Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Janka z Gdanska

Przez ile tygodni trzeba kapac dziecko codziennie?????????

Polecane posty

Gość studentka wsz
to moze sie same myjscie 3 razy w tyg matki brudaski wspolczuje tym dzieciom moj synek wie ze po kapieli idzie spac bez kapieli by nie zasnal lub z problemami !

Gość studentka wsz
dori co ty wymyslasZ? chodzilam do szkoly rodzenia i polozna mowila codziennie!!! w szpitalu jak sie dziecko rodzi myją wszystki codziennie rano! raz na tydzien? padne moze zaraz 1 na miesiac?

Gość ESilva
Wszyscy lekarze pediatrzy i poradniki w Niemczech mowia to samo: dziecko nalezy kapac co 2-3 dzien, zeby nie zaburzac rownowagi skory... Zgadzam sie z przedmowczynia: to do Polski dotrze pewnie za pare lat.

mi powiedziały położne 2-3 razy w tygdoniu pupy myję pod kranem po każdej kupie jak zaczną się brudzić, to będę kąpać codziennie (jeśli będzie taka potrzeba) zasypiają bez problemu o stałej porze we własnych łóżkach

Gość studentka wsz
wg mnie to chore sama myje sie codziennie to dziecko tez!

aha, dodam, że w Norwegii to może być kluczowe :P to co mamy: Norwegia, Niemcy, wiem że w Danii też tak robią kontra Polska :P dalej międzynarodowe mamusie, wpisywać się! jak to jest u was?

Gość mamuska...
Dori30 --> nikCi nie karze dziecka w rozpuszczalniku kapac i szczotka ryzowa szorowac... sa kosmetyki dla dzieci ktore nie uszkadzaja i nie zmywaja tej ochronnej warstwy... Tu chodzi o nawyki i zmycie potu u kurzu a nie o dzieranie skory... Ja sobie nie wyobrazam isc rano do pracy bez wziecia prysznica i polozenia sie do lozka bez kapieli... no ale widac sa tu tacy ktorym zapach potu nie przeszkadza ...

Gość mamuska...
Gryzzelda --> no widzisz, a we Francji kapia codziennie... :-P

Gość studentka wsz
tu nie chodzi o to jaki kraj ale jakie nawyki maja rodzice takie bedą miec dzieci !

no to mamy Norwegia, Niemcy Dania, kontra Polska, Francja mnie bardzo ciekawią takie różnice kulturowe, uważam że zawsze można się czegoś ciekawego nauczyć i nie należy mieć klapek na oczach

Gość mama malego Danielka
Mieszkam w Holandii i tutaj mowia roznie: jedne, ze codziennie (ale wtedy mydlem czy zelem dla dzieci myc codzinnie tylko pupke i okolice, a reszte tylko splukac woda, natomiast co 2 dzien cale cialko mydlem), inne polozne mowia, zeby kapac co 2 dzien. Moj synek codziennie ze swoim tata chodzi pod prysznic, wiec codzinnie myjemy pupke zelem pod prysznic, natomiast cale cialko co 2 dzien. Tak 2 razy w tygodniu malego kapiemy w wanience.

Gość studentka wsz
skoro tak to rodzice tez sie myja 3 razy w tyg?

Gość ja tez nie mieszkam w Polsce
i nie wolno kapac dziecka przez pierwsze dni-w szpitalu wykapano go kilka dni po porodzie. W domu kapiemy raz na 2-3 dni. Ale zawsze pomiedzy klade na przewijaku i napelniam woda ciepla z plynem do kapieli miske top&tail i myjemy wacikami buzie, raczki i pupe. Potem pizama, karmienie i spi jak susel do rana. Zadnych problemow z zasypianiem. Przesypia noce od 3 miesiaca

Gość tutja chodzi o kraj
bo w szkole rodzenia tez nas uczono, ze niezdrowo dla dziecka kapac je codziennie a po drugie nie wyobrazam sobie zeby w szpitalu polozna zabierala mi dziecko gdziekolwiek-np. do kapieli. Pomimo cesarki dziecko od poczatku bylo przy mnie przy lozku, jak odlaczono mi cewnik po 24 godzinach to sama przewijalam, mylam, karmilam, itd. Tutaj nie zabiera sie dziecka w ogole, chyba ze jest chore, trzeba do inkubatora, itd

Gość ESilva
Gryzzelda, mnie nie wydaje sie ze to roznice kulturowe, bo nie mowi sie o Niemcach czy Norwegach ze sa brudasami... to raczej wynik badan naukowych, ktorych jest tu prowadzonych wiecej niz u nas... Np. przyzcyny alergii skory, egzem etc. Naturalny film ochronny na skorze jest najlepszy. U niemowlakow powinno sie stosowac jak najmniej tych wszystkich "superkosmetykow"...

Gość do studentka
jest roznica pomiedzy myciem sie a kapaniem sie :)

Gość jamajka278833
najlepiej wcalne nie kap, co za durne pytania a ty sie codziennie kapiesz po co??? no chyba ze ty tez sie nie myjesz ja synka kapie codziennie w lato po 3 razy dziennie sie pluskal ma 11 miesiecy i lubi sie kapac.

