Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zal normalnie i tyle

Dlaczego nastała era trgicznych imion dla dzieci?

Polecane posty

Gość mama malego Danielka
Zawsze tak bylo, ze w pewnym okresie jest moda na jakies imie. Ja mam na imie Magda i mam 30 lat, a z mojego rocznika znam co najmniej osiem innych Magd. W szkole pdst. bylo nas 5, a w liceum 4.

Gość dgfgdfg
U mojej córki w szkole jest dziewczynka o imieniu Bronisława - Bronka. A chłopcy na nią wołają wrona.... Dzieciak nie chce do szkoły chodzić, rozmawiałam z jej matką chce przenieść do innej szkoły ale czy to pomoże? raczej nie.

Gość dzieci kochane
chce wam delikatnie przypomnieć ze chrześcijaństwo nastało w polsce późno na tle innych krajow starego kontynentu, a przed zapoznaniem naszych rodaków z biblia i integracji z krajami ościennymi 89% dziś znanych nam w polsce imion nie istniało. osoba wymieniająca imiona zapożyczone ma rację. troszkę znajomości historii, nie tylko literatury nie zaszkodzi...

Zaczęłyście wyliczać jakie imiona niby "pochodzą" z zachodu... A nie słyszałyście o tym, że należymy do kręgu kultury śródziemnomorskiej, gdzie chrześcijaństwo od wieków wskazywało nurty we wszystkich dziedzinach życia? Prawda, że starodawne polskie imiona to np. Stanisław, Lubomir czy Czcibór, ale imiona typu Tomasz, Marek (apostołowie), Gabriel, Michał, Rafał (trzech archaniołów!!! a nie wymysł lat 80-tych), Łukasz (ewangelista) Maria czy Magdalena pochodzą z pisma świętego, wywodzą się ze starożytności i wszystkie narody wyznające jakąś spośród religii chrześcijańskich przekładały te imiona na swój język, stąd Tom - Tomasz, Mark - Marek itp.... Na pewno nie jedna z Was ma dziadka Kacpra (Kapcer, Melchior, Balrazar... znacie to?). Moda na imiona przychodzi i odchodzi. A ja nie słyszałam nigdy o świętej Nikoli czy o błogosławionym Brajanie. Więc jeżeli już chcecie mówić o pochodzeniu imion poczytajcie sobie najpierw a potem snujcie wywody...

Gość a niech mi ktoś odpowie
co ma na celu ta dyskusja i cały ten temat? To bez różnicy czy dziecko nazywa się Tadeusz czy Alan. Zarówno Alan może być porządnym facetem jak i Tadeusz a to tylko rzecz gustu rodziców jakie imię wybrali a o gustach jak wiadomo się nie dyskutuje więc nie rozumiem w ogóle tego tematu i innych wcześniejszych o tym samym. To tak jakby ktoś zakrzyknął że tylko zielony kolor jest ładny no i co? mamy wszyscy nagle zacząć ubierać się na zielono, kupować zielone samochody i tynkować domy na zielono? Głupota

Gość Jacek to akurat nie
zapozyczony Jack tylko pochodzi od greckiego Hiacynta

Gość nie chciało mi się
przeczytać całości tego tematu, ale myślę sobie czy chciałybyście mieć na imię : franka, zośka, jaśka, helka, cześka itd? bo ja nigdy...a przecież teraz jest moda na staropolskie imiona, więc za parę lat zaroi się od tego typu imion,,biedne te dzieci za to podoba mi się wieczna monika, marta, kasia,..itd:)

Gość la chita a słyszałaś
kiedyś o Kevinie samym w domu? :P

Gość Bonitę odsyłam do postu nad
nią.

Gość do dzieci kochane
to ciekawe co piszesz. w X w. , bo właśnie wtedy do Polski przyszło chrześcijaństwo wcale nie było tak rozpowszechnione jak mówsz. Europa, jakby nie patrześ była w większości pogańska. Dla przykładu wyszukałam jak sie rozprzestrzeniało chrześcijaństwo w Europie: Jeśli chodzi o czas rozprzestrzeniania się chrześcijaństwa na terenie Europy to warto wskazać cztery etapy tj.: V - VI w – rozwój chrześcijaństwa na terenie Grecji, Italii, Hiszpanii (zagrożonej przez islam), państwa Franków, Irlandii, Szkocji; VII – IX w – Brytania, Cesarstwo Niemieckie; IX – XII w – Dania, Królestwo Szwecji, Królestwo Norwegii, Czechy, Polskę, Królestwo Węgier, Królestwo Chorwacji, Ruś Kijowska; XII - XIV w – Prusy, Litwa, środkowa i pn cz Królestwa Szwecji i Królestwa Norwegii To po pierwsze A po drugie do XIV wielu w Polsce w ogóle nie było imion, tylko nazwy, stąd właśnie mamy nasze nazwiska.

