Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość patitititititititi

MAŁY KOTEK!!!!!!! PILNE!!!!!!!!!!!POMOCY

Polecane posty

Gość patitititititititi

Wlasnie znalazlam malego kotka ktos go wyrzucil na ulice jest wielkosci moze z 12 cm co takiemu maluchowi moge dac jesc? cieple mleko wystarczy??

Gość patititititititi
i jeszce ma zaropiale oszko i nos;/ nie mam w tej chwili kropelek specjalnych do oczu wiec moge przemyc woda utleniona? albo moim plynem do soczewek?

Gość rumianek zaparz
najlepiej i mu przemyj, albo czystą ciepłą wodą. Tak będzie najbezpieczniej dla kotka.

Gość do autorki....
nie tylko nie wodą utlenioną (ma właściwości żrące i jest zbyt silna do oczu), to musi być woda borowa, specjalna do oczu. Jak jest taki mały, to nie wiem czy sobie poradzisz z tą ropką.

Gość pytaj na forum miau
, albo na innych kocich. Nie wiem, czy tymi płynami mozesz przemyć, lepiej zwykłą przegotowaną wodą mu przemyj.

Gość do autorki....
Maść by się przydała i przypuszczam, że antybiotyk też. Zadzwoń do weterynarza, powiedz, że masz malutką znajdę i że chciałaś pomóc. Może trafisz na ludzkiego człowieka - weterynarza o dobrym sercu, to ci powie.

Gość ja bym tak to uczynila
przemyj woda z rumiankiem zarowno oczko jak i nos zawsze tak robilam jak koki moje mialy taki stan zapalny

Gość gghhff
Przemyj zaparzonym rumiankiem. W nocy pewnie nie bedzie mogl spac, przygotuj termofor z ciepla woda, to mu pomoze zasnac.

Gość gghhff
Aha,a a karm mlekiem zmieszanym z woda.

Gość patititi
dziekuej za rady:) oczko juz mu oczyscilam i go ogolnie tez:) tak wiem tylko dzis sobota mam male miasteczko i nie mam czynnej apteki zeby cos wykupic;/ moze do poniedzialku rumanek starczy :) jakies witaminki takie dla ludzi w malych dawkach moge mu dawac czy moze lepiej poczekac na cos kociego?

Najwazniejsze - dogrzewac, dogrzewac i jeszcze raz dogrzewać! Termofor okrecic kocem i połozyc na nim kociątko, wsadzic mu jakiegos miśka ktory bedzie mu robił za mame, najlepiej jakieś kudłate futerko. Kup kilka strzykawek, ktorymi bedziesz karmiła malca. Wazne, zeby kot sam ssał, bo inaczej mozesz mu zalać płuca mlekiem. Mleko - ja wykarmiłam 2 miesieczne koty znalezione w worku na mleku dla kotów Whiskasa (ok 4 zł za buteleczkę). Krowiego nie możesz mu podawać absolutnie. W najbliższym czasie tylko tym mlekiem mozesz go karmic. Nastepna sprawa - kotki same sie nie wypróżniają - wilgotny wacik i lecisz z koksem. Takimi wacikami mozesz tez przecierac co jakis czas malca, bo pewnie jest brudny. Zawieź go do weterynarza, on ci powie w jakim wieku jest kot i czy nie ma czasem kociego kataru. Kota musisz czesto głaskać, dotykać, nosić, brac na kolana, bo inaczej umrze. Nie podstawiaj go pod kaloryfer. Pisz: gg: 12458153

Gość co to znaczy ze kotki same sie
nie wyprozniaja??? spadlas z choinki?

Gość do autorki....
Tak to prawda, trzeba pocierać watką, pupę kotka. Tak robi matka, zlizując oczyszcza jego . Coś w tym jest z natury.

Gość zadne mleko z whiskasa...
mozesz mu dac zwykle krowie ale najlepiej jakbys mu kupila mleko dla ludzkich niemowlat w proszku np. NAN ja mojego pieska znajde (jeszcze slepy byl) karmilam tym mlekiem (i krowim tez) i wyrosl na duzego zdrowego psa...natomiast do przemywania oczka i nosa napar z rumianku tylko nie wrzatek....najlepiej letnim prawie chlodnym.... i pod zadnym pozorem nie woda utleniona bo zrobisz z niego kaleke!!!

Widać, że ktoś ma duży dużą wiedze na temat opieki nad małymi osieroconymi kociętami. Małemu kotkowi, takiemu kilkutygodniowemu pomaga wypróżnić się matka. Jesli nie ma matki, to człowiek musi się tym zająć. Wilgotnym wacikiem pocieramy w okolicy genitaliów, aby kot mógł się wypróżnić. Wiem, obrzydliwe, ale nie ma innego wyjścia. Autorko poczytaj, tu jest wszystko: http://kociadolina.schronisko.net/article3.html

Gość patitititi
dobrze dziekuje wszystkim jeszcze raz:):) narazie maluch spi mi na kolanach:)

Gość doryv
Od wczoraj opiekuję się małymi kotkami ich matka zginela mają ok.2tyg.karmiłam je pierw mlekiem krowim później wyczytałam ze dobrze dawać NAN ale po nim dostały biegunki sa jakby słabsze i lzejsze martwie się że mogą nie przeżyć zwłaszcza ze niechętnie jedzą byłabym wdzięczna za dobre rady gdyz nie wiem co dalej robic czy wrocic do mleka krowiego i co na ta biegunke im dac moze byc smekta? a zapomnialabym o najwazniejszym kotki znalazlam 5 dni po smierci ich matki wiec byly wyglodzone ale cud ze tak dlugo przezyly niekarmione i nieogrzewane teraz tula sie do butelki z ciepla woda pomozcie mi ocalic te malenstwa