Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

magnolia2

jak???????

Polecane posty

jak możemy obliczyć lub wyznaczyć moc: -urządzenia -samochodu jadącego ruchem jednostajnym prostoliniowym -człowieka wbiegającego po schodach?

nie mam możliwości uczenia się systematycznie!! nie wiem w jakich jednostkach mam liczyc.. nikt mi nie powiedział jak sie rozwiazuje zadania... sama nic nie wymysle

Gość qqryqqqqqq
czemu nie możesz uczyć się sy systematycznie? za mało miejsca w główce, złe warunki? :P

Gość klarabelllla
Ruch jednostajny prostoliniowy - ruch ze stałą prędkością i w stałym kierunku, którego torem jest linia prosta. Korzystając z ogólnego wzoru na prędkość (pochodna wektora przemieszczenia po czasie): \vec v = \frac {{\rm d}\vec r}{{\rm d}t} można w ruchu jednostajnym prostoliniowym zapisać v = \frac {s}{t} gdzie: * \vec v - prędkość chwilowa; * v\, - wartość wektora prędkości (szybkość); * \vec r - wektor wodzący (w tym przypadku równy przemieszczeniu); * s\, - droga pokonana przez ciało w czasie t; * t\, - czas; Kinematyczne równanie ruchu ma postać: s(t)=s_0 + v \cdot t\, gdzie s_0\, - droga początkowa (odległość ciała od początku układu leżącego na prostej będącej torem ruchu w chwili t = 0). Cechy ruchu jednostajnego prostoliniowego * Kierunek i zwrot wektora prędkości jest stały * Wartość prędkości jest stała * Prędkość średnia równa jest prędkości chwilowej * Przyspieszenie jest równe zeru * Wektor przesunięcia (zmiana wektora położenia) jest równy drodze pokonanej przez ciało \left| \overrightarrow{\Delta r} \right|=S Zgodnie z I zasadą dynamiki, warunkiem koniecznym aby ciało poruszało się ruchem jednostajnym prostoliniowym jest brak działania na nie sił lub równoważenie się sił działających.

mi to się nigdy nie chciało uczyć fizy :O zresztą nauczyciele od fizy wcale moim zdaniem nie pomagają, nie tłumaczą, tylko robią zadania na tablicy, a reszta przepisuje :O ja mam na koniec LO 3 i jestem hepi :P

Gość Ewaldi
marudzisz , poszukaj jednostek tak zwanych SI (es i ) są podane w katalogu , moc czynna w watach moc pozorna w wolto-amperach pomiar energii elektrycznej w kilowatach ...... itd.

ja nawet nie wiem o czym mowa.. nie było na lekcji tego tematu.. a musze zrobic zadania.. nie wiem co oni sobie myślą.... a w książce jak zwykle nie ma nic co jest potzrebne