Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martyczka

czy są tu patrioci?

Polecane posty

Gość marczelin
jakim ty jesteś szlachetnym człowiekiem:) tak bezinteresownie:) podziwiam, podziwaiam. Ja ciężko pracuję płacę podatki i chcę, żeby państwo dało coś mnie. Ja nie jesteminstytucją charytatywną. Mam prawo oczekiwać w takiej sytuacji, że państwo obejmie mnie choćby porządną opieką zdorwotną. Jeżeli będziemy mieć w kraju więcej takich co nic nie potrzebują do szczęścia, tylko kochać Polskę, to na pewno daleko zajdziemy.

Gość marczelin
Zawsze, zawsze... jakie to typowo współcześnie Polskie... >>>> patriota z taką ironią o Polakach? A ja myślałam, że w taki sposób nie mówią patrioci. No myliłam się. Raz mówisz tak, raz tak. Ty nie narzekasz? "kolega kombinuje, kolega kolegi kombinuje"

Gość marczelin
Powiedz mi, skąd mam czerpać ten patriotyzm, powiedz mi jak mam pokochać ten kraj? Za co? Za to, że las jest zielony, za to że mam miłych sąsiadów? Za to, że mam ładny dom? Za to, że jestem szczęśliwa? Za to że miliony niewinnych ludzi zginęło bo o niego walczyło? las jest zielony wszędzie, miłych ludzi nie trudno spotkać za granicą, na szczęście i dom sama ciężko zapracowałam, państwo mi nic nie dało. Szanuję tych, którzy walczyli, doceniam ich poświęcenie, ale to nie sprawi, że je będe kochać Polskę. Na całym świecie miliardy ludzi także zginęło zupełnie niesprawiedliwie i ich też szanuję. I wiem, żę nie tylko Polacy cierpieli. Dlaczego mam więc kochać akurat ten kawałek Ziemii? może ty mi wytłumacz i wstażesz drogę?

Gość a ja uważam że
patriotyzm, to uczucie wyuczone, wpojone. Ale ja tego nie mam

Gość martyczka
oho widzę, że dyskusja była zażarta. Całkiem ciekawa. Porozamawiajmy jeszcze:p

jaka modlitwa taką mamy właśnie Polskę http://www.youtube.com/watch?v=iFxq_Ohi0_s&feature=related Hubal http://www.youtube.com/watch?v=CqJjsJMZAEQ obrona Częstochowy http://www.youtube.com/watch?v=faU2CRHMX2w Bogurodzica (The Mother of God) http://www.youtube.com/watch?v=ZgtTapXGWXA&feature=related Szarża Husarii - Ogniem i Mieczem http://www.youtube.com/watch?v=UZKjxrP947M&feature=related Sabaton 40-1 - Bitwa pod Wizną http://www.youtube.com/watch?v=cb6qb0PyD6Y Z dawna Polski... http://www.youtube.com/watch?v=xbB2oDeoxg0 taka ciekawostka w latach pięćdziesiątych, za czasów reżimu stalinowskiego, hymn węgierski nie był oficjalnie wykonywany -- chyba że zdobyliśmy złoty medal na Igrzyskach Olimpijskich. Poza tym jednak hymn węgierski śpiewało się tylko w kościołach. Właściwie każde nabożeństwo kończyło się odśpiewaniem hymnu węgierskiego i zawsze wtedy śpiewano też po węgiersku Boże coś Polskę.

Gość babciowy paput
teraz są inne czasy. Nie można zamykać się w małym kręgu miłośników Polski. Trzeba zebrać się do kupy! Czy rzeczywiście mamy za co kochać ten kraj???

