Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kobietka z forum

atopowe zapalenie skóry

Polecane posty

Moja córcia ma atopowe zapaleie skóry. Od 3 tyg jestem na diecie bezmlecznej. Buźka córki jest w maleńskich krosteczkach podskórnych, najbardziej mnie jednak martwi wysięk za uszkiem:( dostałyśmy maść od pediatry , stosuję ją od poniedziałku ale poprawy nie widze. Przeczytałam dziś ze to swędzi i chce mi sie płakac. Co mogę jeszcze zrobić? Ktoś miał taki problem?

Gość wiem co pomaga doroslym
olej lniany tloczony na zimno dodawany do potraw i mozna sie nim smarowac - ale nie wiem jak dziecko zareaguje...

Gość jesienne wieczory
Oj swędzi, swędzi. Obawiam się, że sama dieta bezmleczna nie wystarczy. Będziesz musiała bardzo wnikliwie obserwować swoje dziecko, najlepiej notuj sobie co jesz i jaki to ma wpływ na skórę malucha. No i nie tylko dieta ma wpływ na stan skóry dziecka, również proszek do prania, kurz, wszystko z czym dziecko ma kontakt. Ale nie martw się, to wszystko jest do opanowania, poczytaj trochę w necie na ten temat (np na www.szkola-atopii.pl), poszperaj. Nie wiem jaką maścią smarujesz dziecko, ja używam kosmetyków Lipikar z la roche posay (balsam i oliwka do mycia) - łagodzą swędzenie i nawilżają skórę. pozdrawiam i powodzenia w walce z atopią

Gość mamajasiamalgosi
witam, w skutek uszkodzenia układu nerwowego czesto dochodzi do zaburzeń czucia dotyku, objawem jest nadwrażliwość skóry. Polecam masaż skóry dziecka. a szczególnie masaż pędzlami. jest to metoda stosowana zarówno u dziecie jak u dorosłych . polega na "masowaniu" dziecka określonymi ruchami - własnie specjalnym pedzlem. Taki masaż jeś swietną formą terapi a także niesie wiele kożyści dla mamy i dziecka: pogłębia wieź, daje poczucie bliskości , bezpieczeństwa, jest rozmową masującego z masowanym:) polecam takie masaże oraz masaże shantla, ciepłymi kamieniami...w bobaskowie w krakowie. polecam ( www.bobaskowo.com.pl), warto sprawdzić ponieważ jest to wspaniała metoda. pozdrawiam

Dostałam maść robioną na receptę. Mała ma to tylko za uszkiem i na buźce te krosteczki. Jest pogodna, zachowuje sie jak zwykle, zebym nie przeczytała ze to swedzi nawet bym nie wiedziła.

ja polecam kremy Atopra (teraz chyba seria nazywa sie ATOPERAL), ale jesli wysypka lub inne zmiany skorne sie dlugo utrzymuja i sa czerwone, to smarowanie masciami sterydowymi z tydzien.

Jesli do 3 roku życia jej to nie minie to przykro mi ale bedzie to juz miala do konca zycia/ Czy mialas kiedy klopoty ze skora np uporczywy trądzik albo cos innego?

nie chodzi o alergikow tylko o zmiany skorne roznego rodzaju: zrogowacenia, tradzik i inne ty i twoj maz

to podejrzewam ze minie to twojej coreczce, musisz tylko dbac o to bo to nic przyjemnego dla dorosłŁego a co dopiero dla dziecka. pozdrawiam

No własnie poczytałam dzis na necie i się popłakałam. Nie miałam pojęcia ze to swędzi, czuje sie okropnie.... Mam nadzieje ze nie bede musiała przejsc na butle

Gość grzechotka33
jesienne wieczory - możesz coś więcej napisać o tym kosmetyku Lipikar - od jakiego wieku można to stosować? chodzi mi o dziecko, które ma atopową skórę,a ma 5 lat. mogę u takiego malucha to stosować?

