Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bardzo ciekawa kafeteriankaa

Po co Wy chodzicie do spowiedzi?? Bo strasznie mnie to nurtuje!

Polecane posty

Nie łap mnie za słówka :D

do autorki tematu:) mam podobne zdanie w tej kwestii jak ty, też nie korzystam z szeptania obcemu facetowi do ucha, bo uważam to za brak szacunku dla mnie samej,,nie wierzę w to co księża głoszą, nie uznaję sakramentów, a po śmierci chcę skremowana zostać rozsypaną,,,bez żadnych cmentarzy, krzyżyków i kwiatków w szkole jako jedyna do księdza mówię ---witam lub dzień dobry----- pozdrawiam:):)

do autorki tematu:) mam podobne zdanie w tej kwestii jak ty, też nie korzystam z szeptania obcemu facetowi do ucha, bo uważam to za brak szacunku dla mnie samej,,nie wierzę w to co księża głoszą, nie uznaję sakramentów, a po śmierci chcę skremowana zostać rozsypaną,,,bez żadnych cmentarzy, krzyżyków i kwiatków w szkole jako jedyna do księdza mówię ---witam lub dzień dobry----- pozdrawiam:):)

a tu cos dla wierzacych uzywajacych prezerwatyw. ''a) Afrykański kryzys AIDS. Ujmując sprawę prosto: wiele ludzkich istnień mogło zostać uratowanych, gdyby bardziej promowano użycie prezerwatyw. Jednak Jan Paweł mówił ludziom, że pomimo zagrożenia wirusem HIV NIGDY NIE POWINNI używać prezerwatyw. Jak ten człowiek mógł być tak niewrażliwy, żeby nakłaniać ludzi do zrezygnowania z kroków, które mogły ocalić ich życie i tak pełen hipokryzji, by tym samym ludziom mówić, że ich kocha?'' kosciol trzyma wszystkich ciemniakow ''za morde'' straszac ich pieklem i kara boza a sami robia co chca ,nie bojac sie, bo oni wiedza ze TO NIE ISTNIEJE.religja- to jest najwieksze oszustwo naszych szasow.

ja odpowiem w imieniu ludzi, którzy chodzą do spowiedzi. Po co chodzą? żeby denerwować autorkę i osoby jej podobne, które wtrącają się w cudze życie - to sprawa każdego z nas czy chodzi do spowiedzi czy nie i w co wierzy.

Gość prawoslawna a
Faktycznie księża kościoła rzymsko katolickiego mają dziwne podejście do spowiedzi i ogólnie cały ten kościół rzymsko katolicki Za bardzo podczas spowiedzi księża są wywyższeni czują się jakby oni sami byli Bogiem Inaczej jest w kościele prawosławnym Na szczęscie nie należę do KRK :D

adenozynotrójfosforanowa ---> Mnie to nie denerwuje :) Moze troszke bawi i smieszy. Pytanie zadałam, aby dowiedziec sie co daje Wam spowiadanie sie przed ksiedzem. Potrafisz odpowiedziec na to proste pytanie? :o

Idę do domu, bu... Piszcie śmiało - kto chodzi i dlaczego. Spowiedz sama w sobie jest ok, ja to rozumiem, ale czemu akurat ludzie składają wszystkie swoje grzechy w ręce księdza, który z Bogiem ma tyle wspolnego co kazdy z nas? Dla mnie to upokarzające iść i się tak obnazac przed facetem w sutannie. Z mojej prywatnosci, grzechow... przed facetem, ktory w niczym nie jet lepszy. Bog mnie z tego rozliczy.

Gość ukajalka
Zgadzam się z autorką w 100 procentach. Tak naprawdę ludzie chodzą do spowiedzi żeby to odpękać i żeby inni nie gadali. Tak naprawdę to 99% katolików nie spowiada się ze wszystkich swoich grzechów(tym samym grzeszą tak jak ci którzy do spowiedzi nie przystępują), każdy zna na pamięć swoje grzechy i spowiada się z nich od lat. To jest naprawdę żenujące.

ludzie sami na siebie donoszą do przedstawicieli kościelnej mafii, nazywając to "spowiedzią", i jeszcze się z tego cieszą :O to niesamowite, jak kościół pierze mózgi, dosłownie jak u Orwella :P

wszystkim madralom powiem tak- Jezus powiedział "komu odpuścicie będzie odpuszczone" pozdro PS> w czasach kiedy to modne jest słowo tolerancja, coraz częściej atakuje sie osoby które są wierzące i naśmiewa z nich... wg mnie wiele ateistów ma po prostu kompleksy i stąd t osiebierze

xoxoxo jesteś po prostu idiotą tyle ci powiem AIDS sie bierze z tego ze kopulują z wieloma partnerami, jakby miel istałych to by nei było takiej epidemi a jak ktoś jest wierzący (czyli np słucha papieza i nie urzywa prezerwatyw) to seks występuje tylko w małżeństwie odnoszę wrażenie, że albo coraz wiecej jest ludzi zakompleksionych i dlatego gadaja takie bdury albo głupich po prostu

anyzówka jest cos takeigo jak :tajemnica spowiedzi" z reszta jak ktos w konfesjonale powie ze zgrzeszył z baśka to w jakim sensie doniosł? bo nie slyszalem zeby na mszy ksiadz czytal liste osob ktore nalezy potępić

