Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zal normalnie i tyle

Dlaczego nastała era trgicznych imion dla dzieci?

Polecane posty

Gość bukaa
W każdym topiku na temat imion czytam, że dziewczynka z co bardziej cudacznym imieniem nie będzie przynajmniej ósmą Anią. W związku z tym mam pytanie - ile znacie małych Ani? Bo ja nie znam żadnej.

Gość bukaa
A Honorata kojarzy mi się tylko i wyłącznie z filmem "Czterej pancerni i pies" :)

A ja mam na imię Róża :) Gdy byłam mała marzyłam, by mie bardziej pospolite imię, np. Anna:) a później, gdy na każdym kroku ludzie pozytywnie reagowali na moje imię, uznałam to za zaletę i ciesze się, że rodzice nadali mi takie "dziwaczne" ;)

Gość Roza okropne
To taka choroba bleee... pozatym brzydko brzmi.

Gość kwik
A mój syn ma na inię Bruno i mam gdzieś czy się komuś podoba czy nie!!!

Gość Karolkkaaaa
A mój synciu ma na imię Fabian i mam was w dupie

Gość A moja kolezanka ma Marlona
I Margeritke. I tez ma wszystko w dupie

Gość to taka moja uwaga
Wydaje mi się, że każdy ma prawo dać swojemu dziecku takie imie jakie sam chce i szczerze powiedziawszy wolałabym mieć jakieś oryginalne imię niż nosić to które mam czyli Anna. Tak sie składa że jestem dzieckiem z wyżu demograficznego i w mojej klasie która liczyła grubo ponad 30 dzieci, prócz mnie było jeszcze 7 Ań z czego dwie nosiły to samo nazwisko. Uważam, że to była dopiero sytuacja która wprowadzała chaos

Gość to taka moja uwaga
Może dodam jeszcze że siostra zarówno mojego byłego jak i obecnego męża to też Anna, no i mój brat ma żonę Annę. Jak dla mnie to przesyt:o

Gość nasta
o boze jak wam sie Róża kojARZY Z CHOROBA to nie dziwie sie ze nie macie innych problemow, Róża to piekny kwiat i jako imie tez ciekawe

Sporo dzieci rodzi sie za granica teraz i wiadomo jak brzmia nasze polskie imiona w ustach np .Anglikow moja kolezanka ma Zuzanne to wywolywali ja na szczepienie 3 razy deformujac to imie na wszystkie mozliwe sposoby,wiec ja dostosuje imie malej do panujacych warunkow tutaj zeby potem w klasnie smiechu nie bylo...a do naszych imion Polskich wcale nie mam pretensji ale np.nazwac corke Genowefa albo synka Hugo ...toz zabilabym:P

a ja mam na imię Bożenka :D wiem , napiszecie stare nie modne ale wolę je niż jessica :classic_cool:

Gość Róża to KWIAT
o boze jak wam sie Róża kojARZY Z CHOROBA to nie dziwie sie ze nie macie innych problemow, Róża to piekny kwiat i jako imie tez ciekawe tak samo jak Hiacynta Narcyza Wioletta i inne dziwadla .nazwy Kwiatow- daj dziecku na imie Chryzantema, Kalia, Gerbera, Petunia ...slicznie :/

z roślinnych imon bardzo podoba mi się jagoda, róża też zresztą. Ferbi witam w klubie starych imion, Maria się kłania

Gość minvka
Sporo dzieci rodzi sie za granica teraz i wiadomo jak brzmia nasze polskie imiona w ustach np .Anglikow moja kolezanka ma Zuzanne to wywolywali ja na szczepienie 3 razy deformujac to imie na wszystkie mozliwe sposoby, co ty bredzisz, Suzanne to w anglii bardzo popularne imie!!