Gość studentka wsz
dobra mianowicie moj jest w wanience myty wloski tylko wodą a tylek noski raczki zelem do mycia dla dzieci

Gość no właśnie i co teraz
nie umiecie odróżnić mycia od kąpieli ? ja biorę kąpiel co 3 dni, a myję się codziennie pod prysznicem i dziecko tak samo od urodzenia: kąpiel co 3 dni, a mycie codziennie, najpierw pod kranem ( po każdej kupce), a jak większe to pod prysznicem, brudne nie chodzi :) latem to i 3 razy dziennie pod prysznic wstawiam

Gość studentka wsz
trudno nazwac to kapiela gdzie w wanience jest 15 cm wody! a duzej wanny nie mam takze pod prysznicem sie bedzie myl jak bedzie wiekszy

Gość mojego faceta szefowa
jest Niemką i ona właśnie wyznaje zasadę kąpania co 2, 3 dni. Nie lubię jej odwiedzać bo strasznie to jej dziecko śmierdzi :O

u nas w szpitalu niemowleta kapane byly codziennie-zawsze rano w domu to samo praktykowalam, zwlaszcza ze corka potrafila okupkac sie po szyje albo ulac i wszystko smierdzialo :-/ mala kapie do dzis codzinnie, tzn jak juz sie ochlodzi to zaczne co 2-3 syn (3,5) codzinnie albo prawie codzinnie bierze prysznic glowke myje mu co 3 dzien

oczywiscie nie codzinnie tylko codziennie nie wiem czemu "e" mi zjadalo :-D

Gość mamuska synusia
ja mieszkam w norwegii i dziecko kapie codziennie i pierwsze słysze zeby ktos kapal 2 czy 3 razy w tygodniu.dla mnie to jest chore zeby dziecka nie umyc codziennie... Doris jak to tak juz pozostanie?? tzn ze ty tez kapiesz sie 2 razy w tygodniu? jejku jak mozna nie umyc sie codziennie tylko nakladac swieza bielizne na brudne cialo ??? tak samo dziecka nie umyc tylko ubrac body i polozyc spac? przciez to bardzo wazne by uczyc dziecko czystosci od malego :)

Gość albingata
To, że ktoś ma inne poglądy na temat kąpieli nie powinno być powodem do wyzwisk i obrażania innych. Drogie mamy trochę kultury. Są różne poglądy na temat kąpieli i każdy ma prawo do robienia tego co uważa za słuszne. Osobiście jestem za opcją, że do pewnego wieku codzienne nasiadówki w wannie dla dziecka nie są wskazane. Dopóki moje dzieci ulewały, robiły rzadkie kupki kąpałam je codziennie wieczorem. Powiedzmy od 8-9 m-ca co 2-gi dzień im starsze co 3-ci. Chodzi o kąpiel z myciem główki oczywiście. Pozostałe dni albo szybki prysznic w zależności od potrzeby albo mycie przy zlewie. Poza tym jeżeli dziecko w wieku 2 czy 3 latek po jednym dniu niemycia śmierdzi potem to raczej musi być chore niż brudne. Matki przesadnie dbające o higienę małych dzieciaczków (bo temat nie dotyczy nastolatków, w których zachodzi burza hormonów a co za tym idzie nadmierne wydzielanie płynów fizjologicznych z różnych miejsc) nie dość, że pozbawiają je naturalnej osłony, którą wytwarza skóra to zwiększają ryzyko alergii skórnych w przyszłości. Droga autorko sama musisz zastanowić się co będzie lepsze dla Twojego dziecka. Co kraj to obyczaj co matka to inny pogląd. Podejrzewam, że zamiast uzyskać odpowiedź masz teraz więcej wątpliwości niż na początku. Z czasem dziecko samo podpowie Ci co masz robić.

U mnie w szpitalu wogóle dzieci nie kąpią :-/ Po cesarce leżałam z pierwszym dzieckiem 6 dni i było tylko chusteczkami wycierane. Mi pediatra mówi,że dopóki dziecko nie zacznie siedzieć to lepiej kapać codziennie,bo wiadomo,że dużo leży,plecki się pocą,a później to co drugi dzień żeby naturalnej warstwy lipidowej nie zaburzyć. Starszego kąpałam codziennie do 2 lat,teraz co drugi dzień kąpanie w wannie,a tak to szybkie mycie.

pupe i buzie trzeba codziennie myc wiec jak mam sie bawic w moczenie pieluszki w misce i mycie pupy na przewijaku to juz wole normalnie wykapac!A tak wogole to moim zdaniem mimo wszystko powinno sie codziennie kapac nawet malutkie dziecko

Gość Pediatra.....................
Kąpiemy najlepiej codziennie, w pierwszej dobie życia nie kąpie się, tylko wyciera by maź płodowa wchłonęła się w skórę jako warstwa ochronna. Oczywiście każdy postępuje wg swego uznania. Ale nie ma przeciwwskazań, ze cały czas ingerujemy w warstwę ochronną, wystarczy np. Balneum lub Oilatum do kąpieli-ot co. :classic_cool: