Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Caresiatko

Czy to prawda że mój świadek z bierzmowania nie może zotać moim mężęm??

Polecane posty

Gość pewnie pewni ze nie
no jasne ze nie moze bo twoj swiadek z bierzmowania to kobieta a jak niby kobieta moze zostac mezem:P?? przynajmniej u mnie w kosciele jest przyjete ze swiadkiem kobiet są kobiety a u mężczyzn mezczyzni

Gość oczywiscie ze nie moze

Gość pewnie pewni ze nie
słuchaj nie mów ze bzdura bo w moim miescie w 3 parfiach tak jest ze swiadkiem kobiet są kobiety a facetów są faceci ja tego nie zmienię tak jest i koniec kropka a do twojego pytania to niewiem czy moze czy nie

Gość w zasadzie to nie jest mile wi
dziane jak chłopak czy narzeczony jest świadkiem bierzmowania ale zakazu raczej żadnego nie ma, przecież na tych dokumentach nie ma napisane kto jest świadkiem A nie jest mile widziane bo świadek bierzmowania teoretycznie powinien prowadzić dobrą droga i być pewnym autorytetem dla tej osoby ale wydaje mi sie że tak troche postronnym, przynajmniej za moich czasów tak było.

w kościele istnieje coś takiego jak przeszkoda powinowactwa duchowego, czy spokrewnienia duchowego. niezaleznie od nomwnklatury - na pewno nie mozesz wyjsć za swojego ojca chrzestnego. co do świadka bierzmowania to raczej nie ma przeszkód.

Oczywiście że może a jak jest problem z jakimś księdzem to kodeks kanoniczny do rączki jednej do drugiej pismo święte Kat. Kościoła katolickiego tu źródeł właściwych można jeszcze trochę wymienić lektura i do proboszcza jeśli tam się znajdzie że można. W walczyć o swoje. Tylko ostrożnie bo może się okazać że w ogóle się ślubu w tej parafii nie dostanie jak się trafi na matoła ale raczej nie chcą mieć u biskupa swoich wiernych więc z argumentami nie dyskutują. Jak się okaże że nie można to można do biskupa (czasem jak jest fajny proboszcz to wystarczy jego zaangażowanie) iść i pogadać co można zrobić naprawdę dziwne układy potrafią przejść jak się bardzo chce (oczywiście bez przegięć jak twoim świadkiem jest np. brat to nie ma szans ale to taki hardcorowy przykład ;) ).

dzieki dziewuszki bo juz od paru osób słyszałam ze niby nie moze i sie wystraszylam pniewaz moim swiadkiem był moj narzeczony. W przyszłym roku planujemy slub i myslłam ze bedzie z tym problem

Gość zzzzzzzzzzzxxxxxxx
Nie martw sie. Nie bedziesz miała zadnego problemu. Ja tez znam przypadek z mojej rodziny ze narzeczona była swiadkiem bierzmowania swojego przyszłego męza i nie było zadnych problemów. A pozatym to skąd kto ma wiedziec kto był swiadkiem na bierzmowaniu? Nigdy nie słyszałam zeby ksiądz sie o to pytał. To nie ma zadnego znaczenia i nie tu przeciwskazan do zawarcia slubu. Jestem pewna na 100%.