Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martyczka

czy są tu patrioci?

Polecane posty

Gość martyczka

Bez obrazy, ale ja uważam, że ptrioci- ci zagorzali, to ludzie... chorzy. Czy tak nie jest? No spójrzcie obiektywnie... Jak sądzicie?

Gość us airborne cadence
może jakieś argumenty? 😴

Gość martyczka
osobiście patriotyzm kojarzy mi się z czymś dziwnym, negatywnym. Co to znaczy być patriotą? Kiedyś w szkole na lekcjach wosu uczono nas między innymi, że potriota nie robi zakupów na zachodzie, patriota kocha ojczyznę, uwielbia ojczystą naturę, przyrodę itd. W takim razie jeżali las rozciąga się przez granice Polski z Niemcami, to po naszej stronie jest cudowny, ale już za linią jest to po prostu kupa drzew...?

Gość martyczka
z resztą, myślę, że w polsce błędnie używa się określenia "patiota". U nas w większości patrioci to faktycznie nacjonaliści.

Gość żydowski patriota
"???>>>>

Gość martyczka
dyskusji na trudne tematy nikt oczywiście nie podejmuje.

Ja jestem patriotą. Patriota jest to osba która kocha swój ojczysty kraj. Natomiast bezpodstawne wywyższanie swojego narodu tylko dlatego że jest mój - o którym jak mi się wydaje piszesz - to nacjonalizm. Skrajną formą nacjonalizmu jest nazizm.

Gość fraterite
kazdy czlowiek na poziomie odrozni patriote od nacjonalisty, a to, jak nacjonalisci sami siebie zwa, to juz inna kwestia. skoro patriotyzm kojarzy ci sie z czyms zlym, to byc moze widzisz swiat w barwach czarno-bialych, nie dostrzegajac poteznej skali szarosci pomiedzy jednym a drugim. no i ostatnia rzecz - nie sluchaj pani od WOS-u ;)

Gość drrdrdrrdrdr
kocham polskie krajobrzy,ludzie jak wszedzie...władzy nienawidze ..zalezy co pojmujesz przez patriotyzm,

Gość idiotyzm a nie patriotyzm
jestem obywatelką tego zasranego świata, mieszkającą w Polsce, której nie kocham, bo kochać to ja potrafię jedynie bliskich- rodzinę, przyjaciol, chlopaka i ponadwszystko zwierzęta

Dzisiaj mija 91 lat od momentu zakończenia I wojny światowej i powstania II Rzeczpospolitej. Polska po 123 latach zaborów odzyskała niepodległość i ponownie zaistniała na mapie Europy. Niemal natychmiast Polacy musieli tej niepodległości bronić. Najpierw w latach 1918-1919 walczyliśmy w Ukraińcami, którzy w obrębie terenów przyznanych II RP próbowali stworzyć własne państwo - Zachodnią Republikę Ukrainy. Pokonaliśmy ich. Jednak już w 1919 roku Polskę najechali Bolszewicy i zajęły około 50% terytorium II RP. W decydującej bitwie która rozegrała się na przedmieściach Warszawy, polskie wojska pokonały Bolszewików i odrzuciły ich na wschód, ratując istnieje II RP. Wydarzenie to przeszło do historii jako Cud nad Wisłą. Spokój nie trwał długo. W 1933 roku w Niemczech do władzy doszli naziści pod wodzą Adolfa Hitlera i wysuneli żądania terytorialne wobec Polski. Zanosiło się na wojnę, która jak wiecie, wybuchła w 1939 roku i przyniosła zagładę II RP.

Gość martyczka
ja także jestem obywatelką świata, ale mieszkam w Polsce. I nie kocham jej, bo nie mam za co. To tak jakbym mówiła, żę kocham samochód którym codzinnie jeżdżę do pracy. Dlaczego miałabym kochać Polskę, ten kawałeczek ziemi zakreślony linią na mapie? Mam tu bliskich, których kocham, ale to wszystko. Do czego prowadzi ten Wasz patriotyzm?