Gość strasznie bym chciała mieć
na imie Zofia Zosia, Zosienka super piekne imię. Osobiscie nie chciałabym mieć na imie Kasia. Nie mam nic przeciwko ale za bardzo przywodzi na myśl taką szaroburą Polskę z epoki domów towarowych i kartek na mięso.

La chica - no wiesz, twoja wiedza tez nie jest do konca pelna, jak juz tak rozmawiamy. Brian jest bardzo starym imieniem celtyckim. Jak znasz angielski to sobie mozesz poszukac info o tym imieniu. Nicole to zenska odmiana Nicolasa (starego imienia greckiego). To samo dotyczy sie wielu innych tzw. nowoczesnych imion. Poszukaj informacji w internecie. ja moge ci podac stronke ze znaczeniami imion, ale jest po holendersku, wiec niewiele z niej wyczytasz (chyba, ze znasz ten jezyk). W jezyku polskim trudno znalez informacje o pochodzeniu tego typu imion, natomiast w innych jezyka jest ich pelno. Warti czasem zajerze troche dalej niz wlasne podworko.

Gość katarzyna to imie krolowych
nie rozumiem tlumaczenia ,ze dzieci w przedszkolu beda sie smiac. Problem nie w imionach,a w wychowaniu dzieci.

Gość kotuś coś słaba jesteś z tej
historii skoro takie herezje wygłaszasz. w 1300< nie było imion? hmm... zadziwiające... :P

Gość esiiuuuuuuuuuuuuuuuu
a moje malenstwa maja na imie Michał(6 lat) i Monika(16 mies.). W grupie mojego syna jest 5 Julii.Masakra.A imiona moich dzieci dopasowałam do charakterku podobnego do rodziców.Nie sa to imiona unikatowe, ani tez nie ma powodu aby moje dzieci sie ich wstydziły.

Gość A wiecie że
popularne dzisiaj imię Amelia w terminologii medycznej oznacza chorobę, która polega na niewykształceniu się kończyn górnych i dolnych u płodu. Myślę, że większość ludzi nie wie i gdyby wiedziała to by się zastanowiła. Cytomegalia tez uroczo brzmi a nikt tak córek nie nazywa więc nie wiem skąd moda na Amelie.

Gość do kotuś
a wymień mi jakieś imiona średniowieczne, które przetrwały do dziś

Gość Teraz to i tak najwięcej jest
OLI. Wszedzie Aleksandry!

Gość imie sporo mowi o rodzicach i
srodowisku,z jakiego sie wywodza. Jesli imie ( jakiekolwiek by bylo) jest nadane na czesc kogos z rodziny, czy przyjaciela, to nie ma co dyskutowc, niech bedzie i juz. Jesli na czesc znanej postaci - to juz daje do myslenia. Za wczesnej komuny było wielu Wlodzimierzy, w stanie wojennym prawie nie nadawano imienia Wojciech. Jesli dziecko ma imie po jakims beznadziejnym serialu, od razu mowi to o guscie rodzicow. Kiedy modny byla w przed wojna kich nad kicze - Tredowata - byl wysyp Waldemarpow, i od razu bylo wiadomo,za mama gustuje w powiesciach dla kucharek. Tadeusz, Jacek byl modny po Panu Tadeuszu,wsrod patrotów XIX w. Po powiesciach Sienkiewocza - Danusie , Basie.Po wyborze naszego papieża - duzo było Karolów wsrod wierzacych. Jak sie zaczela tv a w niej zagraniczne filmy i seriale - zrobila sie moda na zagraniczne imiona. itd, itd.

Gość hetera
moje corki nazywaja sie jasmin i sarah....i to dla tego, ze tata nie jest polakiem..musielismy znalesc jakis kompromis....nie moglam nazwac ich zaneta i aleksandra..bo moj maz moglby tego wypowiedziec...na drugie maja typowo polskie imiona...

hetera - moj maz tez nie jest Polakiem i tez mielismy maly dylemat z wyborem imienia :) W koncu wybralismy typowo miedzynarodowe imie. Na drugie ma Alexander po mojej siostrze.

Gość nie chcę cię zmartwić
Ellinko, ale XIV wiek, to niestety już nie średnowiecze, kochana.

Gość kotuś a imiona władców naszego
pięknego nadwiślańskiego kraju już od 960? rings a bell? mama, kan jij deze link hier plakken?

Gość jak to nie srednowiecze
XiV wiek?????

no jesli dla ciebie XIV (czternasty! wiek czyli 1301-1400) to nie sredniowiecze to radze wybrac sie do podstawowki :D

No nie moge...wsadzilo mi gwiazdki w normalny wyraz :D:D:D Ale fakt...u nas jest to wyraz z rodzaju wulgarnych :p