Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ślub i wesele

Śluby w piątek - moda czy konieczność?

Polecane posty

MODA. Nie ma żadnych problemów ze znalezieniem sali może poza najbadziej obleganym lipcem. Dla mnie slub w piątek to pomyłka.

Gość zlosnica....
A dlaczego pomylka? nie wszyscy moze maja ochote bukowac sale 2 lata naprzod i chca miec szybciej. nie widze w tym nic zlego. jezeli mlodym i gosciom to pasuje to nawet w poniedzialek mozna zrobic wesele.

Gość
ślub w piątek złego początek, ja bym już wolała miec slub w listopadzie ale w sobote,

Gość srartattata
a w cerkwi tylko Sluby w piatek i w niedziele wiec i wesele w piatek

Gość vnm
konieczność....teraz trzeba sale czy restaurację rok i więcej rezerwowac....a i tak niekiedy juz sa pozajmowane...wiec zostaje piatek a i niekiedy piatek jest juz zajety....

Gość dla mnie to
konieczność ... w piątek można trafić termin w wakacje w wymarzonej knajpie (u nas w co lepszych restauracjach terminy sobotnie od maja do września na 2011 pozajmowane). Do tego ceny o kilka % niższe, łatwiej o kamerzystę i muzyków.

a to jest konieczność, że kamerzysta tańszy? Nigdy bym ślubu w piątek nie chciała! Bezsens i tyle, bardziej moda i robienie na złość Kościołowi, ale ślub na pokaz w Kościele się chce mieć.

Gość jak w kościele to w sobotę
albo w jakieś święto. godzin w różnych kościołach jest wiele, czasem jak kościół duży to robią 2 msze-w górnym i dolnym kościele. co do knajpy to uważam, ze zabawa najważniejsza, jak nie tu to gdzieś indziej, ja w ostateczności namiot bym wynajęła i catering;) a czy to będzie restauracja A czy remiza B to wsio ryba :P a jak ślub cywilny to niech se będzie kiedy chce. nawet w poniedziałek, wątpię tylko czy bym na wesele wtedy poszła.

Pare tygodni temu szukałam sali i zespołu na moje wesele. Nie było większego problemu cos ciekawego znaleźc. Mieszkam w okolicach Bielska-Białej. Termin wybrałam sobie sama i jakoś "trafiło" na sobotę;-) Cud jakis?

Gość na złosc kosciołowi

Gość na złosc kosciołowi
?? Haha :) a słyszałaś o dyspensie? Dobrzy kamerzyści mają soboty pozajmowane, w piątek większość ma wolne terminy. Chyba że komuś nie zależy na jakości .... Po za tym to co dla jednych jest ok dla innych może być nie do przyjęcia...

Gość moja znajoma
też trafiła w sobotę w sierpniu 2010 (szukali w maju tego roku) ale w jednej z najdroższych knajp w mieście (260zł od osoby - wersja podstawowa). Dobre i "nie drogie" nie mają terminów sobotnich na 2011 :)

Gość ślub w piatek
najczęściej konieczność!!! Terminy terminy terminy! Już pomijając ceny, zniżki sa nieznaczne na piatek. Chodzi o to by wogóle był termin w lokalu! Przynajmniej w Warszawie pod tym względem jest tragedia. Może w innych miastach jest inaczej, ale w stolicy przypuszczam że teraz na przyszły rok znaleźc sobotni termin to jakiś cud!

Gość
z tymi rezerwacjami to jakas gruba przesada, moja kolezanka miała slub w styczniu, a zaczeła wszystko planowac w sierpniu i wszystko udało sie perfekcyjnie.

Gość ślub w piatek
Ale aby mieć gwarancję że nasze wesele odbędzie się w wybranym lokalu trzeba zarezerwować sale, najlepiej z wyprzedzeniem. Wiadomo że zawsze nam się uda znaleźc JAKIŚ lokal. Ale albo daleko, albo drogo, albo w ogóle sala taka, że nie ma co się dziwić że maja wolne terminy!

Gość ślub w piatek
Tak jak jest w artykule własnie http://www.slubnyraj.pl/artykuly/26-luby-w-pitek-moda-czy-konieczno "Często odmowa bierze się z czysto technicznych przyczyn. Być może komplikuje to pracę księży w tym dniu, ze względu na inne piątkowe nabożeństwa." Ja się właśnie spotkałam z czyms takim. Do głowy by mi to nie przyszło. Generalnie księża odmawiają udzielenia slubu w piatek motywując to tym że jest to dzień postny, a jak się okazuje czasem wynika to z tego że nie chca dokąłdac sobie dodatkowej roboty , ot co!

A ja biorslub w pitatek, dopiero w przyszlym roku i powiem,ze sooty ani niedziali nie bralismy nawet pod uwage..... iu to bedzie poczatek owsze, ale na pewno czego cudownego....sory, ale bierzecie slub przed Bogiem, a wierzycie w zabobony - jak dla mniejakis paradoks

no jak mieszkacie na jakis total zadupiach gdzie jest jedna restauracja i pozal sie boze "sala" na krzyz to sie nie dziwie ze macie problemy. ps slub w piatek ok nie wiem co za problem z tego robicie.jak ktos chce sobie robic niech robi.glupie pipy

a moja siostra brala pare lat tem,u slub nie dosc, ze w piatek to na dodatek w maju....w tym roku urodzilo im sie dzieciatko i sa Mega szczesliwi !!!!

Gość ślub w piatek
Ale nie chodzi o zabobony!!! Tylko o to, że czesto księża odmawiają udzielenia ślubu w piątek. Sama znam kilka par, które miały duży problem z tym! Jakoś im się udało, ale niektórzy chodzilu po kilku kosciołach i w końcu udało im się, ale łatwo nie było.

nic strasznego brac slub w piatek. jedynie co ze goscie musza sobie brac wolne w pracy nie kazdemu musi to pasowac.

Gość npok-pkfvswlj
a ja bralam slub w poniedzialek, w sierpniu, czas wakacji, wiec nie bylo tak zle, i nie mam z tym zadnych problemow, ze to musi byc sobota, w ogole! ktos napisal ze piatek to zly poczatek, a ile jest par ktore sie rozwodza po slubie branym w sobote....

Gość ślub w piątek
Oczywiście jeśli chodzi o cywilny to nie ma żadnych przeciwskazań! I nie chodzi o to że w piątek to jest jakiś zabobon że parom nie wychodzi! Każdy dzień jest dobry. Tylko księża robią problemy z udzieleniem slubu w piątek. Ale z tego co słyszę jest już coraz lepiej i tak niż rok czy dwa lata temu...