Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ulka wwawa0

Badania lekarskie przed podjęciem pracy/rozpoczęciem studiów

Polecane posty

Jestem :) Jak miałam praktyki na ratunkowym, to naglądałam się różnych przypadków. Nie czuję wtedy strachu, tak jak niektóre moje koleżanki, które blade jak ściany o mało nie pomdlały, np. jak przywiezli pacjenta, który wpadł pod maszynę, które rozsypuje nawóz na polu. Miał całe nogi zmasakrowane. Kilka osób zrezygnowało po pierwszych zajęciach w szpitalu, ale więcej odpadło po egzaminie z anatomii czy patologii.

Gość ulka wwawa0
Aha, czyli tak to wygląda... nie mam pojęcia jak ja zareaguje.... na pewno nie mdleje od widoku krwi... ale jak przywiozą pacjenta takiego jak opisujesz, to nie wiem .... A od którego semestru zaczynają się praktyki w szpitalach? I jeszcze takie pytanie: mieliście tam wf u siebie? Bo ja jak przeglądałam plan zajęć studentów pielęgniarstwa z ŚLUM-u to nie było zaznaczonego wf... ale to tak na marginesie... bo się właśnie zastanwiałam, czy zajęć jest taki ogrom, że nie ma nawet czasu na WF? I sorry że cię tak męczę, ale nie mam za bardzo z kim pogadać o tym kierunku, bo wszyscy kręcą nosem jak o tym mówię....hmm

Miałam właśnie wykładowców ze Ślumu. Pewnie będziesz miała wykłady z prof. J erzym A., jest chirurgiem. Postrach naszego kierunku. Mieliśmy z nim anatomię, patologię i chirurgię. Zajęcia praktyczne mieliśmy już na I sem. W-f też był. Z tego co pamiętam, chyba od II roku, dwa semestry. Pytaj jak chcesz wiedzieć coś jeszcze :D

Gość dlaczego tylko kobiety
'badanie ginekologiczne przed podjeciem pracy beda obowiazkowe - no i bardzo dobrze bo moze to ustrzeze wiele kobiet przed rakiem.' a mezczyzni na prostate to nie umeiraja? skutkiem bedzie nie ustrzezenie kobiet przed rakiem, ale to, ze jeszcze trudniej bedzie kobiecie dostac prace, bo kto placic bedzie za badania? pracodawca, czyli kolejny powod, dlaczego majac do wyboru kobiete i mezczyzne, wybierze mezczyzne.

Gość ulka wwawa0
Ach, rzeczywiście teraz dopiero przeczytałam pod rozkładem zajęć: "U w a g a !Rozkład zajęć z W-F wg. rozpisu Studium Wychowania Fizycznego i Sportu WOZ. Rozkład zajęć z Języka obcego wg. rozpisu Studium Języków Obcych WLK. Sporządziła: Beata Piesz " Jakby się nie dało drobniejszym druczkiem :) heh ... A ten chirurg to dlaczego taki straszny? Bardzo tępią na tym kierunku? A słyszałam jeszcze, że w szpitalach na praktykach to czasami studentki pielęgniarstwa musiały np okna myć, bo takie dostały polecenie..:o To prawda?

Wymagający jest po prostu. Twierdzi, że podstawy musimy znać. Dla niego, jak pracuje w zwodzie lekarza kilkadziesiąt lat, to może i są to podstawy :D Z tych trzech przedmiotów, które wykłądał, tylko z anatomii miałam raz poprawkę. Okien to może nie myliśmy, ale na I sem. na pierwszych zajęciach w szpitalu, salowa kilka razy kazała umyć nam łóżka i szafki pacjentów, którzy wyszli. Poźniej magisterka z którą mieliśmy tam zajęcia, uświadomiła nam, że do naszych obowiązków, to nie należy. Pamiętam jak koleżanka, potem powiedziała, to salowej. Ale miała minę :D Myślała, że będzie nas wykorzystwać gadzina :D

Gość ulka wwawa0
Hehe, i dobrze. Przecież miałyście się tam uczyć wykonywać SWÓJ zawód, a nie odwalać robotę za innych. A dużo czasu poświęcałaś dziennie na naukę? Wiem, że to zależy od każdego osobiście, ale boję się że nie wyrobię... A wracając do tego WF, to bardzo dawali wam wycisk? Szczerze mówiąc to nigdy nie byłam za dobra w różnego rodzaju ćwiczenia ..

Na I roku uczyłam się bardzo dużo, zwłaszcza na ćwiczenia z anatomii i mikrobiologii, ale nie jest tak źle. Na w-fie był luzik. Graliśmy w siatkę albo w unhokeja, czasami szliśmy na siłownię. Trochę tęsknię za moją byłą uczelnią :(

Gość ulka wwawa0
Hehe, super okularki ma ;) A wygląda na takiego przeciętnego, miłego, starszego pana :D

Dziewczyny, które teraz są na I i II roku lic. mówią, że trochę zmiękł. Nawet miał sprawę założoną, że niesprawiedliwie wystawia oceny z egz, ale prawda jest taka, że jak się nauczy, to się zda. Wspominać będę, nie tych, u których było łatwo zaliczyć, bo jakiś teścik dali np., a właśnie jego, gdzie sporo musiałam się nawkuwać i egzamin, to była opisówka.

Gość ulka wwawa0
Ech... dziękuję Ci kochana, że odpowiedziałaś na moje pytania :) zobaczymy za rok jak to wszystko będzie, na razie myślę o maturze....

Gość ulka wwawa0
I radość też na pewno największa jak się zaliczyło u niego, i wiedziało się, że słusznie bo wiesz, że to umiesz.... A inaczej, jak się zda u kogoś kto przepuścił wszystkich którzy "coś tam napisali" ...

Gość no nie wiemmm
teoretycznie takie badania są przeprowadzane ale znów wszystko zależy od lekarza, u nas lekarz pracy tylko Cię przesłucha i zapyta o ogólny stan zdrowia jakie leki bierzesz itd, żadnych badań okulistycznych, prześwietleń klatki, nawet badania krwi i moczu nie ma. Acha i pamiętaj że wcale nie musisz iść do tego lekarza pracy do którego skierują Cię z zakładu pracy. A na studia to zwykły lekarz rodzinny może zbadać...

Gość no nie wiemmm
na inne nie musi, nie wiedziałam że na medyczne l/m pracy

Gość gość
moi znajomi jak szli na studia to szli do lekarza, który z miejsca wystawiał im papierek i tyle było pożytku z tego badania. ja z kolei jeszcze w Augustowie, gdzie mieszkałam przed studiami, poszłam do gabinetu http://medycynapracyaugustow.pl/ i to była dobra decyzja. okazało się, że pogorszył mi się wzrok i zdiagnozowano mi astygmatyzm, o którym nie słyszałam nigdy w ogóle, a tym bardziej, że sama go mam...