Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zal normalnie i tyle

Dlaczego nastała era trgicznych imion dla dzieci?

Polecane posty

Ostatnio byłam ze swoim synkiem w parku. Przysiadła się do nas babcia z 3 dzieci. Miło się rozmawiało, dzieci się ładnie bawiły. Babcia zaczęła nawoływać wnuczęta do powrotu do domu, no i okazało się, że są to: Vanessa, Brajanek i Alanek, a jeszcze muszą odebrać ze szkoły Dżesikę... Szczęka mi opadła!

Gość tak sobie czytam i nie wiem
co to za teoria z tymi nizinami społecznymi?? -macie jakiegoś linka do tych tajemniczych socjologicznych badań? bo znajoma pracuje w ośrodku pomocy społecznej i kiedyś pytałam to 90% to zwykłe imiona typu kasia basia .... ..a co ciekawe to wszyscy wspominaja tego Brajana który uratował rodzine z pożaru a kilka miesięcy później był podobny przypadek tylko dziecko się nazywało przeciętnie (sama nie pamieta) i nikt juz tego nie wspomina :P .... więc w pewnym sensie imie spełniło swoją rolę :P ps u nas w rodzinie mamy z najmłodszego pokolenia: Konrada- Julię- Alana Blankę- Miłosza- Igę- Laurę.. jesteśmy ludźmi w większości po studiach- fakt ze raczej kierunki techniczne dominują -finansowo też raczej do patologii nam daleko- szczerze mówiac mnie to tylko smieszy -jak czytam takie próby- tworzenia jakichs dziwnych teorii - myslę sobie ze to dopiero muszą byc zakompleksione osoby....

Gość co sie dziwicie............
pewnie mamusie sie wzoruja na serialach typu Na Wspolnej :O Tam dopiero dzieci maja "piekne" :O imiona Ksawery :O Ignacy :O Maria :O Antonina :O Klementyna :O

Gość Antonina to stare i ladne imie
ludzie ale to rzecz gustu , starajcie sie tak dzieci wychowywac by nie ponizali innych za ich imie :) i po sprawie mi sie podobaja imiona stare jak i nowe :) Antonina - jest starym i bardzo ladnym imieniem o rowniez ladnym brzmieniu oczywiscie w PL zaraz by mowili Antoska :O bardzo podobaja mi sie rowniez imiona jak Aniela (babcia moja nosi te imie ) Honorata karolina Nadzieja :) dla chlopca podobaja mi sie Seweryn i Vincent (mieszkam za granica wiec odpada Wincenty ) te imiona mi sie podobaja :) oczywiscie inni moga napisac ale szajs :D co do imion moja prababcia nazwywla sie Emilia :P wiec imie rowniez stare musi byc :P

moja babcia mialana imie Anastazja - i jak bylam mlodsza, to wydawalo mi sie, ze babcia ma takie archaiczne imię - a teraz na topie :)

Gość ANZASTAZJA pochodzi z
jęz. greckiego, jest żeńską formą imienia Anastasios. Całkiem normalne imię, używane też w krajach anglojęzycznych, oraz w Rosji i krajach Europy wschodniej.

Gość CYPRIAN wyśmiany przez kogoś
wcześniej to również greckie imię. Używane głównie w krajach anglojęzycznych i w Polsce.

Gość odp......
Każdy ma swoj gust dla mnie tragiczne imiona to takie staroświecki np. Franciszek, Antoni, Stanisław i ich żeńskie odpowiedniki. Nie wiem czego chcecie od Cypriana, Alana, czy Oliwiera - normalne ładne imiona

Gość INNE IMIONA
Emilia - imię pochodzenia łac., używane głównie w krajach anglojęzycznych, skandynawskich, w Polsce i w Portugalii.

Gość INNE IMIONA
Mnie też się nie podobają staroświeckie imiona, tzn. jestem w stanie zrozumieć ich użycie w wypadku, gdy nadaje je się dziecku na cześć ukochanego dziadka czy babci, osoby znaczącej w życiu rodziny. Ale nadanie takiego imienia bez wyraźnego powodu to głupota.

Gość miskkkkkkkkkkkaaa
Jak bede miec córkę dam jej na imie Roza, jak syna bedzie to imie Antoni lub Lucjan:P. I nic nikomu do tego:P

Gość ...?!.......
A moja córka będzie nazywać się Maja. Dla chłopaka mam Paweł ( po moim ojcu)

Gość ...?!.......
Znam jeszcze faceta co ma na imię Kosma i ma ponad 20 lat :P

Gość fgvfg
a co powiecie o imieniu DAWID ?

Gość lulkala
trąci ż ydkiem...

Gość gość
Dawid ma twarde brzydkie brzmienie. Wole polskiego Dalwina.

Gość gość
A ja nie lubie. Damnian, Mnilena, Dawjid, Jirka, Mnichał, Jiwona

Gość gość
najbardziej mnie śmiesy, jak imię Adam poddajecie ocenom typu gej, anachronizm, zagraniczny produkt itp. no śmiech na sali ludzie... To imie zakorzenione w naszej kulturze od Adama i Ewy, dajcie na luz!

Gość gość
Adam zakorzeniony jest tak mocno, ze tylko od XVI kiedy to kosciol katolicki wydal zakaz nadawania imion polskich. Do tego czasu imiona zagraniczne nie byly w powszechnym uzytku. Mnie smieszy jak ludzie wydaja opinie z przekonaniem nie majac zielonego pojecia o czym mowia.