Gość www.tnij.org/sexy2009
Najpierw proszę o definicje-co to znaczy byc patriotą?

II Rzeczpospolita która isniała w latach 1918-1939 była widmem dawnej, potężnej Rzeczpospolitej Szlacheckiej, która rozciągała się od Morza Bałtyckiego aż po Morze Czarne i która gromiła Niemców, Turków, Szwedów, Rosjan i Kozaków. Były to dawne czasy gdy Polska była mocarstwem z którym liczył się każdy kraj w ówcześnie znanym świecie. Rzeczpospolita Szlachecka umarła w 1795 roku. Jej duch po raz ostatni przebudził się pod postacią II RP - 11 listopada 1918 roku. Dzisiaj świętujemy to wydarzenie.

Gość martyczka
poza tym uważam, że nikt się tu nie przyznaje do nacjonalizmu, każdy uważa, że jest patriotą. Polski patriotyzm polega na tym, że nienawidzi się innych- szczególnie Rosjan i Niemców, że wiecznie żalicie się, jak to cały zły świat pastwi się nad biedną Polską i jaką męczennicą jest Polska, i wszyscy wyśmiewają się z Polaków i przypisują jakieś cechy. A Polacy to taki święty naród przecież...

Gość martyczka widac ze to
ty masz wypaczone pojecie patriotyzmu😴

Gość nie ma to jak generalizowac
o światła, oczytana kosmpolitko

Gość Sol27
"ja także jestem obywatelką świata" LOOOOOOOOOOL :D Jedź do Somalii to zobaczysz jak cię tam potraktuja, jedź do Izraela, jedź do UK...albo do Niemiec. Jesteś przybłędą bez tożsamości a nie żadną "obywatelką świata". Ty ani w Polsce nie jesteś u siebie ani w żadnym innym kraju. Żyjesz jak w hotelu robotniczym z dnia na dzień i interesuje cie tylko pełna micha żarcia Rozmawiać z takimi jak ty o patriotyzmie to tak jak ze ślepym o kolorach.

Gość gytyytyty
a ja wam powiem-patryjotyzm,sprawiedliwośc ,wolnosc,to puste słowa

Gość ale o czym z toba dyskutowac
skoro do ciebie nic nei dociera?

Gość martyczka
ja nie powiedziałam, że każdy taki jest. Ale nigdy nie spotkałąm patrioty, który miałby zdrowe podejście do sprawy Polski... W takim razie wytłumaczcie mi, co tak kochacie w Polsce? Dlaczego jesteście patriotami?

Gość martyczka
sol27 >>> ja w swoim domu jestem u siebie. a żyję na Ziemii ściśle mówiąc w Polsce

Gość pani zozozo
Tu w Polsce miedzy patriotyzmam, a nacjonalizmem jest bardzo cieniuteńka granica, która zwykle się zaciera, a nasz chory patriotyzm przeradza się w nienawiść i zawiść

Gość martyczka
gdyby w szkole na Historii uczono nas prawdy, to byłoby inaczej. Ale nam mówią tylko "wybrane historie" . Nie mówią nam tego, co nieładne, tego, co złe. Polska zawsze przedstawiona jest jako naród uciśnionych i więzionych

Gość martyczka
aby stworzyc u nas normalne podejscie do rzeczywistości, należy zmienić wszystko od podstaw. Bo dziś uczy się nas nienawiści

Gość nincasa
patrioci, co tak kochacie w tym kraju? Dlaczego jesteście patriotami? co to dla was znaczy?

Gość amamama
dlaczego mam kochać ojczynę, jeżeli ona mnie nie kocha?

Gość ShAGgYY
ja... ponoć jestem patriotką. Ale to jest ściema. Moi rodzice to patrioci, uczą mnie patriotyzmu w szkole i w domu. Ale ja nie kocham tego kraju, tak na prawde to nie rozumiem jak można kochać jakiś kawal pola...

Gość alicjoooo
mamy XXI wiek, dziś każdy jedzie dokąd chce, mieszka gdzie chce.