Gość od trzydziestki w górę
"Wydaje ci się, że każdy nadaje dziecku takie imię, jakie mu się po prostu najbardziej podoba? Nic bardziej mylnego! Decyduje nie tylko gust. W wyborze mają udział nasze marzenia, aspiracje społeczne i... oczekiwania wobec malca. Od lat 90. obserwuje się w Polsce wysyp imion tradycyjnych. Coraz więcej jest Antosiów, Jasiów, ale też Mieszków, Stefanii, Frań. Jednocześnie widoczna jest tendencja nadawania imion pochodzenia obcego i idoli kultury masowej – socjologowie wskazują, że są one typowe dla rodziców z niższych warstw społecznych. Chcemy się jakoś wyróżnić – a imię potomka świetnie się do tego nadaje! Sandra, Pascal, Olivier – tak nazywając dziecko, pragniemy dlań lepszego życia: egzotycznego jak imię, życia gwiazd ekranu. Do Rady Języka Polskiego (RJP), która zajmuje się opiniowaniem zgodności nietypowych imion z polskimi normami, wpływa co miesiąc sporo listów od rodziców, którzy chcą mieć Claudię czy Oliviera (nie Klaudię czy Oliwiera). Argumentują oni, że takie imię zapewni ich dziecku lepszy start w życiu. Jak pokazały badania, rodzice wykształceni unikają takich imion, zapewne żeby podkreślić swoją wyższą pozycję. Wolą te tradycyjne, które mają być wyrazem ich związków z kulturą i zaakcentować ich niezależność od serialowych mód." Jakie imię dla dziecka, Monika Krawiecka

Gość nasta
nie ma brzydkich imion jesli znajdzie sie chociaz jedna osoba ktorej dane imie sie podoba i jeszt tak duzy wybor imion po to zeby kazdy wybral takie jakie sie mu podoba,

Gość Dla mnie Roza to jedno z
Najbrzydszych imion kobiecych. Wcale nie kojazy mi sie z tym kwiatem roza . fonetycznie brzmi okropnie. Juz ladniej brzmi Rosa.

Gość nasta
roza juz sie przyjelo jako imie nie slyszalam zeby ktos nazwal dziecko chryzantema, jak dla mnie to mozesz miec na imie nawet kiełbasa albo golonka wazne jest to jakim jest sie czlowiekiem a nie jakie sie ma imie

hehe kiełbasa ale tak na powaznie znam dziecko od córki ze szkoły które nazywa sie Kiełbasa i chyba nie byłoby tak źle gdyby dziewczynka nie miała na imię Wanessa według mnie okropnie to brzmi razem

Gość a ja znam Amande
Bobko :D i Andzelike Kluske

Gość Roza Kielbasa
tez ladnie brzmi :D

Gość a ja znam Różę Grzyb
- no normalnie cud - miód :P;) BTW - tak jak pisała bukaa: ile znacie małych Ań? Przejdźcie się do najbliższego przedszkola i sprawdźcie. W tym, w którym ja pracuję - około 170 dzieci - jest JEDNA Ania! I jedna Kasia. To dopiero są oryginalne na tle Julek i Nikol ;) A jeszcze...moja przyjaciółka całe życie cierpiała z powodu swojego...drugiego imienia! I jak się dzieciaki między sobą nie raz obgadywały i pytały o drugie imię, to ona nigdy nikomu nie zdradziła, że ma Genowefa ;) A jeszcze....do niedawna twierdziłam, że nie dałabym dziecku "dziadkowego" imienia... Ale poznałam tak cudne, urocze i słodkie dziecko o imieniu Franek, że pokochałam - i dziecko, i imię ;) I wydaje mi się, że TEN chłopiec po prostu nie mógłby mieć inaczej na imię ;)

Gość blablablaaa
Moja koleżanka stwierdziła, że jeśli będzie miała przez przypadek (bo zasadniczo to nie przewiduje posiadania dzieci) dziecko to będą nosić imiona: - chłopiec: Boże Czemu - dziewczynka: Jego Wina :P

Moja córka ma na imię Hanna, druga będzie Zofia. I w nosie mam to, co ktoś sobie na ten temat myśli.