moj synek mial azs, na szczescie jak skonczyl poltora roczku to mu minelo. Jednak moj nie byl bezmleczny, wlasciwie to nie wiem na co sie uczulil. Ja stosowalam kosmetyki aveeno baby, sa to kosmetyki na bazie owsa. Bardzo dobrze robia kapiele w krochmalu. Tak jak ktos napisal wczesniej, super jest olej lniany na zimno tloczony. Twoja coreczka jest za mala na picie go, ale sama pij. Poszukaj jakiegos kremu do ciala dla niemowlecia o wlascowosciach przeciwswiadowych. Moj mial na wszystkich zgieciach raczek i nozek. Najpierw robilo mu sie czerwone, a pozniej skora sie luszczyla i swedziala. Ile ja sie namasowalam. Dzisiaj ma prawie 20 miesiecy, azs nie ma sladu, ale masowac dalej musze, bo bardzo to lubi :D Aaaaaaaaaaaa, i jeszcze moja rada. Nie kap dziecka codziennie. Jest chlodno, nie poci sie i nie musisz jej kapac codziennie, woda dodatkowo uczula. Ja kapalam swojego co dwa, trzy dni, a codziennie przecieralam tymu chusteczkami nasaczonymi, ale tez poszukaj do skory ze sklonnosciami alergicznymi :)

Gość jesienne wieczory
grzechotka33 Lipikar można stosować od 1 dnia życia dziecka, tak więc spokojnie możesz zaaplikować swojemu pięciolatkowi. Co do tego balsamu, to uważam, że jest super, bo właśnie zmniejsza swędzenie i ładnie się wchłania - nie pozostawia na skórze tłustego osadu. Akurat dzisiaj kupowałam i promocja była - jeszcze kostkę myjącą dostałam :) A co do tej pory używałaś?

Gość jesienne wieczory
kobietka z forum, wejdź sobie na www.szkola-atopii.pl, znajdziesz tam dużo ciekawych rzeczy na temat skóry atopowej, są też fajne przepisy kulinarne

Gość saga jaxx
fajna ta stronka szkola-atopii.pl - szczególnie dla rodziców, którzy pierwszy raz stykają sie z AZS, a ja do takich niestety należę. do tej pory byłam przerażona stanem skóry mojego dziecka, ale powoli uczę się co i jak stosować, żeby mały sie tak nie drapał. dzięki za namiar na tę stronkę!

Gość gość
Ahh no tak już bywa, czasami z tą naszą skórą. Nie mamy do końca na nią wpływu. Ważne jest, żeby po prostu o nią dbać. Ja ostatnio znalazłam bardzo fajne kosmetyki,które świetnie dbają o moją skórę to te z atopis.pl, super łagodzą zaczerwienienia.

Gość gość
moja córka ma 18 miesięcy i tez azs od urodzenia, niewiele jej pomagało, właściwie tylko maść sterydowa triderm ale tym tylko w ostateczności smarowaliśmy małą bo ma skutki uboczne, ale od dwóch tygodni stosuje maść ziołową bioeulen pediatric na atopowe zapalenie skóry i jestem w szoku, bo faktycznie działa, po dwóch dniach stosowania zauważalna różnica, niestety śmierdzi ziołowo tak jakby przyprawa gyros no i cena też dość wysoka- ja w necie kupiłam za ok. 30 zeta za małą tubkę 50 ml, ale na prawdę warto. Można stosować kilka razy dziennie na zmianę z jakimś emolientem, ja stosuje jeszcze na całe ciałko emulsje emolium, a tę maść ziołową tylko na zmienione chorobowo miejsca. Moja córka miała tak, ze wybudzała się w nocy i ryczała bo skóra ją swędziała, całe stopki i kolana miała podrapane do krwi, od tygodnia przesypia cała noc i widzę, ze jest duzo spokojniejsza. Same zmiany zbladły, już prawie są niewidoczne, tylko stopki jeszcze zaczerwienione ale przynajmniej jej już nie swędzą. Aha, zapomniałam powiedzieć ze ta maść jest bez recepty, tylko niestety nie wiem, czy można ją stosować u bardzo małych niemowlaczków. Polecam ze szczerego serca, bo wiem co przechodzą rodzice dzieci z azs, kompletna bezsilność. A nam nic nie pomagało z tych bezsterydowych kremów, probowaliśmy m.in polecany dermaveel i cutishelp mimi, ale niestety na niewiele się zdało. Słyszałam, ze olej lniany pomaga, także ja daje małej do picia, ale u takiego małego dzieciątka jak twoje to chyba jeszcze za wcześnie.

Gość gość
ja polecam kremy Atopra (teraz chyba seria nazywa sie ATOPERAL), ale jesli wysypka lub inne zmiany skorne sie dlugo utrzymuja i sa czerwone, to smarowanie masciami sterydowymi z tydzien. XXX Buzi nie powinno się smarować sterydami, zwłaszcza tak małych dzieciaczków. No i ten tydzień smarowania to też przesada, góra pięć dni pod rząd można stosować maść sterydową u dzieci !!! Potem długa przerwa.