"Czy rzeczywiście mamy za co kochać ten kraj???" Za co, za co... właśnie przez takich "za co" upadło Państwo Polsko-Litewskie. A jakby w 1939 byli wszyscy tacy "za co" to byście dziś byli Niemcami, niewolnikami Niemców, lub by was w ogóle nie było.

a Niemcy dalej spiskują z Rosja jak by nie Hitler to by Stalin by zaczął wojnę a Rosja i tak dalej rządzi Katyn http://www.youtube.com/watch?v=r6lTucymQfY Tylko wielcy licza sie na tym swiecie. Tak bylo w Teheranie, Jalcie i Poczdamie. Tak jest i teraz. Stany Zjednoczone, Rosja i Niemcy. My, Polacy, jestesmy dobrzy do walki. Na spotkaniu wielkiej trójki w Berlinie nawet nikt nie wspomnial o naszej Solidarnosci. To przykre, ale w koncu sami roztrwonilismy te wartosci. (Józef Fraczek, Wroclaw)

Gość marczelin
No przepraszam, ale jak dla mnie to nie jest żaden argument do tego by kochać ojczyznę. NIewinni ludzie umierali i walczyli nie tylko w Polsce. Na całym świeci tak było- powtarzam to już 100 raz. Szanuję ich wszystkich, współczuję doceniam, ale to nie sprawia, że ja kocham ten kraj, bo nie mam do tego powodu

Gość marczelin
i to jest ten Polski patriotyzm- pielęgnowanie nienawiści.

Gość malinicja
Za co, za co... właśnie przez takich "za co" upadło Państwo Polsko-Litewskie. A jakby w 1939 byli wszyscy tacy "za co" to Wtedy proszę państwa były inne czasy, ludzie żyli inaczej. Mam wrażenie, żę niekttórzy ciągle są zagubieni gdzieś pomiędzy tym co kiedyś, a rzeczywistością.d

NIewinni ludzie umierali i walczyli nie tylko w Polsce. Na całym świeci tak było- powtarzam to już 100 raz. Szanuję ich wszystkich, współczuję doceniam, to też walczyli za własny kraj dlatego odwali życie za swój kraj Wtedy proszę państwa były inne czasy, ludzie żyli inaczej. Mam wrażenie, żę niektórzy ciągle są zagubieni gdzieś pomiędzy tym co kiedyś, a rzeczywistością.d a kiedy będą właściwe czasy przez 1000 lat to nas napadali a nie my ich napadali

Gość malinicja
"a kiedy będą właściwe czasy przez 1000 lat to nas napadali a nie my ich napadali" A co dla ciebie oznaczają właściew czasy? Wydzisz, tak wybiórczo znasz hostorię. Tak nas teraz uczą- tylko to co jest dobre. Nie mówią nam o tym co złego zrobiła Polska. Proponuję poczytaj choćby o polskich obozach koncentracyjnych...

polskich obozach koncentracyjnych... nie wie jakim ja znam niemieckie obozy koncentracyjne historie zna z opowiadam ludzi co przeżyli wojnę , obóz koncentracyjny , Syberia , katyn znam nie z filmów nie z książek ale co przeżyli i tego nie piszą właśnie w książkach

Gość malinicja
no właśnie i to są opowieści tylko tych co to przeżyli. ALe nie wiesz, że były też polskie obozy. Wiesz tylko o niemiecich. Znasz tylko skrawek historii którą ktoś zdołał Ci opowiedzieć, ale nic poza tym. W kółko jedna tragedia.

Gość malinicja
nie o TE obozy chodzi. Są niemieckie obozy i obozy POLSKIE. NIe chodzi o te błędnie nazywane. Poczytaj trochę o zbrodniach Polaków ( przypominam: nie NA Polakach) Dobranoc Podrawiam, miłej lektury.

Gość malinicja
ale oczywiście: jeśli ktoś chce widzieć białe, to widzi białe nawet gdy jest czarne.

21:15 [zgłoś do usunięcia] malinicja no właśnie i to są opowieści tylko tych co to przeżyli. ALe nie wiesz, że były też polskie obozy. Wiesz tylko o niemiecich. Znasz tylko skrawek historii którą ktoś zdołał Ci opowiedzieć, ale nic poza tym. W kółko jedna tragedia. 21:28 [zgłoś do usunięcia] malinicja nie o TE obozy chodzi. Są niemieckie obozy i obozy POLSKIE. NIe chodzi o te błędnie nazywane. Poczytaj trochę o zbrodniach Polaków ( przypominam: nie NA Polakach) Dobranoc Podrawiam, miłej lektury. 21:30 [zgłoś do usunięcia] malinicja ale oczywiście: jeśli ktoś chce widzieć białe, to widzi białe nawet gdy jest czarne. JESTEŚ ŻAŁOSNYM GÓWNEM ŚCIERWEM LUDZKIM! To właściwie tyle mam ci do powiedzenia i żegnam. Gwoli ścisłości dla innych nie neguję tego że Polacy mają coś na sumieniu bo każdy ma coś na sumieniu, odnoszę się tylko do "polskich obozów".

