Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mika pika tika

sterylizacja u kobiety podczas cesarki?

Polecane posty

Gość mika pika tika

czy ktos sie orientuje odnosnie podwiazania jajowodow podczas cc czy jest to mozliwe? czy jednak podczas cc nie da sie tego zrobic? nie mieszkam w polsce i tutaj jest to legalna antykoncepcja chcialabym sie zdecydowac poniewaz mam juz 3 dzieci a lecze sie na serce wiec lekarz powiedzial ze ciaza w moim przypadku nie jest juz wskazana

można to zrobić podczas cc, często nawet w polsce gdzie nie wolno, kobieta dogaduje sie z lekarzem żeby to zrobił. Prawda jest taka, że po około miesiącu nie ma śladu po operacji w organizmie i nikt lekarzowi nie udowodni ze to zrobil, objaw taki jak przy niedrożnych jajowodach czy innych przypadłościach. Czytałam o tym spory artykuł. Więc lekarze sie nie obawiają bo nikt nic nie rozpozna, sama mam lekarke w rodzinie i robila to nieraz. Jedyny minus to nieodwracalnośc ale akurat wielu kobietom to wlasnie odpowiada. Ja na twoim miejscu pogadalabym z lekarzem. Ale jestem pewna ze mozna przy cc, i najczesciej wtedy sie to robi wlasnie. To jest tzw zgoda na poszerzoną operację:) skoro w polsce to jest nielegalne niby a sie robi, to za granica tym bardziej i to przy cc najlepiej.

Gość mika pika tika
dziekuje ci bardzo za odpowiedz...polozna mi powiedziala ze jak najbardziej moge to zrobic tylko ze o szczegoly sie jej nie dopytalam ale i tak jeszcze mam troszke czasu wiec zbieram informacje na ten temat :) ciekawi mnie jeszcze czy ten zabieg czasowo wydluza cc i czy jest niebezpieczny? w sensie czy moga sie pojawic jakies komplikacje

ta moja znajoma lekarka mówi ze sprawny lekarz zrobi to tak ze nawet pielęgniarka asystująca przy cc nie wie kiedy:) podobno to jest chwilka. Wiec nie wydłuża za bardzo, prawie wcale. Nie miała nigdy koplikacji przy podwiązywaniu bo dla lekarza to jest pikuś, jak wiązanie buta, serio, to jest chwilka i juz podwiązane. Podobno duuużo szybciej niż zawiązywanie kikuta po wyrosku robaczkowym, a to jest jak wiesz koniec operacji i praktycznie ostatnia, króciutka rzecz.

Gość kobieta marnotrawana
dziewczyny nic nie wiecie?

Gość to ciekawe ciekawe
Zastanawiam się czy nie jest przez to większe cięcie, bo przecież cc robi się w dole brzucha a jajniki są dużo wyżej zwłaszcza przy powiększonej ciężarnej macicy. Szczerze mówiąc gdybym nie planowała więcej dzieci to też bym się zdecydowała na taki zabieg

Gość grtgetgeg
Wydaje mi się że sterylizacja podczas cesarki jest niewskazana, a to dlatego że do sterylizacji organizm powinien być unormowany hormonalnie a ciąża takie unormowanie wyklucza. Zatem podejrzewam że gdyby taki zabieg miał być nieratującym życie ale przeprowadzonym planowo i z wszelką ostrożnością, to wyznaczono by inny termin, już po przygotowaniu organizmu.

Gość grtgetgeg
"ciekawi mnie jeszcze czy ten zabieg czasowo wydluza cc i czy jest niebezpieczny?" A jak myślisz? Podpowiem: chirurg ma dwie ręce a działań jest więcej do wykonania, i to trudnych.

