Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Rosną mi tzytze

Z jakiej wsi pochodzą ludzie, którzy ubrali bluzkę/buty/sweter?

Polecane posty

Ciągle słyszę, że ktoś coś "ubrał". "Ubrałam buty, ubrałam sweter, ubrałam kurtkę". Dzisiaj, jak usłyszałam w jakimś programie, chyba w Dzień Dobry TVN reporterkę mówiącą "ubrał spodnie" czy coś takiego to ręce mi opadły. UBRAĆ to można conajwyżej choinkę :P

Gość kjngtfr
wg autoki na pewnoe powinno się mowic 'nalozyc buty' ewntualny wlozyc a ja mowie ubrac, bo tak mi sie podoba :P

Gość hehheh ja też zawsze się
ubieram :D

jha tez sie ubieram a nie wkladam nakladam itp wydaje mi sie ,ze to o rejon chodzi cos w stylu pojsc na dwór ,podwórko a wyjsc na pole

Gość Oczywiście że SIĘ UBIERA ale
spodnie można co najwyżej włożyć :O Chyba, że spodnie chcecie w coś wystroić, wtedy można je w coś ubrać :O I to nie kwestia rejonu, ale poprawności języka ojczystego :O

ubrać się — ubierać się 1. «włożyć na siebie ubranie, obuwie, nakrycie głowy» 2. «kupić sobie ubranie lub kazać sobie je uszyć; też: nosić ubranie w jakiś sposób» tekst pochodzi ze strony http://sjp.pwn.pl/

Aj Kabelku juz Ty sie nie martw:) co prawda łatwiej wyskakuje ze spodni niz w nie wskakuje no i zawsze robie to po flaszce wina zaczynam po polnocy zeby rano w pracy gola doopa nie swiecic:)

oczywiscie po flaszce wina wskakuje w spodnie:) bo jak mam w sobie flaszke wina to spodnie ...no coz same spadaja

Gość jnfk
mon - mylisz oczywiscie, ze się mowi : Ubieram się, ale nie o to chodzi autorce autorce chodzi o to, ze sie nie powinno mowic ubieram buty, ale wkladam buty

ubrać buty (kurtkę, sweter) to południowopolski regionalizm, w standardowej polszczyźnie wymienione części odzieży należy włożyć. :)

Gość cerr
a ja wiem...mówi się np. " wdziałem/am spodnie.....he, he

Gość erty
to jeszcze nie jest takie wkurzające...mnie najbardziej drażni napis na pojemnikach na śmieci "plastyk"...to znaczy, że gdy zobaczę idącego plastyka mam go wrzucić do smietnika?..;) Powinno być: "plastik"...butelki są plastikowe. Plastyk to osoba...a nie rzecz....

Gość a ja to.....olewam
od jutra nic nie ubieram, niw sadzam, nie wdziewał, nie zakładam....

Gość jezyk mówiony
potoczny rządzi się swoimi prawami są gorsze błędy a ten akurat wcale nie jest rażący zresztą w językach jest tak, że jeśli jakieś słowo jest bardzo powszechnie używane po pewnym czasie wchodzi do kanonu (nie dotyczy wulgaryzmów)

Gość wprytę
a mnie pryta rozebrała kupiona w sklepie za 5 zł. i po pierwszym rzyganiu zaliczyłem znowu prytę i poczułem się lepiej

Gość wprytę
:) jeszcze mam bańkę wina w piwnicy i idę do piwnicy :)