Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

............+.............

***************BARKA*******************

Polecane posty

najstraszliwsza dla mnie wiadomość...prezydent na uchoxctwie...pan prezydent Kaczorowski zginął.... http://bialystok.gazeta.pl/bialystok/1,35235,7752837,Ryszard_Kaczorowski_nie_zyje.html wraz z nim prezydent Kaczyński z małżońką i przeszło 88 osób, dowódcy wojskowi, przedstawiciele rodzin katyńskich....mój Boże to największa tragedia jaka mogła nas spotkać... http://www.dziennik.pl/katastrofa-smolensk/?gclid=CIHrh5KO_KACFckTzAodGnNKuw http://www.youtube.com/watch?v=6840MizeWdw http://www.youtube.com/watch?v=G4-5JPATep8

Zginęli wartościowi ludzie. Ludzie dla których Hasło Bóg Honor Ojczyzna znaczyły coś więcej niż pusty slogan. Wieczne odpoczywanie racz im dać Panie... Lączę sie duchowo z bliskimi wszystkich ofiar tego wypadku. Ogrom ich bólu mentalnie przytłacza. Udzwignąć damy radę. Boję się przyszłości ;( Gniewko🌻 Ty dobry człowieku 🌻

Gniewko🌻 prosta istota jestem. Nie rozumna w kwestiach wielu... Powiedz proszę skąd Ty piszesz do nas?

Tak Hakónia zginęło dużo wartościowych ludzi... szkoda że za życia ich niedoceniano... tak... a przecież każdy z nas kogoś z nich znał bliżej lub dalej...od strony rodziny...lub przyjaciół.... tak świeć Panie nad ich duszami...

Gniewko🌻 to niezupełnie prawda że nie byli doceniani za życia A jeśli to to ja byłam po tej drugiej stronie. Znałam kogoś osobiście. To zaszczyt.

Gniewko🌻 wpisałeś słowo w ksiedze pamiątkowej ode mnie? Jeśli to możliwe to bardzo proszę. 🌻

🌻http://www.youtube.com/watch?v=SxdzF1bngy0&feature=related🌻 O matko kochana! Tyle tu tego.. Celowo wybrałam ten z pośród innych namnożonych... tu filmików aby słuchając go oddać się zadumie nad przemijaniem WSZYSTKICH bez względu na kolor bądz światopogląd rangę stanu lub wyznanie . http://www.youtube.com/watch?v=kQNzPk9fbH0🌻 Ktoś bliski powiedział dziś do mnie tak - dziś w TV ktoś twoje słowa cytował"Starajmy się na codzień żyć tak jak gdyby każdy kolejny dzień był naszym ostatnim..." Spieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą!!! 🌻 ❤️

oni się modlą z Pawłem II? nie jestem do końca pewien przecież większość z nich była w stanie wojny w Afganistanem, Irakiem, a Jezus obiecywał raj tylko dla siewców pokoju na świecie.

Hakónia, Delfi atmosfera tam niesamowita....cisza jak strzała w serce się wdziera... prośbę spełniłem... a i dziś jeszcze świeczkę zapaliłem... ale wciąż nie mogę uwierzyć...

Gość ze ..............
to był zamach? lepiej uwierz.

Wiedziałam że można na Ciebie liczyć! Po stokroć dziękuje!!! W życiu pojawiają się chwile przez nas nie proszone. . Gniewko dziękuje Ci że jesteś🌻

Kolejna data w historii wyryta, nazwiska, których naród nigdy nie zapomni. Katedry pełne modlitw zwróconych za dusze tragicznie zmarłych. Miliony słów, ku pamięci ofiar tamtego miejsca. Mnichów tysiące, w górze czarne wiszą flagi, jedna intencja pochód smutnych ludzi prowadzi na teren, w którym tragedia odbiła się echem. Świat cały, na tle kraju żałobą spowitego nie różni się. Wydarzenie, które zamknęło ludziom usta, a serca otworzyło, w miejscu, gdzie historia kołem się zatoczyła po raz kolejny ten sam naród cierpi po katastrofie, jakiej świat nie widział. To tam Polacy, zginęli za Polaków.

Smutne sprawy dotykają nas zawsze niespodziewanie, czasem potrzeba dużo czasu aby się z nimi oswoić, pogodzić. Pamiętajmy o tych co odeszli, lecz cieszmy się z tymi co są z nami, bo nie zbadane są koleje losu.