A konkretnie to odnoszę się do porównania tych obozów dla Niemców do Niemieckich obozów z czasów wojny.

Gość asale
radzę Ci się zapoznać z historią kobieto zanim zaczniesz głupoty pisać, jak można porównywać jenieckie obozy z obozami zagłady? GŁUPOTA TO ZA MAŁO :O

Matkę Najświętszą Służebnicy Bożej Wandzie Malczewskiej. Matka Boża ostrzegła, że jeśli Polska (po odzyskaniu niepodległości w XX wieku) nie ustrzeże prawa Bożego i przykazań Bożych obowiązujących w życiu Narodu, może utracić niepodległość już na zawsze.

Było to 21 VII 1708 roku w uroczystość świętych Andrzeja Świrada i Benedykta Stosława, kamedułów. Leżąc krzyżem w kaplicy klasztornej polecała ich opiece ukochaną Ojczyznę, trawioną straszliwym nieszczęściem morowego powietrza. Nagle ujrzała ich Nimfa przy sobie. Twarze ich przerażająco smutne, a słowa nieporównanie smutniejsze: - Dał Bóg temu narodowi wielką i bogatą Ojczyznę. Darzył niezwykłymi łaskami przyrodzonymi i nadprzyrodzonymi. A jak się, odwdzięcza! Niesłychana swawola, opilstwo, zbrodnie, niesprawiedliwość, rozwody, szał zmysłów. Rozluźnienie wkrada się nawet w szeregi zakonne. Na próżno. Dlatego zapadł nieodwołalny wyrok. Polska straci wolność. Zakon duchaczek zostanie rozwiązany... Z osłupieniem przerażenia słuchała Nimfa tych słów. A gdy uświadomiła sobie całą ich grozę, poczęła krzyczeć na cały głos z jękiem szlochu: - Panie, ratuj Polskę,! Zmiłuj się, nad zakonem! Zbiegły się zaintrygowane zakonnice. Wypytywały się o przyczynę. Doniosły Prowincjałowi. Ten ją sfukał mówiąc: - To niemożliwe, aby ta stawna Rzeczpospolita zginęła, albo i zakon nasz. Polska i w nierządzie się. ostoi, a my czyż gorsi od innych zakonów? Zagłada? Za co? Przewidzenie to kobiece. Nic z tego. Nie myśl o tym. A za pokutę., żeś to głosić śmiała, będziesz pościć o chlebie i wodzie, trzy dni. PRZEPOWIEDNIE a CZASY OBECNE http://www.taw1.republika.pl/niebianski.html

Początki Wielkiej Polski z wizji Friedmana Żeby być jednak uczciwym, trzeba napisać, że to nie Polska jest Batmanem w tej friedmanowskiej rozgrywce: są nim Stany Zjednoczone. Polska jest tylko Robinem. Amerykanie bowiem, wystraszeni niemiecko-rosyjskim sojuszem i widmem hegemonii Berlina i Moskwy w Europie, zaczynają zbroić i dofinansowywać Polskę, która stanowi klin pomiędzy tymi dwoma krajami. Nasze położenie geograficzne - do tej pory przekleństwo - obecnie może zostać wykorzystane jako niezłe oparcie strategiczne. Tylko Polska - według Friedmana - może powstrzymać Niemców i Rosjan przed zbudowaniem potęgi, która byłaby w stanie przeciwstawić się potędze amerykańskiej. W tym celu Polska będzie dofinansowywana przez Wuja Sama, tak jak do tej pory Izrael.

Gość Patriotyzm
Patriotyzm to takie coś, że gdyby mi przyszło to bym bez wahania potrafił zabijać i ginąć za kraj, tak było jeszcze 10 lat temu. Teraz już gdybym miał tylko taką możliwość to bym do takich rzeczy ręki nie przyłożył, nie żebym przestał kochać Polskę ale to już w zasadzie nie mój kraj. Za kogo miałbym walczyć za urzędników, za rząd, za posłów, to nie moje państwo tylko okupowane przez 1,5 miliona darmozjadów.