Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawska 35 xy

Jakie miałyście wskazania do cesarskiego cięcia ?

Polecane posty

Gość ciekawska 35 xy

Pytanie do mam, które miały cc. Jakie miałyście wskazania ? Pytam z ciekawości, też czeka mnie najprawdopodobniej cc.

moja siostra miala rodzic naturalnie ale miala za male rozwarcie i zrobili jej cc

Gość ja mam nerwice
do tego mam teraz cukrzyce ciazową i dziecko jest duze i chyba bedzie druga cc

a moja bratowa ma bardzo duza wade wzroku, lekarz prowadzacy od samego poczatku mowil, ze porod naturalny grozi utrata wzroku - ale jak akcja sie rozpoczela i trafili do szpitala to lekarz dopiero sie zgodzil na cc to lapowce - to bylo 8 lat temu teraz maja 2e dziecko i bez problemow zrobili cesarke

Gość mama klaudii
poród 33 godz. i brak rozwarcia padałam z bólu

I cc - brak postepu porodu, tj. małe rozwarcie II cc - zagrożenie zamrtwicą, córka owinięta była pępowiną

teraz są modne cc na zadanie wiec nikt sie nie zastanawia nad wskazaniami.kase dajesz i masz ja rodzilam sn i nigdy bym sie nie zdecydowala na cc

Monia1681 - z tego co napisałaś wynika, że kazda kobieta po cc miała je robione "na żądanie", tak??? Bo wskazania zawsze można zmyślić, tak/?

mam takie pytanie, czy z cesarka czekają jak się chociaż zaczną skurcze czy to nie ma różnicy?

chodzilo mi o to ze niektore kkobiety boja sie porodu sn i daja kase zeby miec cc. ja osobiscie uwazam ze cc powinno byc wykonywane w wyjatkowych sytuacjach jak zagrozenie zycia matki i dziecka, owiniecia pepowina itda nie na zadanie.ale niestety lub jak dla niektorych stety to jedyne wyjscie cc na zadanie zrobia cc i juz i znam kobiety ktore ida rodzic cc na zadanie choc moga rodzic sn

Monia, no to sorki, zrozumiałam że każda co ma cc, to na żadanie, bo wskazanie i tak sie jakieś znajdzie. Deli, mówisz o planowej cc? Bo w planowej nie czekają na skurcze. A w cc nieplanowym zawsze jest przynajmniej kilkugodzinna próba urodzenia sn. Chyba że zasistniej nagle zagrozenie życia matki lub dziecka to wtedy cc jest wykonywane natychmaist. U mnie pierwsze cc było po 20h porodu siłami natury. Drugie cc po 5 h skurczów, bo mala owinięta była pępowiną i nie czekali.

Gość atramencik
Brak postepu porodu (cały czas rozwarcie tylko 1 cm) i do tego wysokie ciśnienie 190/120

nie ma sprawy moja odpowiedz byla troszke jednoznaczna fakt. lekarz prowadzacy wie czy sa wskazania czy ich nie ma.

Wskazanie - ułożenie miednicowe płodu - pierwsza ciąża. Decyzję o zakończeniu cc dostałam od lekarza w 8 m-cu ciąży. Ale i tak męczyłam się 8 godzin w skurczach, bo lekarze liczyli, że się jakoś mała odwróci.

a na sali porodowej to jest róznie niestety niby rodzisz sn a tu nagle cos nie tak i cc natychmiast.

Gość wzrok
ja mam powazne problemy ze wzrokiem i z góry mam zalozone cc

Gość mijan
jak tez mam chorobe oczu tj. jednego, lewego i mam wskazania do cc

Gość dajcie spokojjjjjjj
ja mam wskazanie do cc,a to dlatego,ze jestem po operacji usuniecia miesniaka.z tego co slyszalam kazda operacja na macicy konczy sie w pozniejszej ciazy cc.zwsze myslalam,ze bede rodzic sn i bylo mi przykro,ze tylko cc wchodzi w gre,ale z drugiej strony wazne,aby dziecko urodzilo sie zdrowe.niewazne jak.

kurcze gdzies slyszalam ze nawet robiac cc zaplanowane to i tak podaja chyba okstytocyne na wywolanie porodu aby macica juz zaczela pracowac....nie to ze rodzaca przez cc cierpi przed cc nie nie ale taki maly pikus dla macicy i tych skurczy...co by sie po cc skurczala i reagowala jak po sn .ALE nie wiem czy czegos nie pokrecilam..... jak tak to wybaczcie ja rodzilam sn, 10cm ale malemu zanikalo tetno i wio na cc:O

Gość cc czy sn
przymierzam sie do macierzynstwa i przyznam sie szczerzze ze sn mnie przeraza dlatego chyba bede sie starac o cc. Jak sie po tym czulyscie? Dlaczego tyle osob jest przeciwnikami cc?

Gość weronika-styczniowka
jedna laska na topiku grudniówek będzie miała cc bo ma skierowanie od ....psychologa:D poszła do psychologa i ryczała, że boi się porodu i tak dostała skierowanie ze wskazaniem:D jak więc widać jak kobieta chce mieć cc to zawsze znajdzie się jakiś idiotyczny powód:) ja miałam w pierwszej ciąży cc ze względu na łożysko przodujące. teraz chce rodzić naturalnie jak bóg da:)

Gość weronika-styczniowka
przeciwników cc jest tyle samo co przeciwników sn:) zawsze jak rozpoczniesz taki temat laski pisza ci takie historie o cc i sn że można się przekręcić:D przeciwników cc jest może trochę wiecej ostatnio bo ostatnio kobiety rzucają się na cc jak szarańcze bo boją się bólu porodowego ale powiem ci z doświadczenia że ból po cc i potem ta ciągłe komplikacje które mogą wystąpić są znacznie bardziej męczące i ciągną się dłużej niż te kilka godzin bólu przy sn przy sn ból jest "dobry" bo wiesz że tak ma być boli, boli i przechodzi po cc może cię boleć nawet pół roku póżniej i coś tam w środku może się posrać dlatego ja nigdy więcej nie chce mieć cc bo u mnie były niestety komplikacje (gronkowiec)

Gość mamusia córusi
ja choruję na serce i miałam cukrzycę ciążową ...mimo tego nie było to wskazaniem do cc wg specjalistów :) Ale moja ciąża i tak zakończyła się cc bo odklejało mi się łożysko...dziecko jest wcześniaczkiem :) Gdy w szpitalu nie zareagowali jak należy....mogłoby być nieciekawie....:( zaznaczę, że zarówno do gina jak i kardio chodziłam prywatnie....a rodziłam w miejskim szpitalu bez żadnych protekcji i znajomości....

Gość autorka nie pyta
czy jestescie za czy przeciw tylko o wskazania do cc!

Gość ludzie co was obchodzi
monia, a co cię obchodzi jak rodzą inne kobiety? Miały kasę i chciały ją wydać na taki zabieg i bardzo dobrze. Właśnie przeczytałam artykuł, w którym opisali tragiczne skutki porodu naturalnego. Kobieta miała wszelkie wskazania do cc, ale wymuszali na niej poród naturalny. Dziecko jest roślinką. Kobieta dostała 1 mln. odszkodowania. I bardzo dobrze!

Gość You are not alone
Mialam stwierdzone gestoze i grozila mi rzucawka:(

Gość adkaaa
ja miałam cesarkę po 11 godzinach porodu naturalnego z powodu złego ułożenia główki maluszka