Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość assssmkomkomkoiuytr

Kiedy do szpitala-chore dziecko

Polecane posty

Gość assssmkomkomkoiuytr

Mój 8 latek wczoraj kiepsko sie czuł.Był lekarz w domu i powiedział,że nic ani osłuchowo ani w gardle.W nocy goraczkował do 39,4.Rano wymiotował.Po telefonie do lekarza i opowieściach jego samopopczucia lekarz kazał zbijać temp i dać awiomarin.Syn juz nie wymiotuje ale temp po zbiciu spada tylko do 38 st.Co robić,jak długo mu zbijać?Lekarz telefonicznie uspokaja,ale...........

Gość pojedz na dyzur-nie mow ze
gdzies bylas-zobaczysz co powiedza

Powinnaś mieć coś doustnie i w czopkach na gorączkę. Jeżeli po dwóch godzinach tabletka czy zawiesina na działa i temp. utrzymuje się na tym samym poziomie wtedy najlepiej zaaplikować czopek. Zawsze robię tak przy swoich maluchach. Pamiętaj tylko, że lekarstwa nie mogą być o tym samym składzie, żeby nie podwoić dawki. Np. doustnie nurofen a paracetamol w czopku. Z paracetamolem spokojnie można łączyć inne środki przeciwgorączkowe. Pewnie wiesz o tym sama ale tak na wszelki wypadek bo wiem, że w takich sytuacjach nerwy biorą górę. Temp. zazwyczaj utrzymuje się przez 3-4 dni to taka norma a jeżeli dłużej to wskazany jest posiew na bakterie. Najlepiej jedź na dyżur z synem i niech go jeszcze raz lekarz zbada, od wczoraj infekcja mogła się już rozwinąć.

Gość assssmkomkomkoiuytr
Zadzwoniłam jeszcze do innego lekarza i powiedział,że to wirusowe.Nie zbijać temp jak ma 38,nie budzić,ogladać skórę i nigdzie nie jechać........chyba zejde na zawał

jedz na ostry duzur co ci lekarz przez telefon pomoze moj tez byl osluchowo czysty goraczka prawie 40 stopni wymioty i co 2 lekarzy go badalo a sama wpadlam ze to moga byc uszy i na ostrym potwierdzili moje przypuszczenia.a dzieciak sie meczl chyba z 5 dni.

Gość podobnie...
hej, jestem w podobnej sytuacji! od wczoraj moje dziecko goraczkowalo 39,4 (ma 2 latka) od razu zadzwonilam do lekarza , pierwsza wizyta byla na popoludnie dzisiaj zbijalam temp. paracetamolem ale po 6 godzinach wracalo do 39.5... nie kaszle, nie ma kataru, ale oczy szklane itd wlasnie wrocilam od lekarza i zostala stwierdzona angina antybiotyk na 10 dni + ibufen na zbicie goraczki moze twoj synek ma to samo? gardelko go nie boli?

Dla mnie to trochę dziwne takie diagnozowanie przez telefon, lekarz nie widzi pacjenta i stwierdza, że to wirus. Najważniejsze to nie panikować, ale sama po sobie wiem, że trudno się uspokoić jak nic nie działa. Jeżeli lekarz Cię uspokoił to zastosuj się do jego zaleceń a jeżeli coś Cię jednak niepokoi to lepiej to sprawdzić. Pewnie Ci nie pomogłam ale to i tak Ty musisz zdecydować.

A jeszcze w jakim celu kazał Ci oglądać skórę, przy wirusie wysypka dopiero po 3-4 dniach się pokazuje. Masz sprawdzać czy się odwodnił, czy o co chodzi?

Gość assssmkomkomkoiuytr
Skórę ogladam,czy nie ma wysypki,wybroczyn czy sinych plam.........co do diagnozy przez telefon.....chciałam tylko wiedzieć czy jechac na pogotowie.

Kiedyś lekarka też kazała mi bardzo dokładnie oglądać czy mały nie dostaje dziwnej wysypki lub wybroczyn. Nie lubię takich lekarzy bo więcej strachu tylko przez to miałam.

Gość chcialas zapytac czy jechac
odpowiadam jedź!

Gość Jak tam dzisiaj syn
się czuje? Dalej gorączkuje?

Gość autorko ...........
jesli dziecko goraczkuje - wez dziecko pod prysznic - najpierw pod letnia wode pozniej rob coraz chlodniejsza - goraczka szybko spadnie . albo zamiast prysznicu - wlej do wanny wody około 37 st i niech dziecko posiedzi . podawaj duzo plynow zeby sie nie odwodnilo . i tak jak wczesniej ktos radzil na zmiane czopek paracetamol i np. nurofen . na wymioty kup lacidofil lub enterol ( awiomarin jest na chorobe lokomocyjna ) to leki przecibiegunkowe. jesli dziecko wymiotuje nie podawaj zadnego nabialu , sokow i surowych warzy i owocow . zrob dziecku rosolek lub ugotuj marchwianke , mozesz podac tez ryz .

Gość assssmkomkomkoiuytr
Dzięki dziewczyny za rady......dzisiaj syn czuje sie o wiele lepiej i nie gorączkuje........za to właśnie mąż pojechała z córką(2,5 roku) do lekarza bo teraz ja dopadło.................gorączka i kaszel...nie rozumiem,wczoraj nic a tu dzisiaj klapa.