W Niemczech podwiazanie jajowodów przy cc wykonuje lekarz na zyczenie. Znaczy, kiedy cc byla planowana. Przy cc naglym nie wiem, czy jest czas na uzgodnienie. "Unormowanie hormonalne" po ciazy widocznie nie ma znaczenia. Wiem z wlasnych doswiadczen ;-) ze nie podwiazuje sie jajowodów w drugiej polowie cyklu ze wzgledu na mozliwa ciaze- zaplodnione jajeczko w jajowodzie, wedrujace do macicy-wtedy podwiazanie jajowodu zakonczylo by sie ciaza pozamaciczna :-( Idealnym czasem jest wtedy pierwsze pare dni cyklu, przed jajeczkowaniem.

Gość to ciekawe ciekawe
grtgetgeg- przecież nie usuwa się jajników więc hormony dalej działają, w czasie zabiegu podwiązywane są jajowody tak że komórka jajowa jest produkowana ale nie ma możliwości się uwolnić. Choć faktycznie nazwa sterylizacji odnosi się do całkowitego usunięcia, w praktyce wygląda to inaczej.

Gość sssssssssssssssssssssseeee
jajniki zostają więc hormony normalnie działają, jest okres itd

Tak jest :-) Po sterylizacji nie dochodzi do zadnych zaburzen hormonalnych, a macica po ciazy normalnie sie obkurcza- niedrozne jajowody nie maja na to zadnego wplywu.

Gość grtgetgeg
Aha! No to ja myślalam o innej metodzie sterylizacji.

Gość jakaj jaka jakaj
ja za 3 mies poddam sie zabiegowi przy cc to napisze jak bylo

Nie poczujesz nawet, jesli bedzie to przy cesarce robione- badz przy jakiejkolwiek innej operacji ginekologicznej :-) Nastepny cykl jest juz calkowicie bezpieczny, jestes stale nieplodna.

Gość kolapera
przede mna trzecia cesarka - za 7miesiecy i zastanawiam sie na sterylizacja-jeszcze nie rozmawialam z lekarzem. Czy kto wie jakie sa skutki uboczne?Mam 33 lata

Gość ja tez mysle nad tym
przygotowuje sie do cc własnie ze wzgledu na sterylizacje,za jakies 2 miesiace i tez zastanawiam sie nad skutkami ubocznymy,ale w polsce to zabieg nielegalny wiec chyba za duzo sie nie dowiemy

Gość Peti Berlin
WITAM Wszystkich.....odpowiadam tu na pytanie...jestem pare dni po op tzn 22 .11. 11 mialam cesarke,byla to 2 ciaza,dziecko 3! bo 1 byla blizniacza;)wiec postanowilam cos zadzialac i przeprowadzono u mnie sterylizacje...bolalo po troszke mocniej niz po pierwszej cesarce i 3 dni mialam mocne krwawienie ...dzis juz lepiej...wiem tez jak zadecyduje moge jeszcze zostac mama ale juz nie naturalnie ale .......dalej juz same wiecie pozdrawiam serdecznie! patka

Gość liluszkaa
hallo ja mialam i mam 20 lat temu przy 3 cesarce lekarz podwiazal mi jajniki nic nie powiedzial ale jak sie ocknelam po operacji to odrazu go zapytalam czy mam podwiazane jajniki to tylko mi powiedzia ja nic nie wiem jakie jajniki a mnie tak bolaly ze myslalam ze mi rozerwie wszystko w srodku miesiac pozniej poszlam na kontrole do lekarza i sie zapytalam w prost to mi powiedzial a skad ja to wiem to mu powiedzialam ze przeczytalam na wypisie ze szpitala bylo tam napisane sterilzation madlener czy cos takiego a taka glupia to raczej nie jestem skoro sterilization to nic innego jak sterylizacja i tak sie dowiedzialam ze mam podwiazane jajniki ... takze przy cesarce jest mozliwe i trzeba gadac z doktorem ja nie gadalam ale moj tesc to juz po znajomosci zalatwil :-)

Gość gość
Boże teść, to chyba prowokacja. Dlaczego ktoś zadecydował za ciebie,przecież to twoje ciało.