Gość nie chodzę do spowiedzi
po tym jak usłyszałam (miałam wtedy 8 lat) ze jestem pomiotem szatana i moja egzystencja opiera się na żarciui spaniu skoro nie chodzę na niedzilną mszę świętą

autorko piszesz ze ksiadz to zawód. a ja sadze ze to raczej jest powołanie. stad tez ksiadz jak to mowia "z powołania" nie bedzie komentował cudzych spowiedzi, tym bardziej sie z nich nasmiewał. tak robia ksieza "z zawodu" ksiadz z powołania nie staje sie "bogiem w konfesjonale" ( w sensie ze opieprza kogos, btw podobno ksiadz moze odmówic rozgrzeszenia tylko zabójcy, ale po otrzymaniu zgody biskupiej moze to zrobic) , staje sie posłannikiem, nie ocenia tylko wierzy w skruche człowieka. tak powinno byc. ale mało jst ksiezy z powołania i poza tym wszyscy jestesmy tylko ludzmi, wiec tak nie jest.

Gość renata szuska
Na swojej drodze spotkałam wielu kięży i raczej żaden z nich nie był z powołania. Na księży z reguły idą tacy, którzy nie mają co ze sobą zrobić(nieudacznicy, geje, etc.), z powołania jest ich może dwadzieścia procent. Nie wiem czy zauważyliście, ale księża mają często długie wypielęgnowane paznokcie, takie jak kobiety:)

Gość Chwila refleksji...
... nad tym, co tutaj wypisaliście. Doktryny - wprowadza kościół, co nie do końca jest zgodne z tym, co kazał Bóg robić, tak? A więc w co wierzycie? Boga czy kościół? "Ja świadczę każdemu kto słucha słów proroctwa tej księgi; jeśliby ktoś do nich cokolwiek dołożył, Bóg mu dołoży plag zapisanych w tej księdze" Apokalipsa Jana rozdz. 22, werset 18 Religia ogólnie pomaga trzymać ludzi w ryzach. Ciemnotę ludzką łatwiej jest zastraszyć, a ludzie zastraszeni robią to co im się mówi. I trzeba zdawać sobie z tego sprawy, aby nie popaść w swego rodzaju ułomność. "Katolicy" wywyższają się nie wiadomo czemu, nie mając prawa. Są chrześcijanie, tacy jak prawosławni, protestanci, katolicy. Luteranie, anglikanie, kalwiniści? Czy to źli ludzie? Tak samo katolicy, to nie tylko rzymskokatolicy - i nie mylmy pojęć!!!, ale to również inni katolicy czy starokatolicy. Dlaczego rzymskokatolicy myślą, że są wyżej? Bo wprowadzono doktrynę, że tylko wierząc w ich otrzyma się klucz do wrót niebieskich? No ludzie, ogarnijcie się. Spowiedź spowiedzią nie jest zła, ale jest wynalazkiem 13 wieku: Cicha spowiedź grzechów do księdza zamiast Bogu (obowiązkowo raz w roku) ustanowiona przez papieża Innocentego III w czasie trwania Konsylium Laterańskiego w roku 1215 i zastanówcie się po co? Komuś się nudziło stanie przed ołtarzem i chciał mieć dodatkową 'rozrywkę'? Zastanówcie się co Wam Bóg każe robić. Kochać ludzi, tak?... Tylko ile rzymskokatolików jeździ po ateistach. A czymże ten człowiek różni się od innych, że nie wolno go kochać. Nie jest człowiekiem?

Gość Klaudia_09
Nie chodzę do spowiedzi komunii tez nie przyjmuje ale do kosciola chodzę :)

Gość mikamikado
ja też do spowiedzi nie chodzę, do kościoła zresztą też nie i czuję się z tym zajebiście :). Nie czuję w obecności księdza nic oprócz narastającego wkurwienia z niewiadomego powodu :P

Gość Balia
Ja chodzę do spowiedzi.Po co?Bo jeśli chcesz przyjąć Ciało Chrystusa do serca(sakrament Eucharystii) to MUSISZ iść do spowiedzi.Jeśli podsumujesz sobie sama grzechy,a potem bez spowiedzi przyjmiesz Jezusa do serca-to to jest grzech,z którego również trzeba się wyspowiadać.Według mnie życie chrześcijana bez spowiadania się,jest niemożliwe.Ponieważ ja jestem chcrześcijanką,a jutro jest Wigilia Świąt Bożego Narodzenia,idę na Msze Świętą ze spowiedzią.Taka już jestem... Balia

Gość wredna menda
Sporo ludków w święta przyjmie mięsko w kościółku :P

Gość Baśka teraz Barbara
Chodzisz do spowiedzi to ok,ale jak ze mną grzeszyłeś to nie podaj moich donych,bo to grzech.Mam swój honor i grzesze tylko z ludzmi kturzy,ciężką pracą,najlepiej fizyczną coś wnoszą do społeczeństwa.

Gość gość
ja piernicze , jakie szczescie ze ja wyroslam z tego , i nie zafundowalam prania mozgu moim dzieciom

Gość gość
Nie chodzę do spowiedzi bo dla mnie to żenujące