Czas Wszystko ma swój czas Wszystko jest zaplanowane, I te chwile ,na które czekamy I te wcale przez nas niechciane Jest czas radości, który mógłby upływać wolniej, I czas smutku ponury co w nieskończoność się ciągnie. Jest czas spokoju, gdy morze cichutko mruczy rybakom, I zły czas niepokoju, szarpany szponami wiatru Jest czas długiego milczenia, gdy w gardle uwięzną słowa Jest czas ciągłego mówienia, kiedy rozpiera nas mowa Jest czas wspaniały budowania, kiedy ku górze wznosi się wszystko A potem jest czas rujnowania wystarczy chwila, by wszystko prysło Wszystko jest dobre w swoim czasie jeśli umiemy to przyjąć w darze I znaki czasu odczytywać Co będzie jutro - czas nam pokaże. http://www.youtube.com/watch?v=Ys5q82FTexs ❤️jestem z Wami

❤️ Delfinko🌻 kochana Tyś mądra kobieta i piszesz to co ja myślę i czuję . Dziękuję Ci. Smutek w sercu noszę z żałości dla tych co zostali i padół łzami napełniają. Z serca mocno wierzę iż Ci którym tak straszliwie odejść przyszło są już zbawieni. Wiesz zapewne że w sytuacji śmiertelnego zagrożenia kapłan może dokonać absolutorium i w chwili skonania człowiek serca skruszonego odchodzi z odpustem zupełnym. Wierzę że tak właśnie się stało i to otuchą napawa. Bez względu co poniektórzy... tu napisali a ja mu błądzącemu jak każdy z nas.. odpuszczam ale dysputy podejmować nie zamierzam bo to jak by plewy młócić ...;) pozdrawiam Cię ciepło i musowo a z radością dla drucha naszego dzielnego Gniewka NAJ PIERWSZEGO kwiat w jakże wymownym i naszym ulubionym kolorze🌻 :)

Mam nadzieję że moje :) nie są zbyt niestosowne ale widzicie życie nieubłaganie toczy się dalej a ja zmarszczek najwiecej mam od uśmiechu bo jak tu gęby nie cieszyć jak taki mały szkrab Ci powie- proseee paniii a ja sie tak bojałem a to nie było wcale strasne po te carodziejskie płyny zecywiście działująąą juz bende pani wiezył! :):) i my bądzmy silni wiarą!!! o to Was proszeeeeeeeee :)

PSALM 92(91) Sprawiedliwe rządy Boże 1 Psalm. Pieśń. Na dzień szabatu. 2 Dobrze jest dziękować Panu i śpiewać imieniu Twemu, o Najwyższy: 3 głosić z rana Twoją łaskawość, a wierność Twoją nocami, 4 na harfie dziesięciostrunnej i lirze i pieśnią przy dźwiękach cytry. 5 Bo rozradowałeś mnie, Panie, Twoimi czynami, cieszę się dziełami rąk Twoich. 6 Jakże wielkie są dzieła Twe, Panie, bardzo głębokie Twe myśli! 7 Człowiek NIEROZUMNY;-) ich nie zna, a GŁUPIEC ich nie pojmuje. 8 Chociaż występni plenią się jak zielsko i złoczyńcy jaśnieją przepychem, i tak na wieczną zagładę. 9 Ty zaś, o Panie, na wieki jesteś wywyższony. 10 Bo oto wrogowie Twoi, Panie, bo oto wrogowie Twoi poginą, rozproszą się wszyscy złoczyńcy. 11 Wywyższyłeś mój róg jak u bawołu, skropiłeś mnie świeżym olejkiem. 12 Oko moje patrzy na nieprzyjaciół, . Słuchają moje uszy moich przeciwników. 13 Sprawiedliwy zakwitnie jak palma, rozrośnie się jak cedr na Libanie. 14 Zasadzeni w domu Pańskim rozkwitną na dziedzińcach naszego Boga. 15 Wydadzą owoc nawet i w starości, pełni soków i zawsze żywotni, 16 aby świadczyć, że Pan jest sprawiedliwy, moja Skała, nie ma w Nim nieprawości.

