Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oto mój pseudonim

Pytanie dotyczące ginekologa i dziewic

Polecane posty

Gość oto mój pseudonim

Jestem dziewicą i zastanawiam się nad wizytą u ginekologa. Słyszałam, że dziewice nie chorują na raka szyjki macicy. Czy to prawda? Jeśli tak to jakie są inne powody aby się profilaktycznie badać. Czy jęsli jest się dziewicą nie lepiej iść tylkowtedy jak zacznie się dzieć coś niopokojącego? Zwykle objawy różynych chorób np. grzybicy są w jakiś sposób widoczne. Czy są jeszcze jakiś schorzenia, które mogą się w nas przez dłuższy czas rozwijać bez naszej świadomości? Bardzo proszę o odpowiedź ponieważ zależy mi na podjęciu rozsądnej decyzji.Nie chcę biegać do gina jeśli nie jest to konieczne. I jeszcze inne pytanie. Powiedzmy, że jakaś kobieta jest dziewicą i ma zamiar zacząć wspóżycie. Nigdy wcześniej u gina nie była. Zamierzają zastosować tylko prezerwatywę. Czy powinna iść w tej sytuacji do gina? Jeśli tak tp przed czy po pierwszym stosunku? Bardzo proszę również o trzymanie się ściśle moich pytań. Czyli np. nie wypowiadajcie się w sytuacji drugiej czy taka kobieta powinna była już wcześniej zacząć chodzić lub o tym czy sama prezerwatywa jest wystarczającym środkiem anykoncepcji, dobrze? Trzymajmy się ściele tematu, ok?

Gość gzjkheiluJNCiuh
kazda kobieta powinna regularnie chodzic do gienia...bez wzgledu na to czy jest dziewica czy nie DZIEWICE TEZ CHORUJA NA RAKA NARZADOW RODNYCH :O PODCZAS TAKIEGO BADANIA MOZESZ SIE NP DOWIEDZIEC ZE masz dwie macice..lub ze nie masz zadnej lub masz jeden jajnik lub cyste..i wiele wiele innych rzeczy chorob u dziewicy tez mozna troche znalezc w tym temacie

Gość oto mój pseudonim
Diękuję za odpowiedź. A co z drugim pytaniem. Powiedzmy, że jednak jakaś kobieta się uparła (nie mówie, że tak zrobię, ale nadal jestem ciekawa odpowiedzi) nie chodziła wcześniej.

Gość ja nie chodzilam az w zeszlym
roku okazalo sie ze mam torbiel na jajniku.jak jajniki bola to MUSISZ isc!aha tez jestem dziewica

Gość illooo
ja tez długo nie chodziłam do gina aż taki złapał mnie ból podbrzusza że jednego dnia pędem biegłam do lekarza i mam endometriozę :(

Gość Za to jakbys dlugo chodzila...
... to bys endometriozy nie miala? Endometrioza to nie jest niestety ten typ choroby, ktora mozna szybko wykryc podczas zwyklago badania i wyleczyc. A ja z kolei wcale nie chodzilam do gastrologa, az tez mnie dopadl bol podbrzusza. Oczywiscie pierwsze co zrobilam to pobieglam do gina, ale tam nic, wszystko OK. Dopiero gastrolog stwierdzil helicobacter.

Z dziewicami to róznie bywa tak na prawdę. Ja poszłam w wieku 21 lat jako dziewica, po prostu chciałam mieć to za sobą. Objawów niepokojących brak. Lekarz mnie zbadał, przepisał lek na bolesne miesiączki, powiedział że mam tyłozgięcie i żebym przyszła jak zaczne współżyć lub coś niepokojącego się będzie dziać. Moim zdaniem taką wizytę kontrolną warto zrobić jak najszybciej bo im później tym gorzej się wybrać. Jeśli jest się dziewicą w wieku nastoletnim czy w wieku 20-kilku lat, to przy braku objawów wielu ginekologów uważa że poza pierwszą wizytą, kolejne nie są potrzebne. No ale później już niezależnie czy dziewica czy nie badać się powinna. Ja teraz na kontrole chodzę co pół roku. Co roku cytologia i USG dopochwowe oraz USG piersi. Z tym żę stosuje antykoncepcje hormonalną.