moze bede musiala ciaze przesiedziec w domku.Jak to wyglada finasnowo?

no mam tez kolezanke ktora 2 razy poronila i tez juz chyba z 7 razy usg miala , jest juz w 12 tyg ciazy ehhhhhh takzee to chyba zalezyy i nie trzeba zakladac od razu ze bedzie zle, zawsze mozna do polski wrocic jesli tam by sie czul czlowiek bezpieczny

Gość niedoswiadczona 29
jasne ze mozna wrocic ale po co? jestesm tu od 3 lat i narazie nie w glowie nam powroty...moze jeszcze jakies informacje???

co do rozmow z poloznymi, jesli trafisz na mega mile to bedziesz na wizytach razem z nimi chichotac, pierwsze spotkanie z tym calym wywiadem moze robic trudnosc ale one moga wytlumaczyc i inaczej zadac pytanie aby sie tylko dobrze zrozumialo:) bo na pozniejszych wizytach z polozna to tylko podstawowa procedura jak sie czuje cisnienie, mocz itd. co tez trwa wizyta krocej,

hmmm... co do jezyka, ja problemow nie mialam zawsze jak czegos nie zrozumiesz mozesz poprosic o wytlumaczenie mysle ze lepiej czlowiek na tym wyjdzie niz gdyby udawal ze rozumie... a prywatne wizyty ja mieszkam w Londynie polskiego ginekologa mam 3 ulice dalej, generalnie jest to Polska Klinika, ok 12 lekarzy roznej specjalnosci, bylam tam dwa razy gdy zaszlam w ciaze, aby potwierdzic ze serduszko bije nie doczekalabym sie chyba na ten 12 tydzien ;) a co do zasilkow polecam strone www.direct.gov.uk wszystko napisane

nie no jesli ktos tu chce zostac to raczej powinien sie na ten system przestawic, bo chyba nie jest az tak zlyy...

Gość niedoswiadczona 29
tilli- zgadzam sie z Toba ale chyba w moim przypadku wezme ze soba przyjaciolke na wszeli wypadek...a jak sprawa wyglada z porodem??co zabrac do szpitala??jak juz poczuje ze to teraz to od razu jechac?? nasluchalam sie w pracy strasznej historii zona kolegi zaczela rodzic dzwonila do szpitala ze rodzi a oni ze nie mozliwe bo jeszcze dwa tyg ze ma czekac i tak czekala ale nieco krocej urodzila ale malenstwo sie udosilo:(

wazka :D:D pewnie gdybym miala do tego polskiego gina 300km to bym poczekala ;) ale ze to tak blisko.... po prostu musialam :D

ja jestem bardzo zadowolona z opiek w uk jak i w szpitalu i po moje oswiadczenia a jaknajbardziej pzytywne nie potrzebujesz prywatnych wizyt wierz mi ;0 pielegniark prowadzące twoja ciaze sa naprawde doskonale wykwalifikowane i otwarte połozna ustali z toba przebieg porodu tnz zapyta jak i gdzie chcesz rodzic...w basenie na pilce czy jak tylko sobie zazyczysz...kto bedzie przy porodze i jakie chcesz znieczulenie a masz wybór polecam TENS chociaz ja nie zdazyłam zadnego sobie zaaplikwac a na wejscie popros o gas rozweselajacy jest zajebisty he he po porodzie dziecko zostanie zbadane od stóp do głów jesli chcesz mge przysłac ci filmik jak jest badane takie dziecko bo mam ;) w trakcie ciazy wykonywane sa badania czy dziecko nie ma stndromu Downa i inne genetyczne aby w razie czego ozna byl zadecydowac czy utrzymac ciąze czy nie po porodzie bedzie odwiedzac cie wizytatorka zdrowia i cierpliwie odpowiadac na kazde twoje pytanie,badac dzieck wazyc oraz sprawdzac stan twojego zdrowia gdybys nie mogla karmic piersia pomoze ci asystentka laktacyjna mozesz wypizyczyc ze szpitala potrzebny sprzet jesli cie na nieg nie stac laktator wyparzacz i wiele innych