PSALM 135 Hymn pochwalny Alleluja. Chwalcie imię Pańskie, chwalcie, słudzy Pańscy wy, którzy stoicie w domu Pańskim, na dziedzińcach domu Boga naszego. Chwalcie Pana, bo dobry jest Pan, śpiewajcie Jego imieniu, bo łaskawe. Pan bowiem wybrał sobie Jakuba, Izraela - na wyłączną swoją własność. Wiem, że Pan jest wielki i że Pan nasz jest nad wszystkimi bogami. Cokolwiek Panu się spodoba, to uczyni na niebie i na ziemi, na morzu i we wszystkich głębinach. Sprowadza chmury z krańców ziemi, wywołuje deszcz błyskawicami i dobywa wiatr ze swoich komór. Poraził pierworodnych w Egipcie, od człowieka aż do bydlęcia. [W tobie, kraju egipski], zdziałał znaki i cuda przeciw faraonowi i wszystkim jego sługom. Poraził wiele narodów i zgładził królów potężnych: amoryckiego króla Sichona i Oga, króla Baszanu, i wszystkich królów kananejskich. A ziemię ich dał w posiadanie, w posiadanie Izraela, swojego narodu. Twe imię, Panie, trwa na wieki, Twa pamięć, Panie - z pokolenia w pokolenie. Pan bowiem zapewnia praworządność swojemu ludowi i lituje się nad swymi sługami. Bożki pogańskie to srebro i złoto, dzieło rąk ludzkich. Mają usta, ale nie mówią, mają oczy, ale nie widzą, Mają uszy, ale nie słyszą; i nie ma oddechu w ich ustach. PODOBNI SĄ DO NICH CI;-), którzy je robią, i każdy, co w nich ufność pokłada. Domu Izraela, błogosław Pana, domu Aarona, błogosław Pana! Domu Lewiego, błogosław Pana, wy, co boicie się Pana, błogosławcie Pana! Niech będzie błogosławiony Pan z Syjonu, który mieszka w Jeruzalem! .

