Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość reaaxds

ludzie którzy nie znają dziś żadnego języka obcego to niedouczone lenie

Polecane posty

Gość ludzie ja obracam sie wsrod lu
dzi na stanowiskach dobrze sobie radzacych w zyciu i jakos nie sa zadnymi poliglotami. ludzie czesto naduzywaja slowa "biegle". biegla znajomoscia moze sie wykazaac tylko rodowity uzytkownik danego jezyka. osoba ktora sie zaczela go uczyc w dowolnym momencie swojego zycia moze znac go jedynie dobrze lub bardzo dobrze ale nie biegle czy perfekcyjnie. sami jestesmy Polakami a czesto do bieglosci w poslugiwaniu sie jezykiem polskim troche nam brakuje

Pani Koleżnako: Zdefiniuj "poziom komunikatywny". Obrażać innych trzeba umieć, bo jak na razie niewiele jest tu wypowiedzi na poziomie. Obelgi na pewno nie są oznaką zainteresowania się problemami społecznymi. A jeśli tak bardzo Cię intryguje ten problem, to mogę podpowiedzieć, że za niedouczenie odpowiadają nie tylko chęci, ale i możliwości danego osobnika - intelektualne i finansowe oraz publiczna edukacja. Może Cię to zdziwi, ale ja angielski miałam w szkole dopiero w liceum.

Gość no i właśnie
znajomości języków obcych wymaga się (choć nie tylko) w takich pracach jak sprzedawanie suvenirów, w sklepie czy na sekretarke. W dużej firmie na wyższym stanowisku po co to komu jakiś tam angielski skoro ma sekretarke właśnie?:)

Po co mam definiować słowo komunikatywny, skoro mówi ono samo za siebie? Ale przepraszam, nie wzielam pod uwage, ze moga byc braki rowniez w jezyku ojczystym, więc już tłumaczę: jest to poziom, ktory osiagaja osoby, potrafiace sie swobodnie porozumiec w wiekszosci banalnych sytuacji typu: pytanie o drogę, robienie zakupów etc I jestem zdania, że KAŻDY, ale to każdy, może się nauczyc jezyka w sposob komunikatywny w szkole. Nauczyciele często zawalają, ale jest taka masa pomocy naukowych, darmowych, ze tłumaczenie siebie typu 'mialem checi, nie mialem mozliwosci' jest komiczne. Moj znajomy - osoba kompletnie bez słuchu, bez zdolnosci lingwistycznych, nauczyl sie sam, kazdego dnia poswiecajac 30min na powtorzenie słówek; angielskiego w szkole zupelnie nie mial. I dlaczego nie mamy kogos nazwac leniem, skoro jest leniem?:D Co w tym jest nieetycznego lub niehumanitarnego?

Gość popieram .....
dzisiaj tylko bałwany nie mówią po angielsku

Gość i siedza takie tępaki
po biurach,urzadach w POlicji i przynosza Polsce wstyd a przecież ludzi mówiących po angielsku nie brakuje tylko w tym chorym państwie licza się tylko układy

Gość warszawski krawęznik
będąc młodym i w ogóle nie mówić w żadnym ocym języku to wstyd

Gość to porazka
ale na kafe jezyków nie znaja

Gość nieprawda ze nie mozna nauczyc
sie biegle jezyka. Ja mowie biegle po francusku i angielsku, w takim stopniu ze osoby z danego kraju z ktorymi rozmawiam sa zdziwione moim poziomem (podobno mowie po françusku lepiej niz wielu francuzow) po prostu trzeba miec checi i duzo praktyki, moez troche zdolnosci w tym kierunku.

Gość uwazam ze nieglupia byla nauka
rosyjskiego dawniej w szkole, rosyjski jest dla Polakow bardzo łatwy i daje przewage np nad Niemcem czy Francuzem, ktory sie praktycznie nigdy go dobrze nie nauczy - a my możemy - i jest przydatny w swiecie. Angielski jest bardzo prosty dla Skandynawów, Niemców, nic dziwnego, ze go umieja, dla nas to inna grupa jezykowa, bardzo rzadko Polacy mówia naprawde dobrze po angielsku. No i zwazcie ze większosc Anglików , Australijczyków i Amerykanow nie zna zadnego obcego jezyka.

Gość a co to znaczy holster
po angielsku wiesz?

Gość ja znam angislkei i wloski

Gość slowek to ja tez moge sie nauc
zyc prawie kazda ilosc poswiecajac codziennie 30 minut. ale jezyk to nie same slowka. to konstrukcje gramatyczne a z tym mam mase problemow