niedoswiadczona - pewnie ze mozesz zabrac kolezanke :) bardzo czesto w szpitalu widze pary - nie tylko malzenskie ale wlasnie kolezanki, pomoc w jezyku jest bardzo wazna przeciez chodzi o dziecko :) co do porodu...to te zalezy od szpitala mi odeszly o 1 w nocy wody zadzwonilam do szpitala powiedzieli zebym przyjechala wzielam torbe, przyjechalam, rozwarcie mialam na 2 cm ale spytali sie mnie czy chce do domu czy chce zostac powiedzialam ze zostaje dostalam sale i wszystko ok :)polozna przychodzila co jakis czas i podlaczala ktg i sprawdzala rozwacie co do torby - ja dostalam wypis co mam zabrac do szpitala

Gość w Uk ciaze prowadza
podobnie jak w Niemczech. Tez przez polozne. A to ze w Polsce lekarze sie tym zajmuja i robia usg co miesiac nie znaczy ze jest lepiej. Ja osobiscie wole system zachodni. Jest duzo bardziej ludzki. W Polsce to sami rzeznicy.

Gość niedoswiadczona 29
abraja jesli mozesz celinka-22poczta.onet.pl jeszcze nic a ja juz panikuje ale moze i dobrze bo jak mi sie pokaza kreseczki za dwa tyg to dopiero bedzie hehehe

nie zabierasz do szpitala ni pieluch ani chusteczek tylko ubranko dla dziecka kszule nocna i przybory osobiste wszelkie inne rzeczy sanitarne dostajesz w szpitalu kidy poczujesz ze t juz dzwonisz do szpitala i mówisz zeby mogli sie przygotowac na twoje przybycie najczesciej kaza ci przyjechac jak masz skurcze co 20 minut dojezdzasz sama chyba ze rodzisz niesamowicie szybko wiec przyjedzie karetka ja urodzilam przed terminem i pamietam ten dzien jak cos wspanialego zero bólu zero stresu i same usmiechniete ryje wokół mnie rodzilam w szkocji w Glasgow Princess Royal Maternity

nie moge dodac cie do kontktów c zy jestes pewna teg adresu mailowego ?

Gość niedoswiadczona 29
abraja sorki bledny adres celinka22@poczta.onet.pl jest poprawny ja rowniez przebywam w szkocji ale nie glasgow tylko edi:) a jak z tymi pytaniami pol o choroby w rodzinie? interesuje ja tylko historia moich rodzicow i ojca dziecka czy dalszej rodziny takze np dziadkowie???

abraja fajnie, u mnie piwerszy porod tez szybko szedl 6 h w sumie pelne rozwarcie i bole parte ale zakonczyl sie cc, tetno dzidzi spadlo, teraz tez mam nadzieje ze szybiutko wszystko pojdzie ...pozyjemy zobaczymy:)

Gość niedoswiadczona 29
jak ja tak patrze na wasz wiek kobietki to staro sie czuje.. zbliza sie 29 a ja jeszcze nie mama:(

pytaja czy ktos miał zmiany genetyczne,chorował na serce,miał zawał,raka,czy jestes na cos uczulona takie tam pierdoły nadal nie moge cie dodac wez napisz do mnie maila ze to ty to odpisze b nie wiem co sie z ta moja poczta dzieje

ja mialam poród jakies 45 minut ze wszystkm ;) cały personej ryczał ze smiechu

dziadkowie juz nie, do rodzicow, czy mamuska np. miala problemy z porodem, czy nie ma w rodzinie kogos w powazna uposledzona choroba , ale nawet o to czy mialas migdalki wycianne sie zapytaja hehe chyba jak dobrze pamietam hmm;/, czy przechodzilas jakies infekcje w kroczu ;) i czym sie leczylas, jakies powazniejsze choroby...operacje, uczulenia itd mowie ci tyle tego bylo ze idzie kreciola dostac

Gość niedoswiadczona 29
abraja- poszedl pusty:)