dlaczego modlitwa Ojcze nasz, powinno być odmawiane często? .MOIM ZDANIEM Ponieważ w tej modlitwie jest zawarte najważniejsze ,,daj nam chleba" i odpuść nam nasze winy jako i my odpuszczamy naszym winowajcom. i ponoć tą modlitwę zostawił na Jezus. ale człowiek dominikanin postanowił to zmienić i do dziś nikt tego nawet nie zauważył. i powtarza się przede wszystkim zdrowaś Mario. http://www.mbkp.info/modlitwy/rozaniec-powstanie.html Modlitwa nieustanna Od wieków chrześcijanie próbowali odpowiedzieć na wezwanie św. Pawła do nieustannej modlitwy. Jednym ze sposobów było powtarzanie różnych modlitw. Pierwszą i najstarszą modlitwą chrześcijan jest modlitwa, której nauczył sam Jezus - Ojcze nasz. Dlatego też niektóre reguły zakonne zobowiązywały prostych mnichów do wielokrotnego powtarzania właśnie tej modlitwy. Sam zwyczaj powtarzania tych samych krótkich formuł modlitewnych jest powszechnie spotykaną formą modlitwy wśród ludów różnych kultur. Znany w jest w tradycji Kościoła katolickiego, wystarczy wspomnieć nasze liczne litanie, znany był już też w czasach Starego Testamentu, chociażby w Psalmie 136 z jego powtarzającym się refrenem "Bo Jego łaska na wieki". Nie mniej znany jest w Kościołach wschodnich. Znane są np. świadectwa o pustelniku Pawle z Teb (III w.), który starał się odmawiać każdego dnia trzysta razy "Ojcze nasz". Do liczenia modlitw używał trzystu kamyków. Od w. VI używano już do takiego liczenia sznura z paciorkami. Od pierwszych wieków chrześcijaństwa odczuwano także potrzebę proszenia o wstawiennictwo Najświętszej Maryi Panny. Nim powstał różaniec Modlitwy liczono, dlatego, że przyjmował się zwyczaj odmawiania ich 50 lub 150 razy. Dlaczego właśnie w takiej liczbie? Usiłowano zachować podobieństwo do Psałterza, w którym jest 150 Psalmów, podzielonych na 3 księgi, po 50 każda. Było to związane także z praktyką pokuty: zamiast zadanych przez spowiednika Psalmów można było odmówić tyle samo "Ojcze nasz" lub "Zdrowaś, Maryjo". W ten sposób niemal równocześnie w XI-XIII w. pojawiło się liczenie "Zdrowasiek" i służące do tego narzędzie - koronka. Dzisiaj są to oczywiste składniki naszego Różańca. Taki pierwowzór Różańca mógł znać i propagować św. Dominik. Równie ważne było połączenie "Zdrowaś, Maryjo" z "Ojcze nasz". Oczywiście, zdawano sobie sprawę z tego, że Modlitwa Pańska jest niezastąpionym wzorem każdej modlitwy chrześcijańskiej. Zatem odmawianie "Ojcze nasz" zawsze w połączeniu ze "Zdrowaś, Maryjo" wskazuje na niezwykłe wyróżnienie "Zdrowaśki". Sądzono, że do modlitwy, której nauczył Chrystus, należy dołączać modlitwę, która mówi o Nim samym. Obie modlitwy składały się niejako na streszczenie wiary. W średniowieczu nie posługiwano się katechizmami, ale prawd wiary uczono się z formuł używanych w modlitwie. Różańcowe tajemnice Medytacja o życiu Pana Jezusa jest zawsze najważniejszą częścią modlitwy. Na długo przed powstaniem Różańca rozmyślano już nad różnymi wydarzeniami opisanymi w Piśmie. Jednak różaniec w postaci znanej nam dzisiaj wyłonił się dopiero w XV wieku, a zawdzięczamy to dwom wydarzeniom. Na początku XV w. w klasztorze kartuzów w Trewirze jeden z mnichów, Dominik z Prus (a więc z naszych okolic), do każdej ze 150 "Zdrowasiek" po słowie "Jezus" zaczął dołączać krótkie zdania przypominające różne epizody z życia Chrystusa i Jego Matki (np. "któregoś Ty, Panno, z Ducha Świętego poczęła", "którego św. Jan ochrzcił w Jordanie i nazwał Barankiem Bożym", "który na górze Tabor przemienił się na oczach apostołów"). Co prawda te "klauzule" z kartuskiego Różańca Błogosławionej Maryi nie utrwaliły się w powszechnie dziś praktykowanym Różańcu, ale wycisnęły jednak na nim swe piętno: dzisiaj także wiążemy poszczególne dziesiątki z określoną tajemnicą, tzn. z wydarzeniem z dziejów Jezusa i Maryi, które wymaga od nas medytacyjnego "zachowania w sercu". Był to jednak bardzo wczesny precedens dla zaproponowanych przez Jana Pawła II "tajemnic Światła" - wśród pięćdziesięciu klauzul różańcowych, jakie opracował Dominik z Prus, aż osiem dotyczy działalności publicznej Pana Jezusa: "Którego Jan ochrzcił w Jordanie i wskazał Go jako Baranka Bożego", "Który przez czterdzieści dni pościł na pustyni, a szatan kusił Go tam po trzykroć", "Który zebrawszy uczniów głosił światu królestwo niebieskie", "Który przywracał wzrok ślepym, oczyszczał trędowatych, leczył chromych i uwalniał wszystkich dręczonych przez diabła", "Którego stopy Maria Magdalena oblała łzami, wytarła włosami, całowała i namaściła olejkiem", "Który wskrzesił martwego od czterech dni Łazarza, a także innych zmarłych", "Który w Niedzielę Palmową siedząc na oślęciu przyjęty został przez lud z wielką chwał", "Który na ostatniej swej wieczerzy ustanowił czcigodny sakrament swego ciała i krwi" Ostateczny kształt modlitwy różańcowej ustalił się w XV w. dzięki dominikaninowi Alanusowi de Rupe (1428-1475). On ustalił liczbę 150 Zdrowaś Maryjo na wzór 150 psalmów, które podzielił na dziesiątki poprzeplatane modlitwą Ojcze nasz. Dla rozpowszechniania tej modlitwy założył pierwsze bractwo różańcowe, które szybko rozprzestrzeniły się w kościele. Duże znaczenie miał tu również wynalazek druku, który wpłynął na wytworzenie się w końcu tego samego stulecia wzorcowej listy piętnastu tajemnic (która była wyborem ze znacznie szerszego zestawu, będącego wcześniej w użyciu). Dominikanie dokonali więc wielkiego dzieła: podejmując główne natchnienie Różańca kartuskiego (łączenie odmawiania modlitw z rozważaniem tajemnic), uczynili z Różańca główną modlitwę ludzi świeckich. Istota Różańca Specyfiką różańca jest odmawianie i rozmyślanie, równoczesne połączenie modlitwy ustnej z rozważanie Ewangelii. Papież Leon XIII w encyklice różańcowej "Iucunda semper" z 1894 r. uczy, że "bez rozważania tajemnic nie ma Różańca". Jest to najlepsza odpowiedź na pytanie, które pojawiło się na początku. Rozważanie wydarzeń zawartych w tajemnicach różańcowych prowadzi do pogłębienia znajomości wiary. Jeśli Matka Boża przy każdej okazji prosi nas o Różaniec, to prosi nas właśnie o poznanie tajemnic wiary i o życie tymi tajemnicami. Prosi także dla tego, że Ona jest w Różańcu i chce nam pomagać wnikać w nie. Modląc się na różańcu należy próbować wyobrażać je sobie, ale także zastawiać się co, dlaczego i po co, Bóg uczynił, co uczyniły osoby, o których mowa w tajemnicach, co mogły przeżywać.

ha!!!! no wreszcie po tylu razach!!! Hakónia wytłumacz teraz ty mnie prostemu człekowi...jak to możliwe, że przez ostatnie dni nie mogłem logować się ze swojego konta??...jak sądziś może przeciążenie sieci??